Egan Bernal

Egan Bernal is een van de jongste Tourwinnaars ooit en staat onder contract bij INEOS Grenadiers. De jonge Colombiaan won in 2019 de Ronde van Frankrijk. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Bernal en houdt tevens zijn biografie bij.

Egan Bernal

Debuut voor Bernal bij Androni

Bernal maakte al op negentienjarige leeftijd zijn debuut de wielrennerij, iets wat erg jong is voor een wielrenner. In 2016 en 2017 reed hij voor Androni-Sidermec, een Italiaans pro-continental team. Al vroeg liet Bernal zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij won weliswaar niet erg veel etappes, maar scoorde wel goede klasseringen in menig etappekoers, wat hem dan ook met enige regelmaat overwinningen in het jongerenklassement opleverde. Vooral in de Ronde van de Toekomst van 2017, een prestigieuze wielerronde voor jonge renners, liet de in 1997 geboren Colombiaan zien wat hij in zijn mars had. Hij won twee bergetappes en won zodoende op indrukwekkende wijze de ronde.

Bernal bij Team Sky en INEOS

Met zijn succesvolle Ronde van de Toekomst maakte Bernal veel indruk bij het toenmalige grote Team Sky, want enkele dagen na zijn eindzege werd bekend dat hij vanaf 2018 zou uitkomen voor het Britse team. Hij liet, ondanks zijn jonge leeftijd, gelijk zien mee te kunnen met de betere klimmers. Zo won hij gelijk het jongerenklassement van de Tour Down Under en wist hij ook de Ronde van Californië op zijn naam te schrijven. Ook werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Bernal kwam in 2018 ook voor het eerst uit in een grote ronde: de Tour de France. Daarin was de jongeling een goede knecht voor teamgenoot en rondewinnaar Geraint Thomas. Zelf eindigde Bernal als vijftiende.

Het jaar daarop, Team Sky veranderde haar naam ondertussen naar Team INEOS, voegde Bernal zich definitief bij de beste ronderenners van het peloton. Zo won hij in voorbereiding op de Tour zowel Paris-Nice als de Ronde van Zwitserland. Een stijgende lijn werd ingezet en beloond in juli van dat jaar, in Frankrijk tijdens de Ronde van Frankrijk. Bernal zat er de gehele ronde goed bij en was één van de sterkste klimmers, wat hem uiteindelijk de eindzege opleverde. Met zijn 22 jaar werd de Colombiaan daarmee de jongste na-oorlogse renner die dat voor elkaar kreeg.

Bernal traint indrukwekkend, maar zakt in de Tour door het ijs

In 2020 was de Tour de France weer het grote doel voor Bernal, die als dé grote kopman door zijn ploeg, inmiddels INEOS Grenadiers, zou worden uitgespeeld. Door de coronacrisis werkte Bernal het merendeel van het jaar zijn trainingen af in de bergen van Colombia. Dat leidde met regelmaat tot indrukwekkende trainingscijfers van de Colombiaan op Strava. De concurrentie kon zich dus schrap zetten en met angst en beven uitkijken naar de rentree van Bernal in de Europese koersen.

En Bernal begon ook vlijmscherp met de overtuigende eindzege in La Route d'Occitanie. Daarna ging de Tour de l’Ain ook nog goed, maar verloor hij wel van Primoz Roglic. Vervolgens werd het steeds minder. Het begon met een opgave in de Dauphiné, vanwege rugklachten. In de Tour ging het aanvankelijk nog goed, maar in de tweede week bleek hij niet goed genoeg om zijn titel te verdedigen, dat werd bevestigd met een inzinking op de Grand Colombier. Het klassement zat er niet meer in voor Bernal en na nog een paar etappes stapte hij af. Ook de rest van het seizoen liet Bernal voor wat het was.

Beenlengteverschil oorzaak mindere prestaties Bernal?

De rug leek de grote boosdoener te zijn voor het mindere prestaties van Bernal, maar wat was nou de precieze oorzaak? Volgens de Colombiaanse Tourwinnaar kwam het door een beenlengteverschil, waardoor hij veel pijn ervoer in de rug en de bilspieren. De renner van INEOS Grenadiers kondigde aan een lang revalidatieproces aan te gaan om zo in 2021 weer in topvorm te zijn. Een kleine maand later ging het daarentegen al een stuk beter met Bernal. Zo verklaarde hij tegen Colombiaanse media dat hij zich alweer erg goed voelde en niet zozeer last had van een beenlengteverschil, maar van een kleine blessure aan de rug. 

Egan Bernal nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties