Giro d'Italia

Dit is de pagina voor de Giro d'Italia 2022. De 105e editie start op 6 mei in Boedapest en finisht op 29 mei met een tijdrit in Verona. Met een punch-aankomst, zes sprintetappes, zes heuvelritten, zes loodzware bergetappes en twee individuele tijdritten ligt er een zwaar en gevarieerd parcours klaar. Hieronder vind je alle informatie die nodig is om je alvast in te lezen en voor te bereiden op de Ronde van Italië!

Parcours Giro d'Italia 2022

De Giro d'Italia wordt al langere tijd de zwaarste grote ronde ter wereld genoemd en dat is niet voor niets. Organisator RCS Sport houdt als één van de weinige organisaties vast aan lange etappes, een mix van vlak, tijdrit en berg en een loodzware derde week. Daarbij zoekt het ieder jaar andere oorden op, dit keer Hongarije. De eerste drie dagen van de Ronde van Italië vinden daar plaats, met op dag één een punch-aankomst, op dag twee een korte tijdrit met een pittige klim en op dag drie een kans voor de sprinters. Voor ieder wat wils, waarbij opvalt dat we met 195 kilometer en 201 kilometer al twee lange etappes voor de kiezen krijgen.

Op maandag 9 mei vindt al de eerste rustdag plaats, omdat het hele circus van Hongarije naar Zuid-Italië moet worden verplaatst. We vervolgen onze weg namelijk op Sicilië, waar ook drie dagen wordt gekoerst. Op de eerste dag na de rustdag finishen we bergop op de Etna, alvorens er drie kansen voor de spurters volgen. Daarmee krijgen de sprinters in de eerste zes dagen al drie massasprints voor de kiezen, wat een luxe! Na Sicilië trekken we het vasteland van Italië binnen en schieten we qua etappes van hot naar her. De eerste week wordt afgesloten met interessante heuvelritten naar Potenza en Napoli en aankomst bergop op de steile Blockhaus.  

In de tweede week lijkt er vooral één voor de vluchters en de sprinters. Etappe 10 en 12 zijn ongetwijfeld omcirkeld door de aanvallers en beter klimmende sprinters, terwijl etappes 11 en 13 wederom kansen bieden voor de echte massaspurters. Dat zijn reeds kans vier en vijf van deze Giro. In het derde weekend - op 21 en 22 mei wordt het spannender voor de klassementsrenners, met een klassieke heuvelkoers naar Torino en de derde aankomst bergop in deze Giro in Cogne. Toch zouden we alles in het klassement na vijftien etappes nog weleens dichtbij elkaar kunnen zien. 

Dat zal veranderen in de derde week, die traditioneel loodzwaar wordt. Etappe 16 en 17 zijn echte bergetappes, al ligt de finish beide keren niet bergop, maar kort na de top van de laatste klim. In de zestiende etappe gaan we tevens de Mortirolo over, al is dit wel vanaf de minder steile kant. Na de laatste sprintkans in etappe 18, wordt het in etappe 19 en 20 alle remmen los. Op beide dagen ligt de finish bovenop een loeisteile klim en in rit 20 bereiken we bovendien de Cima Coppi, het dak van de Giro. Deze Passo Pordoi is slechts één van de vele zware beklimmingen in de derde week, die wordt afgesloten met een tijdrit op 29 mei. Deze race tegen de klok in Verona kent nog een lastige klim; een perfect einde van een perfecte Giro!

Etappes Giro d'Italia 2022

Giro etappe 1
Giro etappe 2
Giro etappe 3
Giro etappe 4
Giro etappe 5
Giro etappe 6
Giro etappe 7
Giro etappe 8
Giro etappe 9
Giro etappe 10
Giro etappe 11
Giro etappe 12
Giro etappe 13
Giro etappe 14
Giro etappe 15
Giro etappe 16
Giro etappe 17
Giro etappe 18
Giro etappe 19
Giro etappe 20
Giro etappe 21

Klassementen, boeten en prijzengeld Giro d'Italia 2021

Deelnemers Giro d'Italia 2022

Nog niet bekend.

Giro d'Italia Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties