Overzicht wielertransfers 2024: Beloftenrevelatie Del Toro tekent driejarig contract bij UAE Wielrennen
Wielrennen

Overzicht wielertransfers 2024: Beloftenrevelatie Del Toro tekent driejarig contract bij UAE

Overzicht wielertransfers 2024: Beloftenrevelatie Del Toro tekent driejarig contract bij UAE

Ein-de-lijk is het zover: de kalender kan omgeslagen worden van juli naar augustus. En wie 1 augustus zegt, zegt tegelijkertijd ook de opening van de transfermarkt in het wielrennen. In augustus zal duidelijk worden welke geruchten kloppend bleken en welke juist een broodjeaapverhaal was. Wie verlaat er zijn broodheer en zoekt zijn geluk definitief elders? In de Leiderstrui schetst een overzicht!

Overzicht wielertransfers 2024 (of bij uitzondering per 1 augustus 2023)

Data powered by FirstCycling.com

Wielertransfers 25 september tot en met 1 oktober

Arnaud Démare mag dan wel vertrokken zijn bij Groupama-FDJ, de ploeg heeft nog steeds nood aan sprinters. Zo maakte het de komst van Matthew Walls (BORA-hansgrohe) en Cyril Barthe (Burgos-BH) bekend, twee jonge renners die hun loopbaan de afgelopen jaren wat zagen stagneren.

Ook de jonge Harry Sweeny gaat een transfer maken. De 25-jarige Australiër van Lotto-Dstny promoveert weer naar de WorldTour en gaat zijn vierde seizoen als prof in Amerikaanse dienst rijden bij EF Education-EasyPost. De Amerikaanse ploeg maakte tevens bekend dat Markel Beloki bij de roze formatie gaat rijden. De 18-jarige Spanjaard is de zoon van Joseba Beloki, de bekende ex-prof.

Daarnaast is er ook nieuws vanuit TDT-Unibet. De Nederlandse ploeg die volgend jaar de stap omhoog wil maken naar de Pro-klasse heeft de Belgische veldrijder Lander Loockx aangetrokken. De 26-jarige Belg komt vanaf 1 oktober 2023 uit voor de Nederlandse ploeg en zal zijn veldritseizoen dus ook al voor TDT-Unibet afwerken. Op zondag 1 oktober maakte UAE Team Emirates ook het aantrekken van Isaac del Toro bekend. De jonge Mexicaan won recentelijk nog de Tour de l'Avenir.

Wielertransfers 18 september tot en met 24 september

Intermarché-Circus-Wanty heeft één van de sprinters verloren. Niccolo Bonfiazio verlaat de Belgische formatie voor een dienstverband bij Team Corratec, zo maakte die ploenerug bekend. Bonifazio reed één jaar voor de ploeg van Aike Visbeek en won een rit in de Ronde van Sicilië. Ook Groupama-FDJ slikte een bittere pil, met het vertrek van Jake Stewart. Hij tekende voor twee jaar bij Israel-Premier Tech.

EF Education - EasyPost haalt de `19-jarige Brit Lukas Nerurkar naar de WorldTour. De talentvolle coureur omschrijft zichzelf als een explosieve klimmer. Nerurkar maakt de overstap van Trinity Cycling. De Britse ploeg leverde in het verleden met Thomas Gloag en Ben Healy al grote talenten af aan de WorldTour. Nerurkar is de zoon van voormalig langeafstandsloper Richard Nerurkar. De nieuwe aanwinst van EF Education wekte begin dit jaar indruk in de Spaanse profkoers O Gran Camiño door als zesde te eindigen in het algemeen klassement. De westrijd werd gewonnen door Tourwinnaar Jonas Vingegaard.

Gorka Izagirre, de oudere broer van Ion Izagirre, heeft besloten zich te herenigen met zijn 'hermano'. De 35-jarige Spanjaard verlaat Movistar en voegt zich bij Cofidis.

Wielertransfers 11 september tot en met 17 september 2023: Oomen verkast van Jumbo-Visma naar Lidl-Trek

Lidl-Trek lijkt van geen ophouden te weten als het gaat om het inlijven van nieuwe renners. Op 11 september werd namelijk ook bekendgemaakt dat Sam Oomen de overstap maakt naar de Amerikaanse WorldTour-brigade. Ook kondigde Luis Leon Sanchez aan om aan het einde van 2023 met pensioen te gaan. De Spanjaard won in zijn carrière vier ritten in de Tour de France.

Eén dag later kwam het bericht dat George Bennett vanaf 2024 uit zal komen voor Israel-Premier Tech. De Nieuw-Zeelander vervulde de afgelopen jaren een knechtenrol bij UAE-Team Emirates en wil bij zijn nieuwe ploeg meer voor eigen succes gaan. Ook de talentvolle Jake Stewart maakt de overstap naar de ploeg uit Israël. De Brit komt over van Groupama-FDJ.

Woensdag was er nieuws vanuit Astana Qazaqstan Team, dat Harold Martin Lopez over laat komen naar de profploeg. De klimmer uit Colombia werd recent nog negende in de Ronde van Burgos, wat hem mede een profcontract oplevert. Ook Nicolas Vinokourov, zoon van, komt vanaf volgend jaar uit voor de Kazachse profploeg. Ook EF Education-EasyPost maakte een transfer bekend. De Amerikaanse ploeg heeft de talentvolle Brit Jack Rootkin-Gray aan zich weten te binden. De jongeling tekent als neoprof minimaal voor twee jaar bij de ploeg van Jonathan Vaughters.

Later in de week was het vooral Soudal Quick-Step dat in het nieuws kwam. Hardrijders Davide Ballerini (terugkeer naar Astana Qazaqstan Team) en Jannik Steimle (Q36.5) besloten de ploeg te verlaten, terwijl Jordi Warlop het team juist kwam versterken vanuit de opleidingsploeg. Cofidis maakte dan weer de komst van Stefano Oldani bekend, die vorig jaar nog een Girorit won namens Alpecin-Deceuninck.

DSM-firmenich was ook actief. Zij kondigden de komst van drie Nederlanders aan: Bram Welten en Timo Roosen ter versterking van de sprinttrein van Fabio Jakobsen, terwijl Gijs Leemreize het klimblok van de formatie aanvult. Alex Edmondson en Tim Naberman verlengden ondertussen hun contract bij de formatie.

Wielertransfers 4 september tot en met 10 september 2023: Lidl-Trek blijf maar bezig

Er zijn de afgelopen weken al heel wat renners aangekondigd bij Lidl-Trek, maar dat betekent ook dat er renners weg moeten. Jon Aberasturi bijvoorbeeld, die inmiddels is aangekondigd bij het procontinentale Euskaltel-Euskadi. 'Ik heb twee jaar het geluk gehad dat ik in de WorldTour mag rijden, maar het is tijd om terug naar huis te keren', stelt de Bask. 'Hiermee hoop ik ook weer voor resultaten te kunnen gaan, maar de ploeg ook te helpen met mijn ervaring.'

Lidl-Trek ruilde Aberasturi overigens in voor een andere Spanjaard, daar de ploeg maandagochtend de komst van Carlos Verona bekendmaakte. De klimmer leek lange tijd naar INEOS Grenadiers te gaan, maar was plots weer beschikbaar op de transfermarkt. Luca Guercilena en de zijnen hapten dus razendsnel toe. Later op de dag kwamen ze met nog een mededeling: Julien Bernard en Jacopo Mosca blijven twee jaar langer bij het team.

Wielertransfers 28 augustus tot en met 3 september 2023: Astana Qazaqstan Team weer bij de pinken

De Vuelta is inmiddels begonnen, dus het is al wat rustiger geworden op transfergebied. Astana Qazaqstan Team kondigde desondanks maandag de komst van Henok Muluhbran aan, die voor twee jaar overkomt van Bardiani. Op woensdag 30 augustus werd bekendgemaakt dat Arkéa Samsic-sprinter Hugo Hofstetter in 2024 gaat terugkeren op het oude nest. De kleine Fransman is namelijk weer ingelijfd door Israel-Premier Tech, de ploeg die in 2020 en 2021 al zijn broodheer was.

Een dag later werd officieel dat Sam Welsford van DSM naar BORA-hansgrohe trekt, wat al langer in de wandelgangen rondzong. Cofidis maakte ook zijn eerste nieuwe coureurs kenbaar aan de buitenwereld: de Fransen Nicolas Debeaumarché en Nolann Mahoudo werden aangetrokken, evenals de 29-jarige Belg Ludovic Robeet. De winnaar van Nokere Koerse in 2021 hoopt bij de Franse formatie een nieuwe stap te zetten.

Wielertransfers 21 tot en met 27 augustus 2023: Astana Qazaqstan Team en Lidl-Trek doen zaken

Astana Qazaqstan Team en Lidl-Trek trapten de laatste volledige augustus-week af met enkele nieuwe transfers. De ploeg uit Kazachstan lijfde na Ide Schelling, Anthon Charmig en Max Kanter ook de Italiaanse klimmer Lorenzo Fortunato in van EOKO-Kometa. Bij Lidl-Trek bleven ze verder gaan op het ingezette elan, daar Ryan Gibbons vanuit UAE-Team Emirates gepresenteerd werd.

Alpecin-Deceuninck kondigde dan weer de komst van Duitser Henri Uhlig vanuit de beloftenploeg aan, terwijl Uno-X het vertrek aankondigde van zeven coureurs. Daarbij onder meer Kristoffer Halvorsen en Jonas Gregaard. Het slotakkoord was voor Bahrain Victorious, dat de transfers van Alberto Bruttomesso en Finlay Pickering voor volgend jaar met de buitenwacht deelde.

Overzicht wielertransfers 2024: Beloftenrevelatie Del Toro tekent driejarig contract bij UAE
Lorenzo Fortunato

Wielertransfers 14 tot en met 20 augustus 2023: Jumbo-Visma schiet in gang

De derde week van augustus werd opgeleukt door een aantal interessante transfers. Zo werd bekend dat Warren Barguil Arkéa Samsic per 1 januari 2024 verlaat: de Fransman keert terug bij Team DSM-firmenich, de ploeg waar hij tussen 2012 en 2017 al voor reed. Ook Soudal Quick-Step bleef zich actief tonen op de transfermarkt. Zo liet de Belgische WorldTour-brigade weten dat Andrea Bagioli naar Lidl-Trek verhuist, terwijl het toptalent Antoine Huby en gekende ster Mikel Landa juist ingelijfd werden door Patrick Lefevere en de zijnen.

BORA-hansgrohe presenteerde de Italiaanse allrounder Matteo Sobrero (Jayco-AlUla) als aanwinst voor het komende seizoen, samen met INEOS-klimmer Daniel Felipe Martínez. Voor Lidl-Trek bleef het wat betreft inkomende transfers niet bij Milan, Geoghegan Hart en Bagioli, daar ook Patrick Konrad, Simone Consonni en Fabio Felline werden ingelijfd. Ook werd bekend dat Harm Vanhoucke en Team DSM-firmenich wegens tegenstrijdige sportieve ambities per direct uit elkaar gingen. De West-Vlaming besloot terug te keren op het oude nest, bij Lotto-Dstny. De Belgische formatie verliest in 2024 met Frederik Frison ook een belangrijke kracht, de Belg trekt vanwege persoonlijke ambities naar Q36.5.

Bij Jumbo-Visma werd de transfermarkt in gang geschoten, en hoe! Met Matteo Jorgenson (Movistar) en Ben Tulett (INEOS Grenadiers) sloeg het een bijzonder grote slag. Andere interessante transfers: Max Walscheid van Cofidis naar Jayco-AlUla en de Duitse Pascal Ackermann van UAE Team Emirates naar Israel-Premier Tech.

Overzicht wielertransfers 2024: Beloftenrevelatie Del Toro tekent driejarig contract bij UAE
Ben Tulett

Wielertransfers 7 tot en met 13 augustus 2023: Kanter naar Astana, talent voor Jayco-AlUla

De tweede week van de maand werd afgetrapt door Astana, dat met Max Kanter nog eens een sprinter haalt. De ploeg van Alexandre Vinokourov lijkt voor te sorteren op nog een jaar Mark Cavendish, daar er in een persbericht wordt gesproken over eigen kansen voor Kanter, maar: 'We rekenen ook op hem als helper voor andere sprinters in de koersen waar dat nodig zal zijn.' In dezelfde week werd Ide Schelling gepresenteerd, waarbij de Nederlander een vrije rol wordt toegedicht.

De belangrijkste transfers van de week kwamen uit het kamp van Lidl-Trek en DSM-firmenich. De Nederlandse ploeg maakte melding van de komst van Fabio Jakobsen, terwijl Giro-revelatie Jonathan Milan (Bahrain) en Tao Geoghegan Hart (INEOS) bij Lidl-Trek tekenen. Om ruimte te maken voor de nieuwe aanwinsten zal Markus Hoelgaard op zijn beurt vertrekken bij de Amerikaanse ploeg. Hij trekt, naar Uno-X. Ook het vertrek van Ethan Vernon bij Quick Step (richting Israel-Premier Tech) en de komst van Luke Lamperti naar The Wolfpack zijn noemenswaardig, net als de drie aanwinsten van Groupama-FDJ: Rémy Rochas (Cofidis), Sven Bystrøm (Intermarché-Cirucs-Wanty) en Clément Russo (Arkéa-Samsic).

Ook veel jong talent dat in 2024 richting de WorldTour gaat. Naast Lamperti zagen we bij Quick Step ook Gil Gelders, William Junior Lecerf en Warre Vangheluwe een contract tekenen. Ook zagen we Alexander Hajek, Emil Herzorg (BORA-hansgrohe), Vito Braet (Intermarché) en Davide de Pretto (Jayco-AlUla) langskomen. Bij Arkéa-Samsic is ondertussen de sprinttrein van Arnaud-Démare in opbouw. De Fransman kan naast Groupama-kompaan Miles Scotson ook rekenen op Laurens Huys en Clément Venturini, die overkomen van Intermarché en AG2R Citroën Team. Laurent Pichon (Arkéa) en Mickael Cherel (AG2R) gaan na 2023 met pensioen.

jonathan milan
Jonathan Milan

Wielertransfers 1 tot en met 6 augustus 2023: Uno-X en UAE Team Emirates actief, DSM verliest veel

De eerste week na het openen van de transfermarkt stelde niet teleur. Echt grote kleppers werden nog niet aangekondigd, maar vooral Uno-X, UAE Team Emirates en het procontinentale Tudor Pro Cycling hadden meteen een hele lading aanwinsten klaarstaan. Uno-X haalt Magnus Cort weg bij EF Education-EasyPost en Andreas Leknessund komt over van DSM-firmenich. In de dagen erna werden ook Jonas Hvideberg (ook DSM) en Henrik Pedersen (Team ColoQuick) gepresenteerd.

UAE Team Emirates sloeg op zijn beurt ook al een flinke slag. De gewilde klimmer Pavel Sivakov (INEOS) koos voor de ploeg van Tadej Pogacar, net als hardrijders Nils Politt (BORA) en Filippo Baroncini (Lidl-Trek) en twee jonge talenten Igor Arrieta (Kern Pharma) en Antonio Morgado (Hagens Berman Axeon). Het verloor op zijn beurt met Matteo Trentin ook een renner. De Italiaan rijdt in 2024 voor het ambitieuze Tudor, van Fabian Cancellara.

De Zwitserse proconti-ploeg maakte in één klap al z'n zeven nieuwe renners voor komend seizoen bekend. Naast Trentin gaat het hier onder meer om DSM-renners Alberto Dainese, Marius Mayrhofer en Florian Stork en Michael Storer van Groupama-FDJ. DSM verliest daarnaast ook nog eens Henri Vandenabeele. Die tekent voor twee jaar bij Lotto-Dstny. Andere opvallende transfers uit de eerste week van augustus: Mauro Schmid (Quick Step) die als klassementsrenner en kopman werd aangekondigd bij Jayco-AlUla en Arkéa-Samsic, dat per direct de beschikking heeft over Arnaud Démare. Die ging met ruzie weg bij Groupama-FDJ.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws