Vijf Talking Points Giro d'Italia | Wie wordt tweede en moet Evenepoel uitrijden?

| door Jannick van der Hooft

De tweede rustdag in de Giro d'Italia is angebroken, dus kunnen we bij In de Leiderstrui weer uitgebreid de balans opmaken. In onze Talking Points bespreken we vijf opvallende renners, momenten of gebeurtenissen uit de tweede week van de grote ronde.

Onderaan deze pagina is het mogelijk om te reageren op één of meerdere talking points. Hiervoor heb je een account nodig op In de Leiderstrui.

TP #1: Bernal dominant, maar wie wordt nummer twee?

Er kan geen twijfel over bestaan: Egan Bernal is simpelweg de beste klimmer van deze Giro d'Italia. Geen verrassing, als we naar de Talking Points van vorige week kijken. Toen dachten de meeste lezers (66%) van IDL al dat niemand hem meer van de zege af zou kunnen houden. Met de laatste bergetappes in het achterhoofd zal dat percentage vermoedelijk alleen maar hoger liggen. Gelet op zijn pure dominantie op de beklimmingen moet het wel gek lopen wil de Colombiaan straks in Milaan niet met het roze om zijn schouders staan.

Wat dat betreft is de strijd om plek twee in het klassement een stuk interessanter. Damiano Caruso verbaast vriend en vijand met zijn virtuele plek op het podium. De Italiaan toont momenteel nog weinig tekenen van zwakte, maar heeft nooit eerder in zo'n kansrijke positie gezeten. Zijn voorsprong op Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov, Simon Yates en Giulio Ciccone is al meer dan een minuut én hij is zeker niet de slechtste tijdrijder van de klassementsrenners. Gaat hij zijn Giro afsluiten met dezelfde plek als nu óf krijgt iemand anders nog genoeg vleugels om hem voorbij te steken?

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

TP #2: Veiligheid versus heroïek

De roep om veiligheid in het wielrennen bereikte vorig seizoen een kookpunt. Enkele heftige valpartijen zorgden ervoor dat er wekenlang in de media gesproken werd of de UCI of organisatoren wel genoeg deden om de renners in bescherming te nemen. Verschillende maatregelen werden getroffen, maar in de zestiende etappe van de Giro d'Italia bleek dat er nog steeds veel discussie over bestaat. Op verzoek van rennersvakbond CPA werd de etappe ingekort, aangezien er verschillende afdalingen zouden moeten worden afgelegd in winterse omstandigheden. Op de bergpassen sneeuwde het, waardoor het potentieel erg glad zou kunnen worden.

Op sociale media heerste tweespalt. Hoort een etappe door dit soort omstandigheden niet gewoon bij het wielrennen? Met veel nostalgie werden beelden gedeeld van vervlogen tijden, waar renners nog de sneeuw in de Dolomieten moesten doorstaan. Renners zouden in dat geval zelf de risico's maar moeten inschatten én het zou heroïsche beelden op kunnen leveren. Perfect voor de wielertoeschouwer dus, maar is dat het ook voor de renners in kwestie?

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

TP #3: Moet Evenepoel uitrijden? 

De roze trui in Milaan zal niet voor Remco Evenepoel zijn. De jongeling liep in de zestiende etappe van de Giro tegen een achterstand van 24 minuten ten opzichte van Egan Bernal aan, waardoor hij in één klap uit de top tien van het algemeen klassement donderde. Weg ging de roze droom van België, maar gelukkig waren er ook nuchtere reacties op het tijdverlies. Patrick Lefevere omschreef het duidelijk: 'Ik ben drie keer in Lourdes geweest, maar heb zelfs daar nog nooit een mirakel gezien.'

Het aloude credo luidt dat een renner nóg beter wordt wanneer hij voor het eerst een grote ronde heeft uitgereden. Het zou een reden kunnen zijn voor Evenepoel om koste wat het kost de ronde uit te rijden. Het is iets waar hij zelf ook volledig achterstaat. Is het jeugdige overmoed of een realistische inschatting van zijn kunnen? Lefevere liet er eerder in ieder geval geen twijfel over bestaan: als Evenepoel écht leeg is, halen we hem uit koers.

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

TP #4: De race van de vluchters

Bij onze vorige Talking Points haalden we het al aan, maar in de tweede week van de Giro hebben we wederom veel vluchters zien zegevieren. Van de afgelopen zes ritten werden er maar liefst vier gewonnen door iemand die was meegesprongen in de vlucht van de dag. Eerst was het Mauro Schmid, vervolgens Andrea Vendrame, Lorenzo Fortunato en uiteindelijk ook nog Victor Campenaerts die er met een zege vandoor gingen. De eerste drie zijn zeker nog geen veelwinnaars geweest tot nu toe, terwijl de Belg voornamelijk succesvol was in tijdritten. Het zijn om die reden allemaal tamelijke verrassingen.

Bernal heeft inmiddels twee ritzeges binnen, terwijl hij ook al meer dan stevig in het roze staat. Het maakt de noodzaak voor hem en de INEOS Grenadiers minder groot om koste wat het kost te jagen op kopgroepen. In de finaleweek van de Giro zouden we daardoor opnieuw veel vluchters kunnen zien zegevieren. Is het leuk dat we dit soort nieuwe namen op zo'n manier leren kennen óf zien we toch veel liever de klassementsrenners strijden om de ritzeges?

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

TP #5: Bauke Mollema

Bauke Mollema had voorafgaand aan de Giro een duidelijk doel: een rit winnen. Na etappezeges in de Vuelta a España en de Tour de France was de Giro immers nog de enige grote ronde waarin hij niet met zijn armen juichend over de finish was gekomen. Al verschillende keren zat hij mee in de aanval, maar tot op heden wist hij nog niet raak te schieten. Een vijfde en een zevende plek waren tot nu toe zijn belangrijkste wapenfeiten. Op de monsterlijke Zoncolan werd hij verrassend geklopt door Lorenzo Fortunato, terwijl hij in het andere geval zijn krachten moest gebruiken om Victor Campenaerts en Oscar Riesebeek terug te pakken. Iets wat overigens niet lukte.

Aan aanvalslust ontbrak het Mollema dus absoluut niet, maar zijn doel is dus nog niet geslaagd. Bij Talking Points #4 bespraken we dat de kans vrij aanwezig is dat er nog wel enkele vluchters met de zege vandoor kunnen gaan in de finaleweek van de Giro. Woensdag krijgt Mollema direct een nieuwe kans, met een lastige slotklim in de finale. Het hoofd koel houden, het juiste moment aanvoelen en het hebben van de juiste benen zijn het devies, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat zal de Nederlander inmiddels ook al gemerkt hebben.

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen