Gesink over winst in Vuelta: 'Als ik had gesprint was de kramp erin geschoten' Vuelta a Espana

Gesink over winst in Vuelta: 'Als ik had gesprint was de kramp erin geschoten'

Door Wilbert van der Velde 20 mei 2020 | 17:46


Robert Gesink wist in zijn carrière meerdere top-10 plaatsen in grote rondes te behalen, maar wilde ook graag eens een etappe winnen. Zijn rol als klassementsrenner maakte dat alleen lastig. In de Vuelta a Espana van 2016 ging de renner van Jumbo-Visma echter als aanvaller te werk en dat leverde hem gelijk een prachtige overwinning op de Aubisque op.

De prestatie van Gesink was extra knap omdat hij een paar maanden eerder zwaar ten val kwam in de Ronde van Zwitserland en een hersenschudding opliep, waar hij de maanden daarna erg veel last van had. Uiteindelijk werd hij toch goed genoeg bevonden om de Vuelta te rijden, vooral in dienst van Steven Kruijswijk. De Brabander viel echter al snel uit, waardoor er mogelijkheden voor Gesink ontstonden. ‘Ik kon opeens voor eigen kans gaan. Ik zat uiteindelijk zo’n drie of vier keer mee in de beslissende vlucht en wist er één te winnen. Het pakte heel erg mooi uit’, vertelt hij in de online talkshow Team Jumbo-Visma Rewind.

Toch was de overwinning erg zwaar bevochten, want Gesink reed indertijd nog meer als een klassementsrenner dan een aanvaller. Hij verspilde dan ook veel energie. ‘Voor ritten rijden is tactisch heel erg anders. Ik had die dag al ontzettend veel krachten verspeeld. Eerder in de etappe brak het peloton in een afdaling. Ik zat niet mee, dus ik moest op de volgende klim het gat overbruggen. Ik was daarna zo dood als een pier.’ Hoewel de explosieve krachten op waren, kennen we Gesink als een renner die altijd een hoog tempo kan blijven rijden en daardoor kon hij zijn medevluchters kloppen. ‘Ik wist dat ik vroeg moest gaan omdat ik nog wel twee minuten aan vierhonderd watt kon rijden. Maar als ik zou sprinten was de kramp erin geschoten. Het was een lange sprint van drie stervende zwanen.’

Gesink over knechten: ‘Het is een hele andere sportbelevenis’

Het kapen van ritten in grote rondes pakte de jaren daarna, mede door blessures, niet uit zoals gehoopt en tegenwoordig heeft Gesink alweer een nieuwe rol, namelijk die van meesterknecht. ‘Onze ploeg werd steeds sterker, met bijvoorbeeld Primoz Roglic. Er ontstond steeds meer behoefte aan ervaren renners die goede ondersteuning aan de kopmannen konden bieden. In overleg met de ploeg hebben we uiteindelijk besloten dat ik één van die renners zou worden.’ Vorig jaar pakte het met de eindzege van Roglic in de Vuelta alvast goed uit. ‘Ik had daar een hele mooie rol in en daar ben ik ook trots op. Het werken voor een ander is een hele andere sportbelevenis. Je doet dezelfde opofferingen, maar nu voor de overwinning.’ (Foto: Sirotti, 2016)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws