Egan Bernal

Dit is de pagina over Egan Bernal. De jonge Colombiaan won in 2019 de Ronde van Frankrijk en in 2021 de Giro d'Italia, maar kreeg te maken met een snoeiharde valpartij die zijn carrière in gevaar bracht. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Bernal en houdt tevens zijn biografie bij.

Egan Bernal
Egan Bernal

Debuut voor Bernal bij Androni

Bernal maakte al op negentienjarige leeftijd zijn debuut de wielrennerij, wat jong is voor een wielrenner. In 2016 en 2017 reed hij voor Androni-Sidermec, een Italiaans pro-continental team. Al vroeg liet Bernal zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij won weliswaar niet erg veel etappes, maar scoorde wel goede klasseringen in menig etappekoers, wat hem dan ook met enige regelmaat overwinningen in jongerenklassementen opleverde. Vooral in de Ronde van de Toekomst van 2017, een prestigieuze wielerronde voor beloften, liet de in 1997 geboren Colombiaan zien wat hij in zijn mars had. Hij won twee bergetappes en won zodoende op indrukwekkende wijze de ronde.

Bernal wint Tour de France in kleuren van INEOS

Met zijn succesvolle Ronde van de Toekomst maakte Bernal veel indruk bij het grote Team Sky, want enkele dagen na zijn eindzege werd bekend dat hij vanaf 2018 zou uitkomen voor het Britse team. Hij liet, ondanks zijn jonge leeftijd, gelijk zien mee te kunnen met de betere klimmers. Zo won hij gelijk het jongerenklassement van de Tour Down Under en wist hij ook de Ronde van Californië op zijn naam te schrijven. Ook werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Bernal kwam in 2018 ook voor het eerst uit in een grote ronde: de Tour de France. Daarin was de jongeling een goede knecht voor teamgenoot en rondewinnaar Geraint Thomas. Zelf eindigde Bernal als vijftiende.

Het jaar daarop, Team Sky veranderde haar naam ondertussen naar Team INEOS, voegde Bernal zich definitief bij de beste ronderenners van het peloton. Zo won hij in voorbereiding op de Tour zowel Paris-Nice als de Ronde van Zwitserland. Een stijgende lijn werd ingezet en beloond in juli van dat jaar, in Frankrijk tijdens La Grande Boucle. Bernal zat er de gehele ronde goed bij en was één van de sterkste klimmers, wat hem uiteindelijk de eindzege opleverde in de Ronde van Frankrijk. Met zijn 22 jaar werd de Colombiaan daarmee de jongste na-oorlogse renner die dat voor elkaar kreeg.

Bernal wint Giro en valt zwaar

In 2020 kon Bernal niet bevestigen in de Tour de France: hij viel uit met problemen aan zijn rug. In 2021 ging hij mede om die reden voor het eerst voor de dubbel Giro-Vuelta, die hij goed begon. Hij imponeerde in de Ronde van Italië, die Bernal op indrukwekkende wijze naar zich toetrok. De Vuelta ging minder: Bernal leek vermoeid en eindigde slechts als zesde. In de winter verlengde hij zijn contract bij INEOS tot 2026. 

In de voorbereiding op het 2022-seizoen sloeg het noodlot toe voor de Colombiaan: Bernal knalde tijdens een training op de tijdritfiets op een bus en brak zo'n beetje al zijn botten. In de dagen, weken, maanden daarna verbaasde hij keer op keer de mondiale wielerwereld met zijn snelle herstel en vastberadenheid om terug te keren. In augustus maakte hij zijn daadwerkelijke rentree in het peloton, tijdens de Ronde van Denemarken. Hij zou ook nog de Deutschland Tour en wat Italiaanse najaarskoersen rijden, voornamelijk met het oog op 2023. 

bernal

Bernal werkte een heel aantal rittenkoersen af, maar het duurde tot april vooraleer hij écht mee kon doen om de prijzen. In de Ronde van Romandië eindigde hij als achtste en via een twaalfde plek in het Critérium du Dauphiné werd hij zelfs geselecteerd in de Tour de France. De Colombiaan reed een anonieme ronde, die hij besloot als 36e. Enkele weken later startte hij ook in de Vuelta (55e als eindresultaat) met het oog op hardheid voor 2024, waarin hij de Ronde van Spanje als grote doel heeft aangestipt. 

Egan Bernal Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties