Voorbeschouwing etappe 21 Vuelta a Espana | Einde in zicht met sprint als toetje Vuelta a Espana

Voorbeschouwing etappe 21 Vuelta a Espana | Einde in zicht met sprint als toetje

Door Jannick van der Hooft 15 september 2019 | 08:05


Het klassement ligt in een definitieve plooi, maar de Vuelta is nog niet voorbij. In de afsluitende rit naar Madrid liggen nog kansen voor de overgebleven sprinters om hun slag te slaan. In de Leiderstrui blikt vooruit op deze slotetappe.

Historie etappe 21 Vuelta a Espana

Madrid heeft als hoofdstad van Spanje uiteraard een grote geschiedenis in de Vuelta a Espana. Al jarenlang ligt de finish van de Spaanse rittenkoers gepland in het hart van het land. Bijna traditioneel gezien gebeurt dit met een massasprint.

De afgelopen jaren waren het allemaal verschillende renners die met de bloemen aan de haal gingen in Madrid. Zo was in de afgelopen editie Elia Viviani de snelste. Matteo Trentin en Magnus Cort Nielsen gingen de Italiaan voor. Allemaal zijn ze niet van de partij deze Vuelta, maar de winnaar uit 2015 wel. John Degenkolb klopte dat jaar Danny van Poppel.

Toch staat er niet altijd een massasprint gepland in Madrid. De laatste keer dat dit het geval was, was in 2014. Een individuele tijdrit mocht toen de laatste verschuivingen in het algemeen klassement bewerkstelligen. Het was Adriano Malori die het parcours het snelst aflegde. 

Parcours etappe 21 Vuelta a Espana

Het is ongetwijfeld de vlakste rit van de hele Vuelta, die slotetappe van Fuenlabrada naar Madrid. Er zijn amper hoogteverschillen en onderweg ligt één tussensprint. Verder ligt er niets wat een koninklijke sprint in Madrid tegen zal houden. Bovendien zal er van de 106.6 kilometer slechts een deel worden gekoerst, want het grootste gedeelte wordt er gelachen, teruggeblikt en champagne gedronken.

In Madrid moeten er nog tien ronden van 5.8 kilometer afgelegd worden. Er moeten in dat rondje 50 hoogtemeters worden overbrugd, maar dat is allemaal niet spectaculair en zal de sprinters ook niet deren.

Favorieten etappe 21 Vuelta a Espana

De nog aanwezige sprinters zullen blij zijn met het parcours van de laatste etappe, want zij krijgen hier een mooie beloning voor het overwinnen van alle bergen de afgelopen weken. Wie we dan in de gaten moeten houden zijn Fabio Jakobsen en Sam Bennett. Beide renners wisten deze Vuelta al te winnen en hebben zich daarmee bestempeld tot favoriet voor de laatste dagwinst.

Naast dat tweetal is er nog een aantal andere sprinters van de partij om nog iets van hun Vuelta te maken. Fernando Gaviria, Marc Sarreau en het duo van Trek-Segafredo met Edward Theuns en John Degenkolb sprintten al naar ereplaatsen, maar het hoogste trapje van het podium bleef ver weg.

Mocht het een chaotische sprint worden, is het ook nog uitkijken naar renners als Edvald Boasson Hagen, Jon Aberasturi, Clement Venturini en Max Walscheid. Ook zou bij Deceuninck-Quick-Step Maxmiliano Richeze het stokje nog over kunnen nemen van Jakobsen, mocht de koers zich daartoe lenen.

TV en tijden etappe 21 Vuelta a Espana

Het is een avondetappe naar Madrid, die start om 17.10 uur en eindigt omstreeks 20.00 uur. Eurosport is er integraal bij, Sporza zendt vanaf 17.30 uit. In de Leiderstrui is er met een liveblog bij vanaf 16.10 uur.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws