Higuita beleeft droomdag in Vuelta; Roglic soeverein, Kelderman verliest veel Vuelta a Espana

Higuita beleeft droomdag in Vuelta; Roglic soeverein, Kelderman verliest veel

Door Bram van der Ploeg 12 september 2019 | 17:12


Sergio Higuita heeft een prachtige etappezege geboekt in de achttiende etappe van de Vuelta a Espana. De 1.66 meter grote Colombiaan van EF Education First boekte zijn eerste profzege door uit een kopgroep alleen over te blijven. Bij de favorieten bleek Primoz Roglic mede dankzij zijn ploeg soeverein. Tadej Pogacar, Nairo Quintana en Wilco Kelderman verloren tijd. 

Actieve Poels krijgt medevluchters mee

Ondanks een verschroeiende waaieretappe was de start van rit achttien ook weer snel. Het peloton reed hard de eerste klim (Puerto de Navacerrada) op, en dus kregen vluchters weinig ruimte. Wout Poels ging nog wel alleen aan en kwam als eerste boven, maar de kopgroep ontstond pas in de afdaling richting de tweede klim van de dag. Poels kreeg uiteindelijk steun van twaalf medevluchters.

Hun namen: Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Sergio Higuita (EF Education First), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Dimension Data), Tao Geoghegan Hart, Wout Poels (Team Ineos), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Nelson Oliveira (Movistar Team), Omar Fraile (Astana Pro Team), Jonas Koch (CCC Team), Neilson Powless (Jumbo-Visma), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias) en Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida).

Jumbo-Visma controleert, Astana neemt over

De dertien koplopers pakten vooral tijdens de tweede klim van de dag, de Puerto de la Morcuera, veel voorsprong. Jumbo-Visma nam de controle in het peloton, wachtte op de geloste Tony Martin en Martijn Tusveld en daarom liep de voorsprong van de kopgroep op naar dik vijf minuten. Dat gat bleef gelijk in de afdaling en de vallei. Pas op de derde klim ging het los bij de voorsten en daar achter.

Vooraan gingen Meintjes en Koch er vandoor, maar net als op de tweede klim van de dag was het bergkoning Bouchard die de volle bergpunten pakte bovenaan. In het peloton nam Astana ondertussen het heft in handen. De blauwe formatie reed snel de helft van de voorsprong van de kopgroep af en nog onder de top ging Miguel Angel Lopez zelfs alleen. Op de top was het ploegmaat Fraile die hem opwachtte.

Gevecht op vierde klim, Higuita alleen

De afdaling richting de vierde en laatste klim werd zo al een gevecht om het klassement en Lopez slaagde niet in zijn missie. De hele top-7 uit het klassement was bij de pinken en keerde nog bij de voet terug. Kelderman was de enige die niet kon volgen. Hij verloor de aansluiting en zo ook veel tijd. Maar daarmee was de strijd nog niet over.

Vooraan was Higuita namelijk alleen weggereden in de afdaling en hij was de enige die voorop bleef. Daar achter kwam door de aanvalslust van Lopez alles terug bijeen, waardoor een groep ontstond uit vroege vluchters en klassementsmannen. Op de slotklim werd vervolgens weer aangevallen. Lopez ging meerdere keren en ook Rafal Majka was actief. Daar ontstond uiteindelijk een groep van vier uit, met Roglic, Alejandro Valverde, Majka en Lopez.

Pogacar en Quintana kraken, Higuita houdt stand

Wie missen we dan? Juist: Quintana en Pogacar. De Colombiaan, die woensdag nog vijf minuten terug pakte, kraakte op de slotklim en ook Pogacar kon niet volgen. De twee kwamen uiteindelijk samen met Carl Frederik Hagen, maar op de top moesten ze al flink wat tijd toegeven. Op het plateau en de daaropvolgende afdaling liepen Roglic, Valverde, Lopez en Majka uit naar een minuutje richting Pogacar en Quintana. Higuita hield knap stand en had op vijf kilometer van het einde nog 35 seconden over.

De grote vraag was of de kleine klimmer kon standhouden op het laatste oplopende stuk naar de finish. De groep Roglic bleef namelijk flink doorrijden om Pogacar en Quintana op afstand te houden. Uiteindelijk hield Higuita op een lastige aankomst net genoeg over, en dus moest de groep Roglic sprinten om plek twee en nog wat bonificatieseconden. Roglic klopte in die sprint Valverde. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 18 Vuelta a Espana 2019

1. Sergio Higuita
2. Primoz Roglic +0.15
3. Alejandro Valverde ''
4. Rafal Majka ''
5. Miguel Angel Lopez +0.17
6. Carl Frederik Hagen +1.16
7. Louis Meintjes ''
8. Nairo Quintana ''
9. Tadej Pogacar ''
10. Oscar Rodriguez +3.47
16. Wilco Kelderman +4.50

Klassement na etappe 18 Vuelta a Espana 2019

1. Primoz Roglic
2. Alejandro Valverde +2.50
3. Nairo Quintana +3.31
4. Miguel Angel Lopez +4.17
5. Tadej Pogacar +4.49
6. Rafal Majka +7.46
7. Wilco Kelderman +9.46
8. Carl Frederik Hagen +11.50
9. James Knox +12.44
10. Marc Soler +21.09

Lees etappe 18 in de Vuelta a Espana 2019 terug in ons liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

We gaan hierbij het liveblog afsluiten. We danken u voor het volgen, verwijzen u door naar de site voor meer klassementen, nieuws, reacties en verhalen. En we verwelkomen u graag morgen weer! Tot dan!

Klassement

1. Primoz Roglic
2.  Alejandro Valverde +2.50
3. Nairo Quintana +3.31
4. Miguel Angel Lopez +4.17
5. Tadej Pogacar +4.49
6. Rafal Majka +7.46
7. Wilco Kelderman +9.46
8. Carl Fredrik Hagen +11.50
9. James Knox +12.44
10. Marc Soler +21.09

De overige klassementen zijn te vinden op onze site!

Kelderman

Zwaar verlies voor Kelderman. Op 4.50 binnen van de winnaar.

Daguitslag

1. Sergio Higuita
2. Primoz Roglic +0.15
3. Alejandro Valverde ''
4. Rafal Majka ''
5. Miguel Angel Lopez +0.17
6. Carl Frederik Hagen +1.16
7. Louis Meintjes
8. Nairo Quintana
9. Tadej Pogacar

Pogacar en Quintana zijn binnen. Ze verliezen ongeveer 1.16 op groep-Roglic.

ROGLIC! Hij klopt Valverde in de sprint voor de tweede plaats én de boni's.

SERGIOOO HIGUITAAA! Er blinkt weer een Colombiaanse ster aan de wielerhemel! Indrukwekkende zege van deze 22-jarige EF Education First-renner. Goed gedaan!

Laatste kilometer! 23 seconden, nog steeds.

1.5 km

23 seconden.. Het gaat lukken! Toch?

2 km

Nog 28 seconden voor Higuita! Pogacar en Quintana op 1.29 van de koploper.

3 km

De weg gaat vanaf nu weer een beetje omhoog... 32 seconden!

4 km

We zijn beneden. Gaat Higuita zijn zege nog verspelen? Met 34 seconden lijkt het er niet op. Pogacar en Quintana houden een minuut achterstand op hun concurrenten.

6 km

We zijn nu bijna beneden, de afdaling moet alweer flink worden bijgetrapt. Nog even voor de laatste knik omhoog richting de streep. 36 seconden voor Higuita, minuutje voor Pogacar en Quintana op Roglic en co.

8 km

54 seconden achterstand voor Pogacar en Quintana op de klassementsmannen. 

9 km

Higuita vs. Roglic in de afdaling. Voorlopig is het gelijkspel.

10 km

Higuita nog steeds met 40 seconden op groep-Roglic, die Pogacar en Quintana op 52 seconden zetten.

13 km

Het gaat loeihard naar beneden. De cameramotor reed bijna 100 kilometer per uur! Verschillen blijven ongeveer gelijk.

17 km

We krijgen nieuws over Kelderman en dat ziet er niet goed uit. Hij rijdt op bijna 4.30 van Higuita, dus zo'n vier minuten op de groep-rode trui.

19 km

Lopez met weer een versnelling, de rest blijft in het wiel zitten. Roglic rijdt nu ook mee. Higuita, groep-Roglic en groep-Pogacar rijden nu allen op precies 40 seconden verschil van elkaar.

20 km

Pogacar is ingerekend door Quintana, Hagen en Meintjes. Dat is bijna 40 seconden achter de groep favorieten. Quintana is de laatste kilometers dus amper wat verloren en krijgt er nu een kracht bij.

21 km

Majka gaat ook meerijden! Dat is voor het eerst. Pogacar kijkt achterom en ziet Quintana bijna naderen. Inmiddels is hij virtueel ingehaald door Lopez in het klassement.

23 km

Higuita
+0.43
Roglic, Valverde, Lopez, Majka
+0.31
Tadej Pogacar
+0.14
Quintana, Hagen, Meintjes

23 km

Iedereen druppelt over de top van de laatste klim. Het blijft nog even op een plateau rijden, waarna er wordt gedaald richting de streep. In de laatste 4 kilometer gaat het weer wat omhoog.

26 km

Quintana heeft nog een beetje marge, maar dreigt Lopez vandaag naar het podium te zien rijden. Pogacar heeft nog maar een handjevol seconden virtuele voorsprong in het klassement.

26 km

Pogacar verliest meer terrein, 20 seconden nu. Quintana op 40 tellen.

27 km

Higuita knokt, maar kan niet voorkomen dat de favorieten steeds dichter komen: 50 seconden.

27 km

Lopez blijft op kop rijden om Pogacar eraf te houden. De Colombiaan heeft 27 seconden goed te maken op de UAE-renner. Quintana rijdt op 30 seconden achter Roglic, met Hagen en Meintjes. 

27.8 km

Volgens de GPS rijdt Pogacar op negen seconden achter groep-Roglic. De schade is nog te overzien.

28 km

Majka is weer aangesloten bij Lopez, Valverde en Roglic. Pogacar op een paar meter.

29 km

Lopez, Valverde en Roglic met z'n drieën. Majka en Quintana kunnen niet volgen, Pogacar dus ook niet.

29 km

Majka heeft het gezien en geeft extra gas. Pogacar vandaag de verliezer van de dag? 

30 km

Nieuwe aanval Lopez! En weer reageren Valverde, Roglic, Majka en Quintana. Pogacar heeft het nu even moeilijker. 

30 km

De groep met Kelderman en ook Knox wordt gemeld op drie minuten van Higuita, dus op anderhalve minuut van de andere favorieten.

Ondertussen in Engeland...

Oranje boven in de Tour of Britain. Van der Poel wordt zesde in de tijdrit en is weer leider, Langeveld en Van Baarle tweede en derde in de daguitslag. 

32 km

Nog een keer Geoghegan Hart, die niet gevaarlijk is en dat zelf ook weet. "Geef me de ruimte", lijkt hij te zeggen. Maar die ruimte krijgt hij niet. 

32 km

Geoghegan Hart hoopte te profiteren van het tempo bij de favorieten, maar hij schiet de boel juist in gang. Lopez neemt de aanval over, maar die wordt verdedigd.

33 km

Higuita naar 1.17 minuten. Hij kan alle voorsprong gebruiken voor de slotklim, mocht er bij de favorieten nog iets ontploffen.

35 km

Indrukwekkend van Jumbo-Visma, dat doodleuk de leiding overneemt in de groep favorieten. Higuita kan daardoor wat uitlopen naar 1.09 minuten.

37 km

Alles bijeen! De groep Lopez pakt de groep Poels en die groep wordt weer ingelopen door de groep Roglic. Higuita er nu nog als enige voor, met 59 seconden voorsprong.

39 km

Eenzame leider Higuita heeft al een minuut bij elkaar. Dat betekent dat Lopez zo gaat aansluiten bij de groep van Poels. Alles schuift in elkaar.

40 km

Roglic heeft Powless en Kuss bij zich na de afdaling. De ene komt teruggewapperd uit de kopgroep, de tweede is terug na de afdaling.

Profiel slotklim

42 km

De situatie op 42 kilometer van het einde, overal renners!

Higuita voorop
+0.43
Groep van 5 met Poels
+1.19
Lopez/Fraile
+1.43
Groep Roglic

Puerto de Cotos

We gaan naar de laatste klim van de dag, de Puerto de Cotos. Lopez is nog steeds vooruit met Fraile. Maar de rest is nog steeds niet ver.

54 km

Over de top komt Lopez bij Fraile, die hem steun kan bieden richting de laatste klim. Maar ook de favorieten werken prima samen achter hen. De vluchters lijken kansloos voor vandaag.

Bergpunten Puerto de la Morcuera (deel 2)

Weer tien punten voor Bouchard aan de top van de derde klim van de dag. Maar Lopez komt al op 1.04 minuten boven. De andere favorieten op 15 seconden.

55 km

Lopez rijdt er nog steeds voor, maar veel ruimte krijgt hij niet. We zijn boven, terwijl Quintana het moeilijk heeft.

58 km

Kuss knapt het werk op voor Roglic. Valverde, Quintana, Pogacar en Majka als enigen erbij. Kelderman dus al gelost. Lopez ervoor, op slechts 10 seconden.

58 km

Vooraan hebben we zeven renners over, Lopez heeft 20 seconden op de rest. De groep Roglic nog maar op 2.19 van de kop. 

59 km

Lopez is vertrokken!

60 km

Geoghegan Hart heeft Poels naar Meintjes en Koch gebracht. De Nederlander zit weer vooraan, maar het peloton met favorieten zit nog maar op drie minuten.

61 km

De voorsprong slinkt heel snel. Meintjes en Koch, 20 seconden daar achter de 11 achtervolgers en het peloton op 3.39 minuten. 

64 km

Daar is Astana! Geen Movistar, maar de ploeg van Lopez die het tempo verhoogt in het peloton. 

64 km

45 seconden al voor Meintjes en Koch. Ze gaan wel erg vroeg aan, maar de 11 achtervolgers zullen ook geen minuten moeten geven. 

65 km

Vreemd beeld op kop van het peloton. Trek-Segafredo heeft niemand mee, dus moet er achtervolgd worden. 

66 km

Meintjes en Koch hebben de benen genomen. De twee pakken een voorsprong van 23 seconden op de 11 achtervolgers.

68 km

Het peloton komt iets dichterbij, maar Jumbo-Visma heeft nog steeds geen al te hard tempo. 4.50 minuten voor de koplopers. Nog eens de namen:

Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Sergio Higuita (EF Education First), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Dimension Data), Tao Geoghegan Hart, Wout Poels (Team Ineos), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Nelson Oliveira (Movistar Team), Omar Fraile (Astana Pro Team), Jonas Koch (CCC Team), Neilson Powless (Jumbo-Visma), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias) en Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida).

Puerto de la Morcuera

We beklimmen opnieuw de Puerto de la Morcuera, alleen nu van de andere kant. Die is wel iets lastiger. 10,4 kilometer aan 6,7 procent gemiddeld.

79 km

Weinig verandering in de afdaling van de tweede klim en de daaropvolgende vallei. Dik vijf minuten voor de 13 leiders. Het peloton houdt onder leiding van Jumbo-Visma een aardig tempo.

Bergpunten Puerto de la Morcuera

Bouchard voegt nog eens tien punten toe aan zijn totaal. De Fransman kan de bollentrui bijna niet meer ontgaan.

97 km

In het peloton rijden Tony Martin en Martijn Tusveld op kop en die werden op de eerste klim al gelost. De snel oplopende voorsprong voor de kopgroep is dus wel te verklaren.

97 km

Met een gemiddelde van 37,5 km/h in de eerste twee koersuren loopt de kopgroep van 13 snel weg van het peloton. Vijf minuten!

106 km

3.20 minuten voor de 13 koplopers op het peloton. Daar moeten toch nog wel wat minuutjes bij, willen ze het gaan halen vandaag. 

107 km

Knappe inhaalrace van Pernsteiner, die erbij komt vooraan. 13 koplopers zodoende!

108 km

Hermann Pernsteiner is dan toch nog weggereden uit het peloton. Hij rijdt op 41 seconden van de kop en hoopt er nog aan te sluiten.

108 km

De koers voor nu even in de plooi. Het peloton geeft al drie minuten toe op de twaalf vooraan. Daar zijn met Bouchard, Higuita, Geoghegan Hart, Poels, Fraile en Rodriguez goede klimmers aanwezig.

Twaalf koplopers

De twee groepen vooraan komen samen. De namen:

Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Sergio Higuita (EF Education First), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Dimension Data), Tao Geoghegan Hart, Wout Poels (Team Ineos), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Nelson Oliveira (Movistar Team), Omar Fraile (Astana Pro Team), Jonas Koch (CCC Team), Neilson Powless (Jumbo-Visma) en Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias).

Puerto de la Morcuera

We zijn bezig aan de Puerto de la Morcuera, ook van eerste categorie. Deze klim is 13,2 kilometer aan 5 procent gemiddeld. Een loper, met hier en daar een stukje boven de 7 procent.

109 km

Gesink voor Jumbo-Visma rustig op kop van het peloton op de tweede klim. De vijf achtervolgers komen dichterbij de kop. 

112 km

De vijf achtervolgers blijven hangen op 22 seconden van de kop. Het peloton geeft al 1.19 minuten toe en lijkt zijn zegen te geven voor vandaag. 

De mannen vooraan

Kopgroep: Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Sergio Higuita (EF Education First), Tobias Ludvigson (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Dimension Data), Tao Geoghegan Hart, Wout Poels (Team Ineos) en Nick Schultz (Mitchelton-Scott).

Achtervolgers: Nelson Oliveira (Movistar Team), Omar Fraile (Astana Pro Team), Jonas Koch (CCC Team), Neilson Powless (Jumbo-Visma) en Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias).

114 km

Zeven koplopers, op 15 seconden gevolgd door vijf achtervolgers en het peloton met alle favorieten zit op een halve minuut. 

116 km

Steun vooraan ook voor Poels trouwens. Geoghegan Hart, Bouchard, Higuita, Meintjes, Ludvigsson en Schultz zijn mee. Een kopgroep van zeven dus. 

117 km

In de afdaling slaan de aanvallers hun slag! En ook de grote ploegen zijn actief. Powless, Fraile en Oliveira gaan in de achtervolging, samen met Oscar Rodriguez en Koch.

127 km

Poels wordt bijna ingerekend, inmiddels echt in de afdaling. Dus gaan we na 50 kilometer koers bijna opnieuw beginnen!

130 km

Afdalen was een groot woord overigens. We rijden op een soort plateau, waar Poels snel veel tijd verliest. Nog 15 seconden.

131 km

Poels is bezig aan de afdaling, daar achter is het peloton compleet. Achtervolgers worden stuk voor stuk ingerekend. 

Bergpunten Puerto de Navacerrada

Wout Poels is als eerste boven op de eerste klim van de dag. Hij pakt daarmee 10 punten en komt zo op 27 in totaal. Bouchard pakt er 6 en komt op 56. De Fransman zit stevig in de bollen. 

137 km

De achtervolgers zijn ingerekend. Wout Poels dus alleen vooraan en niemand die hem kan vergezellen. Het gat is al 39 seconden. 

138 km

Pernsteiner en Bouchard rijden vlak voor het peloton, dus springen er langzaamaan renners naartoe. Meintjes is erbij. Poels nog steeds een halve minuut ervoor.

ABANDON

Amanuel Ghebreigzabhier geeft op, de reden is nog niet bekend.

139 km

Poels kijkt om, maar Bouchard en Pernsteiner slagen er niet in om echt bij het peloton weg te rijden. Daardoor zit de Nederlander er alleen voor, een half minuutje speling.

140 km

PECH DE GENDT! Hij moet van de fiets, waardoor alleen Bouchard en Pernsteiner overblijven in de achtervolging op Poels.

140 km

Poels voorop, daar achter nu een groepje van drie met Bouchard, De Gendt en Pernsteiner. Het peloton geeft al 35 seconden toe nu.

142 km

Het gaat razend hard, het peloton valt niet stil. De Gendt, Pernsteiner... Ze proberen allemaal bij Poels te komen.

145 km

Terwijl achteraan het peloton al hele groepen moeten lossen, rijdt Poels solo vooraan. Het voorste peloton volgt op 14 seconden. 

147 km

De klim is officieel begonnen en Wout Poels valt aan. 

150 km

Puccio en Guerreiro proberen weer wat, met bergkoning Bouchard in het wiel. Maar niemand krijgt vooralsnog de ruimte. 

Puerto de Navacerrada

De Puerto de Navacerrada van eerste categorie is de eerste pukkel van de dag. 11,8 kilometer aan 6,3 procent gemiddeld. Maar daarbij moet gezegd dat de onderkant eenvoudig is en de percentages daarna amper meer onder de 7 komen. 

151 km

We zijn begonnen aan de eerste klim en alle vluchters zijn weer bijna ingerekend. De koers kan dus opnieuw beginnen. 

154 km

Ook Frankiny en Serrano hebben de achtervolging ingezet. Het zit allemaal nog binnen een halve minuut van elkaar richting de eerste klim. De mindere goden proberen in ieder geval weg te komen.

155 km

Arashiro, Doull, Ezquerra en Barcelo zijn de eerste vier renners achter de kopgroep. 

157 km

De voorste drie hebben allerlei groepjes met achtervolgers achter zich aan. Het peloton is echter niet ver. Het gaat zodoende opnieuw hard.

159 km

Cavagna krijgt steun van Barta en Morabito. We hebben dus een kopgroep van drie. Ze hebben 20 seconden voorsprong op het peloton.

165 km

Remi Cavagna is er alleen vandoor gegaan. De Fransman rijdt hard door, hopend dat hij richting de eerste klim steun krijgt van achteruit.

169 km

Wel wel speldenprikjes, maar nog geen serieuze aanvallen.

177 km

GO! We zijn begonnen aan de achttiende etappe!

Quintana als vierde in het groen

Opmerkelijk: Nairo Quintana rijdt vandaag opnieuw in het groen. Roglic is leider in dat klassement, maar draagt ook het rood. En nummer twee Sam Bennett heeft bedankt, omdat hij liever zijn Ierse kampioenentrui draagt.

Neutrale start

De renners zijn onderweg naar de officiële start!

Movistar weer zonder kopman

Het leek even in de plooi te liggen, maar na gisteren is Movistar weer terug bij af. Met Quintana op plek 2 en Valverde op plek 3 is de boodschap van de ploeg bij Eurosport duidelijk: Er is niet 1 kopman. 

De aanstichter van het waaiergeweld

Klassementen na etappe 17 Vuelta

Alle renners nog aanwezig

Etappe 18 Vuelta a Espana


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws