'Super-WK' wielrennen 2023 in Glasgow wordt tussen de Tour en Vuelta verreden Wielrennen
Wielrennen

'Super-WK' wielrennen 2023 in Glasgow wordt tussen de Tour en Vuelta verreden

'Super-WK' wielrennen 2023 in Glasgow wordt tussen de Tour en Vuelta verreden

De UCI heeft woensdag op een persconferentie de eerste informatie over het WK wielrennen van 2023 in Glasgow, Schotland, uit de doeken gedaan. Het is het eerste zogenaamde ‘Super-WK’, waarbij disciplines als wegwielrennen, BMX, mountainbike en baanwielrennen in dezelfde periode zullen worden verreden. Dit zal tussen de Tour de France en Vuelta a España zijn, gaf voorzitter Davide Lappartient aan.

Lappartient kijkt uit naar het evenement. 'Het is onze missie om alle wielrenners en wielrensters samen te brengen voor dit evenement. We willen iedereen bedanken, maar in het speciaal de mensen in Glasgow, voor de steun voor dit evenement. Het brengt de gehele wielerfamilie voor de eerste keer bij elkaar.' In totaal komen er 2600 atleten uit 120 landen naar Schotland, voor dertien wielerevenementen.

In 2018 was Glasgow ook al gastheer van een groot evenement, het EK wielrennen. Destijds wist Matteo Trentin de Europese trui te behalen door Mathieu van der Poel en Wout van Aert af te troeven in een thriller van een sprint. Bij de vrouwen rekende Marta Bastianelli af met Marianne Vos, om het Italiaanse feestje compleet te maken.

WK-wedstrijden worden door heel Schotland verreden

De organisatie kon op vraag van In de Leiderstrui nog geen verdere informatie vrijgeven over de verschillende parcoursen van de disciplines, maar gaf wel aan dat er niet alleen in Glasgow, maar in heel Schotland gekoerst zal worden. De finish van de wegwedstrijden zal wel in Glasgow zijn, maar er zijn in ieder geval verschillen ten opzichte van het EK-parcours in 2018. De komende weken worden er meer details naar buiten gebracht, laat de organisatie weten met een grote glimlach op het gezicht.

Het is het idee dat een 'Super-WK' zoals dat van Glasgow vanaf 2023 elke vier jaar gehouden zal worden, telkens één jaar voor de Olympische Zomerspelen. Het Super-WK van 2023 zal in augustus verreden worden in plaats van september; tussen de Tour en de Vuelta in van 3 tot 13 augustus. 'Het heeft tot discussies geleid, maar uiteindelijk is iedereen het eens met deze beslissing', gaf Lappartient mee.

In 2022 wordt het WK gehouden in het Australische Wollongong, een plaats vlak boven Sydney in de staat New South Wales. In 2024 is het Zwitserse Zürich aan de beurt, gevolgd door het Afrikaanse Rwanda in 2025.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws