Overzicht afgelastingen 2021: Klasika Primavera ook voor dit seizoen afgelast

Overzicht afgelastingen 2021: Klasika Primavera ook voor dit seizoen afgelast

Het coronavirus zorgt ook voor 2021 voor de nodige wijzigingen op de wielerkalender. Verschillende koersen in de voorbereiding werden reeds afgelast, maar anderen volgen wellicht nog. In de Leiderstrui houdt de belangrijkste wijzigingen aan de kalender bij in dit overzicht.

Januari 2021

Tour Down Under en Cadel Evans Great Ocean Road Race:

In Australië was men snel met het maken van een beslissing: dit jaar geen Tour Down Under en Cadel Evans Great Ocean Road Race. Vanwege de maatregelen in het land kozen de organisaties ervoor om de internationale teams niet naar het land te laten afreizen. Wel komt men met een vervangend evenement, waar bijvoorbeeld ook Richie Porte aan zal meedoen: het Santos Festival of Cycling.

Vuelta a San Juan

Peter Sagan had zijn deelname al toegezegd, maar het uitkijken naar de koers in Argentinië was van korte duur. Op maandag 11 januari hakte de organisatie de knoop door: geen Vuelta a San Juan in 2021, vanwege de gevolgen van het coronavirus.

Challenge Mallorca

Ook de Challenge Mallorca moest zich medio januari overgeven. De opening van het seizoen voor veel wielerprofs besloot dat het verstandiger was om de wedstrijd voorlopig te schrappen en te focussen op een plek op de kalender in mei. Een hard gelag voor onder meer Tadej Pogacar.

Overige afgelaste wedstrijden:

- Tour Torquay
- Tour de Langkawi

Februari 2021

Ronde van Valencia:

Geen rittenkoers in Valencia in februari. De Ronde van Valencia, die van 3 tot 7 februari op de planning stond, is voorlopig uitgesteld. Datmaakte de organisatie op donderdag 28 januari bekend. Dit vanwege de verslechterde coronasituatie in de regio. Er zal later een nieuwe datum bekend worden gemaakt, een ambitie die bij meerdere afgelaste koersen leeft.

Tour Colombia:

Ook in Colombia besloot men om de wedstrijd van hun thuisland af te gelasten. De organisatie acht het niet verstandig om de wedstrijd met de huidige maatregelen door te laten gaan. De wedstrijd stond begin februari gepland.

Vuelta a Murcia

In navolging van de Challenge Mallorca werd de Vuelta a Murcia ook uitgesteld. Dat meldde de regionale sportzender Deportes en La 7 TV. Het uitstel had uiteraard te maken met het coronavirus. De organisatie hoopt de Vuelta a Murcia te verplaatsen naar de maand mei. De wedstrijd stond gepland voor 12 en 13 februari. Tegenover Ciclo 21 gaf organisator Fransisco Guzmán namens de organisatie verdere uitleg: ‘Vooralsnog gaat de wedstrijd op de vastgestelde data door, maar de gezondheidssituatie is zeer ernstig. We denken er dus inderdaad aan om uitstel te vragen aan de UCI.’ Van het annuleren van de koers is volgens Guzmán geen sprake.

Ruta del Sol

Een streep door de Ruta del Sol. De Spaanse rittenkoers stond gepland van 17 tot en met 21 februari, maar net als de Ronde van de Algarve (zie hieronder) biedt het coronavirus simpelweg te veel tegenwerking. Op de kalender van UCI is de wedstrijd inmiddels van de lijst gehaald. Net als de Ronde van de Algarve, mikt ook de Ruta del Sol nu op een plekje in mei. Het belooft in die maand een drukke bedoeling te worden...

Ronde van de Algarve

Op 21 januari sneuvelde de Ronde van de Algarve. De Portugese rittenkoers stond gepland voor 17 tot en met 21 februari, maar de organisatie moet volgens Het Nieuwsblad op zoek naar een nieuwe datum. De organisatie meldde via de officiële kanalen dat het nu inzet op 5 tot en met 9 mei, waarmee Giro-deelnemers het alvast niet kunnen gebruiken als voorbereiding op de Ronde van Italië, die op 8 mei begint. Onder meer Vincenzo Nibali, Bauke Mollema en Jasper Stuyven waren al bevestigd voor de wedstrijd.

Setmana Ciclista Valenciana

Ook de vrouwen ontkwamen niet aan afgelastingen. Net als bij de heren ging de Tour Down Under er al vroeg uit en ook de Setmana Ciclista Valenciana kon geen doorgang vinden. Nog geen officieel geluid vanuit de organisatie, maar we vonden de wedstrijd op 28 januari niet meer terug op de UCI-kalender. De Vuelta CV Femina, een eendagskoers op 7 februari, staat nog wel op de lijst.

Overige afgelaste wedstrijden:

- Saudi Tour
- Tour of Oman
- Tour of Antalya
- Volta ao Alentejo

Maart 2021

Ronde van Drenthe:

Geen Ronde van Drenthe in maart, bij de mannen en de vrouwen. De Nederlandse eendagskoers mikt op een datum in oktober, al heeft de UCI daarin nog niets toegezegd. Organiseren in maart is simpelweg te vroeg, met het coronavirus dat volop woedt.

Grand Prix de Denain:

Naast de Ronde van Drenthe werd er ook in Frankrijk al een koers vroegtijdig van de kalender gehaald. Het gaat om de Grand Prix de Denain. De Franse eendagskoers stond voor 18 maart op het programma. De organisatie hoopt vooralsnog wel de wedstrijd naar een latere datum in het jaar te verschuiven.

Olympia's Tour

De Olympia's Tour gaat net als in 2020, ook in 2021 niet door. Oorspronkelijk wilde de organisatie van 9 tot en met 12 maart de wedstrijd organiseren, maar daar is voor het huidige deelnemersveld, met deel amateursporters, geen ruimte voor. De coronaregels gooien roet in het eten, waardoor er geen enkel perspectief mogelijk is. De volgende Olympia's Tour staat voor het voorjaar van 2022 op het programma. Een wedstrijd later dit jaar kon niet voldoen aan een geschikte datum om een goed deelnemersveld aan de start te krijgen, zo meldt de organisatie op haar website.

April 2021

Tour de Yorkshire:

De wedstrijd stond 'pas' voor april gepland, maar de organisatie van de Tour de Yorkshire besloot reeds in november van 2020 om de koers in 2021 niet door te laten gaan. Het is het tweede jaar op rij dat de rittenkoers niet doorgaat, daar het in 2020 ook al werd afgelast door het virus. Het gaat hier om zowel de edities voor mannen als vrouwen.

Klasika Primavera

Naast de Tour de Yorkshire ging er nog een streep door een koers, die ook in 2020 al geen doorgang vond. De Klasika Primavera, een eendagskoers in Spanje, zou op 11 april worden verreden, maar door het heersende coronavirus in Zuid-Europa, gaat het feest andermaal niet door. De wedstrijd gaat wel 'een speciale inspanning leveren' voor de junioren en beloften. In tegenstelling tot de elite zijn er in die twee leeftijdscategorieën al weinig wedstrijden, waardoor er wordt gekeken of er met louter Spaanse renners iets kan worden geregeld.

Circuit Cycliste Sarthe

Geen Circuit Cycliste Sarthe in april van 2021. De Franse rittenkoers, die op 6 april zou beginnen, werd op 21 januari al afgelast. De race zou gaan over vier etappes, maar door het coronavirus kon er geen passende uitvoering worden gevonden.

Mei 2021

Itzulia Basque Country

Slecht nieuws vanuit het Baskenland: de Itzulia Basque Country zou in 2021 voor het eerst voor vrouwen worden georganiseerd, maar volgens Cyclingnews is deze wedstrijd voorlopig uitgesteld.

Prudential RideLondon Classique

De eendagskoers RideLondon vindt in 2021 geen doorgang. De organisatie liet op vrijdag 29 januari weten dat de wedstrijd op 30 mei wordt doorgestreept. Er wordt in 2021 een virtueel evenement georganiseerd, alvorens de blik gaat op 2022.

Vuelta a Madrid

Ook in de Spaanse hoofdstad gaat in mei niet gekoerst worden. De organisatie oordeelde dat het vanwege de gezondheidssituatie 'onmogelijk is' om een koers te organiseren.

Itzulia Women

Van 14 tot en met 16 mei stond de Itzulia Women op het programma, de vervanger van de Clásica San Sebastián voor vrouwen. De datum was verplaatst naar mei, om niet tegelijk met de Tour de France gehouden te worden, zo meldt de organisatie. Nu wordt de Clásica San Sebastián voor vrouwen net als in 2019 verreden op dezelfde dag als de mannen, op zaterdag 31 juli.

Juni 2021

Tacx Pro Classic

Ook in Nederland moest al een koers geschrapt worden van de wielerkalender: de Tacx Pro Classic zal niet verreden worden door onder meer het coronavirus. Ook problemen met het personeel deden de organisatie besluiten de wedstrijd vroegtijdig af te gelasten.

Halle-Ingooigem

De Belgische eendagskoers Halle-Ingooigem gaat net zoals vorig jaar niet door, meldt onder meer Sporza. De organisatie van de koers, die aanvankelijk op 16 juni zou plaatsvinden, verwacht niet dat het mogelijk is om de koers met publiek te organiseren en kiest er zodoende voor om dit jaar over te slaan.

Women's Tour

Vanwege de onzekerheid rond het coronavirus heeft de organisatie van de Women's Tour de geplande editie in juni voorlopig uit te stellen. Een nieuwe datum is vooralsnog niet bekend, maar naar verluidt zou de wedstrijd mikken op een plek in oktober.

Lees meer over:
Coronavirus wielerkalender

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

UAE Tour 2021 | Bekijk hier alle etappes, uitslagen en verslagen

De eerste WorldTour-rittenkoers van 2021 is ten einde. Tadej Pogacar toonde zich in het thuisland van zijn ploeg UAE-Team Emi...

Deelnemers Kuurne-Brussel-Kuurne | Welke topnamen staan allemaal aan de start?

Zondag 28 februari staat het tweede deel van het Vlaamse openingsweekend op het programma: Kuurne-Brussel-Kuurne. In de Leide...

IDL Kijktip | Italiaanse Bananasplit: Woedende Nibali geprankt door collega's en eigen vrouw

Tijd voor een lach? Dachten wij wel! Kent u het programma Bananasplit nog? Voor de jongere lezers: het was een programma waar...

Reacties UAE Tour | Bol teleurgesteld, Ackermann komt niet aan sprinten toe

De Verenigde Arabische Emiraten vormen het decor van de eerste WorldTour-wedstrijd van dit jaar: de UAE Tour. Hoe het de renn...

Deelnemers UAE Tour | Alle overgeblevenen rijden laatste etappe uit

Tot dusverre keken we louter naar de koers in Frankrijk, met één uitstapje naar Almeria. Daar komt verandering in. Het WorldT...

IDL Neo | Olav Kooij; van wieler- en schaatstalent naar nieuwe spurtbom Jumbo-Visma

Zoals elk jaar gaan er ook in 2021 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen...

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne | Slaat Van der Poel meteen toe?

We gaan eindelijk los in het traditionele openingsweekend voor het klassieke voorjaar. Zaterdag een heerlijk hoofdgerecht met...

Van der Breggen soleert soeverein naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Anna van der Breggen heeft haar slag geslagen in de vrouwenwedstrijd van de Omloop Het Nieuwsblad. De wereldkampioene liet ha...

DSM-talent Stork breekt knieschijf en meerdere ribben bij harde klapper in UAE

Anthony Roux, Florian Stork en Matteo Moschetti haalden de finish niet in de zesde etappe van de UAE Tour. De drie renners gi...

Ballerini toont zich de beste in veredelde massasprint Omloop Het Nieuwsblad

Davide Ballerini heeft een uiterst spannende editie van Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Na een door Julian Alaphilippe geanim...

Lees meer

Net binnen

Voorbeschouwing Royal Bernard Drome Classic | Wie houdt ijzersterk Astana van de zege?

We denken bij het openingsweekend vooral aan de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, maar in Frankrijk worden er i...

Wat zeggen Van der Poel en de overige favorieten over hun kansen in Kuurne-Brussel-Kuurne?

Daags na de Omloop Het Nieuwsblad mag het grootste deel van het peloton weer aan de bak, in Kuurne-Brussel-Kuurne. Julian Ala...

Deelnemers Kuurne-Brussel-Kuurne | Welke topnamen staan allemaal aan de start?

Zondag 28 februari staat het tweede deel van het Vlaamse openingsweekend op het programma: Kuurne-Brussel-Kuurne. In de Leide...

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne | Slaat Van der Poel meteen toe?

We gaan eindelijk los in het traditionele openingsweekend voor het klassieke voorjaar. Zaterdag een heerlijk hoofdgerecht met...

Wielrennen op TV 28 februari 2021 | Waar en hoe laat zie je Van der Poel in KBK?

Het klassieke voorjaar is geopend! Zaterdag mocht Davide Ballerini het zegegebaar maken tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, maa...

Lees meer