Egan Bernal

Dit is de pagina over Egan Bernal. De jonge Colombiaan won in 2019 de Ronde van Frankrijk. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Bernal en houdt tevens zijn biografie bij.

Debuut voor Bernal bij Androni

Bernal maakte al op negentienjarige leeftijd zijn debuut de wielrennerij, iets wat erg jong is voor een wielrenner. In 2016 en 2017 reed hij voor Androni-Sidermec, een Italiaans pro-continental team. Al vroeg liet Bernal zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij won weliswaar niet erg veel etappes, maar scoorde wel goede klasseringen in menig etappekoers, wat hem dan ook met enige regelmaat overwinningen in het jongerenklassement opleverde. Vooral in de Ronde van de Toekomst van 2017, een prestigieuze wielerronde voor jonge renners, liet de in 1997 geboren Colombiaan zien wat hij in zijn mars had. Hij won twee bergetappes en won zodoende op indrukwekkende wijze de ronde.

Bernal bij Team Sky en INEOS

Met zijn succesvolle Ronde van de Toekomst maakte Bernal veel indruk bij het grote Team Sky, want enkele dagen na zijn eindzege werd bekend dat hij vanaf 2018 zou uitkomen voor het Britse team. Hij liet, ondanks zijn jonge leeftijd, gelijk zien mee te kunnen met de betere klimmers. Zo won hij gelijk het jongerenklassement van de Tour Down Under en wist hij ook de Ronde van Californië op zijn naam te schrijven. Ook werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Bernal kwam in 2018 ook voor het eerst uit in een grote ronde: de Tour de France. Daarin was de jongeling een goede knecht voor teamgenoot en rondewinnaar Geraint Thomas. Zelf eindigde Bernal als vijftiende.

Het jaar daarop, Team Sky veranderde haar naam ondertussen naar Team INEOS, voegde Bernal zich definitief bij de beste ronderenners van het peloton. Zo won hij in voorbereiding op de Tour zowel Paris-Nice als de Ronde van Zwitserland. Een stijgende lijn werd ingezet en beloond in juli van dat jaar, in Frankrijk tijdens de Ronde van Frankrijk. Bernal zat er de gehele ronde goed bij en was één van de sterkste klimmers, wat hem uiteindelijk de eindzege opleverde. Met zijn 22 jaar werd de Colombiaan daarmee de jongste na-oorlogse renner die dat voor elkaar kreeg.

Egan Bernal nieuws

Lees al het laatste nieuws over Egan Bernal

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties