Koninginnenrit Giro d'Italia ingekort wegens extreem weer, twee beklimmingen geschrapt Wielrennen
Wielrennen

Koninginnenrit Giro d'Italia ingekort wegens extreem weer, twee beklimmingen geschrapt

Koninginnenrit Giro d'Italia ingekort wegens extreem weer, twee beklimmingen geschrapt

De zestiende etappe van de Giro d'Italia is aangepast vanwege extreme weersomstandigheden. Oorspronkelijk stond een etappe van 212 kilometer op de planning met meer dan 5500 hoogtemeters, maar vanwege hevige sneeuwval en de voorspelde regen werden de Passo Fedaia en Pordoi geschrapt.

Nadat vorig jaar, onder hevig protest van Giro-baas Mauro Vegni, een etappe honderd kilometer werd ingekort vanwege het slechte weer, was ook dit jaar weer een grote weerstand tegen een etappe. Op de ochtend van deze zestiende etappe gingen de organisatoren en de CPA, de vertegenwoordigers van de renners, in gesprek met elkaar over een mogelijke aanpassing in de route. Mogelijke opties was een langere geneutraliseerde start en het overslaan van de afsluitende afdaling van de etappe. Uiteindelijk werd echter gekozen voor het overslaan van de Passo Fedaia en de Passo Pordoi, de hoogste berg van deze Giro d'Italia.

Nieuwe parcours etappe 16 Giro d'Italia

Koninginnenrit Giro d'Italia ingekort wegens extreem weer, twee beklimmingen geschrapt

Vegni: 'Korte, maar spectaculaire etappe'

Vegni gaf voor aanvang van de vernieuwde etappe extra tekst en uitleg. 'We willen de renners veilig in Milaan brengen', zo klinkt het bij de Italiaanse RAI. 'We vonden het daarom beter om een korte, maar spectaculaire etappe te organiseren. Daarmee vermijden we twee gevaarlijke afdalingen.' Het schrappen van de afdaling van de Passo Giau was volgens hem geen optie: 'Of we gelasten de etappe helemaal af óf we nemen wat risico's.'

Naar verluidt vonden veel renners het geen probleem om de complete etappe te rijden. Alberto Bettiol en Damiano Caruso vertelden dit bij hun startinterviews, wat Vegni later ook bevestigde. 'Maar uiteindelijk moet iedereen altijd iets opgeven om tot een gezamenlijke beslissing te komen. Één van de voorwaarden die wij gesteld hebben, is dat er gefinisht zou worden in Cortina d'Ampezzo. Anders kunnen we de etappe beter helemaal niet meer doen.'

Protocol voor extreme weersomstandigheden

Op Twitter gingen vroeg in de morgen al een aantal geruchten de ronde over de wensen van de renners. La Flamme Rouge meldde dat volgens Tuttobici de renners het extreem weer-protocol wilden activeren vanwege de sneeuwval en de regen die het peloton de hele dag moet doorstaan. Uiteindelijk werd dat verzoek dus gehonoreerd door de Giro d'Italia, Dat betekent dat de etappe nog maar twee in plaats van vier beklimmingen kent en met zestig kilometer wordt ingekort. Voor het volgen van de zestiende etappe van de verkorte Giro-etappe kunt u terecht bij ons liveblog!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws