Giro d'Italia

Dit is de pagina voor de Giro d'Italia 2021. De 104e editie start op 8 mei in Turijn en finisht op 30 mei andermaal met een tijdrit in Milaan. Met twee tijdritten, meer dan voldoende sprintkansen en zes serieuze aankomsten bergop is er voor ieder wat wils dit seizoen. Op papier lijken de klimmers hier meer op hun plek dan in de Tour de France. Hieronder vind je alle informatie die nodig is om je alvast in te lezen en voor te bereiden op de Ronde van Italië!

Parcours Giro d'Italia 2021

De Giro d'Italia brengt al in de eerste week vuurwerk. We starten met een korte en vlakke tijdrit (of proloog) door Turijn, alvorens we in de eerste negen etappes drie sprintkansen en al vier aankomsten heuvel- of bergop zien. Serieuze cols vallen hier nog niet te noteren, maar reken maar dat het klassement na de eerste week al flink door elkaar is gehusseld. De aanvallers mogen zichzelf in de handen wrijven, want in diverse ritten lijken er kansen te liggen voor de kopgroep. Wat ook opvalt: geen enkele rit in de eerste week gaat boven de 200 kilometer. Etappe drie is met 187 kilometer het langst. 

De tweede week begint spectaculair, met in de tiende rit een 140 kilometer lange etappe, waarin het tussen de aanvallers en de sprinters zal gaan. De elfde etappe heeft dik 35 kilometer onverhard in de aanbieding, mét een klim in de finale. De witte wegen van Toscane kunnen voor verschillen gaan zorgen. Na een listige etappe vol hoogtemeters in de twaalfde etappe, krijgen de sprinters een dag later hun vierde serieuze kans van de Giro. Het is een welkome rustdag voor de klassementsrenners, die op zaterdag 22 mei met de billen bloot moeten, met aankomst op de Monte Zoncolan. We sluiten de tweede week op de 23e af met een korte rit van 145 kilometer, ogenschijnlijk gemaakt voor een vluchter.

In de derde week gooit de Giro-organisatie zoals altijd alle remmen los. Na een dikke bergetappe van 212 kilometer (en aankomst na een snelle afdaling) finishen we in de zeventiende etappe bovenop de Sega di Ala, een puist van dik elf kilometer aan 9,4 procent. Na een gigantische sprintrit van 228 (!) kilometer krijgen de klimmers nog twee kansen in de negentiende en twintigste etappe. We finishen op de vrijdag op de Alpe di Mera, een klim van 7,4 kilometer aan 8,3 procent gemiddeld. Op zaterdag is de Alpe Motta de slotklim. De laatste dag staat de tweede tijdrit van deze Giro gepland, met aankomst andermaal in Milaan. 29,4 kilometer scheidt de renners van de finish... Wie pakt daar het roze?

Etappes Giro d'Italia 2021

Giro etappe 1
Giro etappe 2
Giro etappe 3
Giro etappe 4
Giro etappe 5
Giro etappe 6
Giro etappe 7
Giro etappe 8
Giro etappe 9
Giro etappe 10
Giro etappe 11
Giro etappe 12
Giro etappe 13
Giro etappe 14
Giro etappe 15
Giro etappe 16
Giro etappe 17
Giro etappe 18
Giro etappe 19
Giro etappe 20
Giro etappe 21

Klassementen, boeten en prijzengeld Giro d'Italia 2021

Deelnemers Giro d'Italia 2021

Giro d'Italia nieuws

Lees al het laatste nieuws over Giro d'Italia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties