Giro d'Italia

Dit is de pagina voor de Giro d'Italia 2024. De 107e editie start op 4 mei in Noord-Italië en finisht op 28 mei met een sprintrit in Rome. De organisatie heeft gekozen voor een opvallende light-versie van de Ronde van Italië, met veel sprintkansen, niet al te veel zware cols en zodoende een parcours waarin het alle kanten op kan. 

Het openingsweekend van de Giro belooft meteen interessant te worden. Op dag één beklimmen we meteen de Superga en Colle Maddalena en op dag twee finishen we bovenop in Oropa, wel bekend bij Tom Dumoulin... De derde dag heeft een listige finale in petto, waarmee het klassement in het openingsweekend dus meteen op scherp zal staan.

De moeilijkheidsgraad blijft in de dagen erna hoog. Eerst ligt er een eerste sprintkans in Lucca, daarna zoeken we in Toscane de witte wegen uit de Strade Bianche op. Op dag zeven is het tijdrijden geblazen, met een stevige klim in het slot. De Prato di Tivo is slotstuk van de achtste etappe, alvorens we in Napels afsluiten met pas de tweede kans voor sprinters.

Een machtige eerste week, die na de eerste rustdag een wat gezapig vervolg krijgt. Aanvallers en spurters zullen in de eerste dagen van de tweede week uitmaken wie de etappes gaan winnen. Pas op dag veertien zijn de klassementsrenners weer aan zet, met de tweede tijdrit uit deze Giro. De dag erna staat meteen een ultralastige bergetappe op de rol, met aankomst in Livigno. 

De derde week is normaliter de zwaarste in de Giro, ook dit keer. We starten met een bergetappe over de Passo di Stelvio, al is er na deze reuzencol nog wel een lange weg te gaan. Op dag zeventien gaan we vier stevige cols over, met opnieuw aankomst bergop. Na een rit voor de sprinters en de vluchters moet dag twintig de beslissing gaan brengen in de Giro, met twee keer de beklimming van de steile Monte Grappa. In Rome is het aan de sprinters...

Etappes Giro d'Italia 2024

Giro etappe 1
Giro etappe 2
Giro etappe 3
Giro etappe 4
Giro etappe 5
Giro etappe 6
Giro etappe 7
Giro etappe 8
Giro etappe 9
Giro etappe 10
Giro etappe 11
Giro etappe 12
Giro etappe 13
Giro etappe 14
Giro etappe 15
Giro etappe 16
Giro etappe 17
Giro etappe 18
Giro etappe 19
Giro etappe 20
Giro etappe 21

Eindklassementen, parcours en deelnemers Giro d'Italia 2023

Giro d'Italia Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties