Remco Evenepoel

Dit is de pagina over Remco Evenepoel. De Belg staat bekend als één van de grootste talenten in het wielerpeloton. In zijn eerste jaar al heeft hij meerdere grote koersen gewonnen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Evenepoel en houdt tevens zijn biografie bij.

Volg hier alles van Remco Evenepoel op Facebook.

Remco Evenepoel

Evenepoel van PSV naar Deceuninck-Quick-Step

Remco Evenepoel, geboren op 25 januari 2000 in Aalst, heeft een bizarre carrièreloop achter de rug. Tot zijn zeventiende speelde de jongeling namelijk nog in het voetbal. Zo kwam hij uit voor jeugdteams van onder meer PSV, Anderlecht en de jeugdselecties van België. Medio 2017 was hij de bal echter zat en maakte hij de overstap naar het wegwielrennen.

Dat was waarschijnlijk de beste beslissing in Evenepoels leven, want hij bleek een natuurtalent op de fiets. In de jeugdkoersen reeg hij de zeges aaneen en in 2018 won het Europees Kampioenschap wielrennen en het Wereldkampioenschap wielrennen bij de junioren. Het team van Deceuninck - Quick-Step twijfelde geen moment en bood de pas achttienjarige Belg een profcontract aan voor 2019. Daarmee sloeg hij de beloftes over, iets wat zeer weinig wielrenners kunnen zeggen.

Zware valpartij maakt einde aan opmars Evenepoel

In zijn eerste jaar bij de profs liet Evenepoel als negentienjarige broekie gelijk zien wat hij in zijn mars had. Hij wist in de Ronde van San Juan, zijn eerste koers als prof, gelijk beslag te leggen op het jongerenklassement. Daarna begon het motortje te draaien met een eindzege in de Ronde van België en de overwinning in de Clasica San Sebastian, ongekend knap voor een onervaren wielrenner van negentien. Tevens werd Evenepoel ook Europees kampioen tijdrijden. 

Dat Deceuninck - Quick-Step met Evenepoel goud in handen had, daar twijfelde niemand meer over. De jonge Belg was nu al één van de renners om rekening mee te houden in het peloton en dat ondanks zijn late carrièreswitch en jonge leeftijd. In 2020 bevestigde hij met vier eindzeges in vier wedstrijden, maar een zware val in de Ronde van Lombardije maakte een abrupt einde aan zijn seizoen. Evenepoel dook het ravijn in en brak zijn bekken, maar mocht daarmee nog van geluk spreken. 

Remco Evenepoel

In 2021 keerde hij direct terug in een grote wedstrijd: in de Giro d'Italia draaide alles om hem, maar Evenepoel slaagde na een goed begin niet echt in zijn opzet. Uiteindelijk stapte hij in de zeventiende rit af na een valpartij, om vervolgens met een knaller terug te komen in de Baloise Belgium Tour. 

Evenepoel vestigt zijn naam op het wereldtoneel

Het volgende doel was de Olympische Spelen in Tokio, maar daar kwam Evenepoel zowel in de weg- als tijdrit tekort. Hij deed een kamikaze-aanval in de wegrit, om tegen de klok slechts negende te worden. Op het EK werd hij respectievelijk tweede en derde, terwijl hij op het WK tijdrijden in Brugge als derde eindigde. Zijn terugkeer in de Ronde van Lombardije in dat najaar sloot een nare periode af, terwijl Evenepoel zich in 2022 ging richten op de Waalse klassiekers en de Ronde van Spanje. 

Dat deed Evenepoel met verve: hoewel hij zijn grote doelen van het voorjaar (Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland) niet wist te bolwerken, sloot hij de lente perfect af met een zege in Luik-Bastenaken-Luik. Vervolgens werkte hij via een zege in de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland en winst in de Clasica San Sebastian toe naar de Vuelta, waar hij als absolute kopman van start ging. Op de zesde dag pakte Evenepoel de leiderstrui, om deze niet meer af te staan tot Madrid. Ook won hij twee ritten.

Remco Evenepoel

Die zege was echter nog niet alles: vanuit Spanje vloog hij direct door naar Australië voor het WK wielrennen. In de tijdrit pakte de Belg brons, maar in de wegrit haalde hij één week later fenomenaal uit. Evenepoel rondde een lange solo op geweldige wijze af en mocht de weken erna stad en land afreizen voor huldigingen. Ook trouwde hij in het najaar van 2022 met zijn vriendin Oumi. Vanaf 2023 wil Evenepoel voor zeges in de andere grote rondes gaan

Remco Evenepoel Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties