Voorbeschouwing etappe 11 Vuelta a Espana | Sprinten of net iets te lastig? Vuelta a Espana

Voorbeschouwing etappe 11 Vuelta a Espana | Sprinten of net iets te lastig?

Door Jannick van der Hooft 04 september 2019 | 08:00


De kaarten zijn de afgelopen dagen flink geschud, met bergetappes en de tijdrit van gisteren. In de elfde etappe kunnen de renners weer een beetje op adem komen met een wat eenvoudigere rit. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie etappe 11 Vuelta a Espana

In 2016 nog deed de Vuelta de finishplaats van de elfde etappe aan. De ronde van dat jaar had Urdax zowel opgenomen in het rondeboek als start- en finishplaats. De etappe naar Urdax werd een rit voor de aanvallers. Valerio Conti was die dag de sterkste van een groep. Het peloton deed het in die rit extreem rustig aan en eindigde op meer dan een half uur van de dagwinnaar.

De etappe van de dag daarna zal nog bij veel Nederlanders in het geheugen staan en zeker in dat van Robert Gesink. Die dag vertrok de Vuelta naar de legendarische Aubisque en de Condor van Varsseveld wist die dag een vluchtpoging succesvol af te ronden. Hij kwam zeven seconden eerder dan Kenny Elissonde juichend over de finish.

Parcours etappe 11 Vuelta a Espana

Op papier is de rit naar Saint Palais een geschikte rit voor de sprinters. De 180 kilometer tellende rit vloeit over een relatief eenvoudig parcours, waarin de renners slechts drie beklimmingen moeten zien te overwinnen. Deze zijn respectievelijk van de tweede en derde categorie. De laatste ligt echter op zo’n 40 kilometer van het einde, wat betekent dat de ploegen genoeg tijd zullen hebben om zich daarna te organiseren voor hun sprinters.

Na een tussensprint op 21 kilometer van het einde zullen de renners met een hoog tempo afstevenen op de finish, want deze zijn vrijwel vlak. De renners die om de dagzege willen strijden, zullen echter wel uit goed hout gesneden moeten zijn: de laatste kilometer loopt namelijk nog lichtjes omhoog. Niets om van te schrikken, maar wel bepalend voor een goede timing. In dat opzicht biedt deze etappe ook alle kansen voor aanvallers.

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana

Voor Spaanse begrippen is de elfde etappe enorm vlak. Dat betekent dat hij rood omcirkeld zal zijn in de agenda's van de sprinters die de deelnemerslijst rijk is. Op papier is Sam Bennett de uitgesproken favoriet, voornamelijk bedreigd door Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen. Ook Marc Sarreau, Luka Mezgec en Edward Theuns zijn al kort geëindigd in sprints deze ronde. Voor die laatste blijft het afwachten wat hij kan na zijn val in de tijdrit.

Qua naam zullen we ook nog altijd rekening moeten houden met John Degenkolb, al heeft hij in de sprints nog niet zijn beste vorm kunnen etaleren. Daarnaast hebben we het over de Vuelta, dus is er altijd een kans dat er een vlucht weg blijft. Wie op die manier zou kunnen winnen is vrijwel onmogelijk te voorspellen, dus noemen we nog een extra sprinter die zou kunnen verrassen: Szymon Sajnok. Caja Rural kan met een lastige parcours misschien iets met Jon Aberasturi of Alex Aranburu.

De grote klimmers zullen vermoedelijk hun tijd niet verspillen aan deze rit, maar de aanvallers met een grote motor zien misschien wel een kans. Klassieke types zoals Silvan Dillier, Zdenek Stybar of misschien wel Philippe Gilbert kunnen hier het peloton verrassen als ze willen. En wanneer zien we Brian van Goethem voor het eerst in het offensief?

TV en tijden etappe 11 Vuelta a Espana

Om 12.51 worden de renners op gang geschoten door de wedstrijdorganisatie. De verwachting is dat ze dan weer tussen 17.21 en 17.51 over de finish zullen rijden. Eurosport en Sporza zenden de wedstrijd beide live uit vanaf 15.00. Ook zal In de Leiderstrui uiteraard weer aanwezig zijn in de vorm van een liveblog.

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

19.8
4 Sep 2019 om 08:23

Na de laatste beklimming is het nog 40 kilometer, dus het zou kunnen natuurlijk.
Maar ik zou ook mijn geld op een succesvolle ontsnapping zetten eerlijk gezegd.
Misschien iets voor Thomas de Gendt ; )

Xerxes1980
4 Sep 2019 om 07:43

Interessante analyse. Gezien de 2 opeen volgende klimmen lijkt mij een sprint erg onwaarschijnlijk. Zeker waar jakobsen aan mee kan doen.misschien dat mezgec en venturin kunnen overleven, maar die hebben dan te weinig mankracht om de ontsnappi g terug te halen. Mijn geld gaat op aranburu ????

Reageer


Meer nieuws