Bauke Mollema

Dit is de pagina over Bauke Mollema. De in 1986 geboren renner geldt als één van de beste Nederlandse ronderenners van de afgelopen tien jaar. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Mollema en houdt tevens zijn biografie bij.

bauke mollema

Mollema breekt door in Ronde van Spanje 2011

In 2006 begon Mollema zijn wielercarrière bij het kleine Löwick Meubelen. Het jaar daarop verkaste hij naar de opleidingsploeg van Rabobank om daar in 2008 zijn profdebuut bij te maken. In het begin van zijn loopbaan boekte de Groninger wat bescheiden succesjes, maar in 2011 kwam daar definitief de doorbraak. Nadat hij in 2010 al derde werd in de Ronde van Polen, reed hij in het voorjaar van 2011 een aantal goede resultaten in onder meer Paris-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland.

Die sterke lijn zette hij door naar het einde van het wielerseizoen, naar de Ronde van Spanje om precies te zijn. Daarin liet de Nederlander definitief van zich horen door één dag de rode leiderstrui te dragen en de rest van de ronde zich te bevinden in de bovenste regionen van het klassement. Uiteindelijk eindigde Mollema in de Vuelta als vierde, maar in 2019 kreeg hij de derde plek cadeau nadat winnaar Juan José Cobo wegens dopingperikelen uit het klassement werd gehaald.

'Bau en Lau' in de Tour de France

Door zijn goede Vuelta, vestigde Mollema zijn naam als ronderenner om rekening mee te houden. In 2012 kwam dat er wegens blessureleed nog niet uit, maar in de Tour de France van 2013 kwam de renner van Belkin, zoals het Rabobank-team toen heette, weer boven drijven. Met zijn eveneens sterk rijdende ploeggenoot Laurens ten Dam vormde Mollema het duo 'Bau en Lau', dat dagenlang in de voorste regionen van het peloton te vinden was. Op een gegeven moment reed de Nederlander op een virtuele podiumplek rond achter Sky-renners Chris Froome en Richie Porte. Uiteindelijk viel hij wat terug en finishte hij als zesde.

Wel boekte Mollema later dat jaar zijn eerste dagzege in een grote ronde. Hij deed mee aan de Vuelta in de hoop succesvol te zijn in lange vluchten, maar wist zijn zege op een hele andere manier te pakken: in een sprintetappe. Vlak voor de massasprint demarreerde hij weg uit het peloton om niet meer bijgehaald te worden.

Mollema blijvend aan de top en transfer naar Trek

In de seizoenen na het succesvolle 2013 bleef Mollema goede klasseringen scoren in de Ronde van Frankrijk. In 2015 zocht hij naar een nieuwe omgeving en die vond hij in Trek-Segafredo, het team waar hij nu nog voor uitkomt. Daar werd hij één van de kopmannen in de grote rondes en dat vertrouwen betaalde hij terug met een etappezege in de Ronde van Frankrijk van 2019 en een vijfde plek in het eindklassement van de Giro d'Italia van 2019. Zijn grootste overwinning boekte de renner misschien wel in 2016. In dat jaar won hij namelijk de fameuze Clasica San Sebastian, een eendagskoers door de bergen van Baskenland. 

Omdat mede-kopman Vincenzo Nibali in 2020 naar Trek-Segafredo kwam, was de vraag welke rol Mollema zou krijgen in de grote rondes. Nibali koos voor de Giro d'Italia, waardoor Mollema zich als kopman mocht richten op de Tour de France. Daar viel hij echter uit naar een zware valpartij, wat zijn laatste poging als klassementsrenner betekende. 

2021 begon Mollema als echte rittenkaper, wat succes voortbracht in de eerste twee maanden van het jaar. Daarna kwam de klad er echter wat in: in zowel de Giro als Tour wilde het niet vlotten voor Mollema, die in 2022 voor hetzelfde programma zou kiezen. In 2022 wist hij op knappe wijze naar de nationale tijdrittitel te snellen. Mollema verwees Tom Dumoulin naar de dichtste ereplaats. Ondertussen verlengde hij ook zijn contract tot en met 2026. 

bauke mollema

2023 werd door Mollema aangevat met als grote doel om een rit in de Giro te winnen, maar in een koude, natte editie van de Ronde van Frankrijk kwam mooi weer-coureur Mollema niet helemaal uit de verf. Een vierde plek in de vijftiende rit was zijn beste resultaat, om enkele weken later vijfde te worden op het NK. Tot zijn spijt, maar wel met begrip, werd Mollema wel buiten de selectie voor de Tour de France gelaten: hij moest zich in plaats daarvan richten op de Vuelta a Espana in het najaar. In een zwaarbevochten de Spaanse ronde kon Mollema echter niet meedingen naar een ritzege. 

Bauke Mollema Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties