Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik | Nog één keer alles eruit op La Redoute!

| door Bram van der Ploeg

Luik-Bastenaken-Luik is traditioneel de afsluiter van het klassieke voorjaar en tevens één van de vijf monumenten. Er staat zondag dus nogal wat op het spel. Voor de omgevingshots hoef je niet te kijken, voor de koers zeker wel. In de Leiderstrui blikt vooruit op La Doyenne bij de mannen en de vrouwen!

Luik-Bastenaken-Luik is toe aan editie 107 bij de heren, de vrouwen rijden de race voor de vijfde keer. Er zit dus nogal wat historie in de race. Met Eddy Merckx als recordhouder op de erelijst, heb je het sowieso goed voor elkaar. Merckx won Luik-Bastenaken-Luik vijf keer. Er is zondag één man die dat record kan evenaren: Alejandro Valverde staat op vier overwinningen en kan op zijn veertigste dus nog gaan stunten.

Vorig jaar was Primoz Roglic de sterkste, weet u het nog? Julian Alaphilippe dacht te gaan winnen, maar juichte te vroeg. Bovendien werd hij na een zwieper in de sprint gedeklasseerd. Bij de vrouwen is Anna van der Breggen de grote naam. De inmiddels zevenvoudig winnares van de Waalse Pijl won in 2017 en 2018 de eerste twee edities van LBL. In 2019 en vorig jaar werd ze op waarde geklopt, eerst door Annemiek van Vleuten en vorig jaar door Elizabeth Deignan.

Laatste winnaressen en winnaars Luik-Bastenaken-Luik

VROUWEN

2020 Elizabeth Deignan
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Anna van der Breggen

MANNEN

2020 Primoz Roglic
2019 Jakob Fuglsang
2018 Bob Jungels
2017 Alejandro Valverde
2016 Wout Poels
2015 Alejandro Valverde
2014 Simon Gerrans
2013 Daniel Martin
2012 Maksim Iglinski
2011 Philippe Gilbert

Parcours en tijden Luik-Bastenaken-Luik 2021

VROUWENWEDSTRIJD

De vrouwen moeten net als in de Waalse Pijl vroeg uit de veren. Was het woensdag nog starten om 08.30 uur, komende zondag klinkt het startschot om 08.50 uur in Bastenaken. In totaal moet er 140,9 kilometer worden afgelegd. De eerste gecategoriseerde klim volgt na 53,1 kilometer en daarna is het klimmen en dalen tot aan de meet in Luik. In totaal liggen er zeven gecategoriseerde beklimmingen klaar, met de top van de laatste klim op 13,3 kilometer van de meet.

Vooralsnog blijft de koers bij de dames dit jaar vaak lang gesloten. Wegrijden is geen makkelijke opgave, met vaak een hoog tempo in het pak. Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik is in dat opzicht ideaal voor de vrouwen die toch vroeg in het offensief willen. In de finale vinden de vrouwen dezelfde hindernissen als de mannen. Dat betekent dat de beslissing normaliter zal vallen in de drietand La Redoute - Côte des Forges - Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%). Rond de klok van 12.30 uur gaan we finishen.

Beklimmingen
56,7 km: Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%)
65,1 km: Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%)
79,2 km: Col du Rosier (4,5 km aan 5,9%)
92,6 km: Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%)
105,7 km: Côte de la Redoute (2,1 km aan 8,9%)
117,6 km: Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%)
127,6 km: Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%)

Tijden (zondag 25 april 2021)
Start vrouwen 08.50 uur
Finish vrouwen: rond 12.32 uur

MANNENWEDSTRIJD

In tegenstelling tot veel andere wedstrijden, blijft het parcours van Luik-Bastenaken-Luik redelijk gelijk aan vorige jaren. Geen lokaal rondje zoals in de Amstel Gold Race, maar een herkenbare race met alle Waalse beklimmingen erin. De mannen starten - in tegenstelling tot de vrouwen - gewoon in Luik. Vanaf daar is het klimmen en dalen, eigenlijk de hele dag door. Op papier staan elf gecategoriseerde beklimmingen, maar de benen zullen zondag anders vertellen. Het aantal hoogtemeters loopt al flink op, terwijl we pas na 76 kilometer de top van de eerste officiële klim ronden.

Het zal een paradijs zijn voor de vluchters, want na de eerste klim is het bijna 47 kilometer fietsen tot de volgende pukkel. De finale begint eigenlijk pas als we Vielsalm gepasseerd zijn. Daarna volgen de beklimmingen elkaar in rap tempo op. Zoals altijd zal de Redoute één van de scherprechters zijn, met 2,1 kilometer klimmen aan 8,9 procent. Met de Côte des Forges en Côte de la Roche-aux Faucons is er daarna nog alle tijd voor een schifting. Hoewel de finish andermaal niet heuvelop ligt, leert de ervaring dat de sterkste renners echt wel komen bovendrijven.

Beklimmingen
76,0 km: Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%)
123,3 km: Côte de Saint-Roch (1,0 km aan 11,2%)
164,1 km: Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%)
172,0 km: Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%)
179,0 km: Col de Stockeu (1,0 km aan 12,5%)
183,2 km: Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%)
197,4 km: Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%)
210,8 km: Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%)
223,9 km: Côte de la Redoute (2,0 km aan 8,9%)
235,8 km: Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%)
245,8 km: Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%)

Tijden (zondag 25 april 2021)
Start mannen : 10.15 uur
Finish mannen: rond 16.54 uur

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik 2021

VROUWEN

Oranje boven bij de vrouwen, ook in Luik-Bastenaken-Luik. Nederland kan zo drie topfavorieten naar voren schuiven, dus laten we ze allemaal eens noemen. Anna van der Breggen is bij SD Worx natuurlijk de te kloppen vrouw. Ze won de Waalse Pijl en bewees daarmee dat ze geen naweeën meer heeft van een periode van ziekte. Mocht ze in Luik te veel vrouwen op haar wiel hebben, dan kan ploeggenote Demi Vollering er misschien van profiteren. Ook zij is in topvorm, getuige haar tweede plaatsen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Na een knechtenrol richting de Mur de Huy, ligt er nu misschien wel weer een kans voor haar.

In een echte klimkoers komt de concurrentie voor SD Worx de laatste jaren uit bekende hoek. Allereerst is er Annemiek van Vleuten, die Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen won, maar in de Waalse Pijl toch echt te kort kwam. De opeenvolging van de beklimmingen ligt haar natuurlijk wel. Dat geldt ook voor Katarzyna Niewiadoma, die dit jaar ook weer iedere koers bij de pinken is. Op de Mur de Huy werd ze nog verslagen, maar we schrijven haar absoluut op bij de topfavorieten in Luik. Ze is meteen de eerste niet-Nederlandse dame die we noemen.

In dat rijtje zijn er nog een paar. Elisa Longo Borghini werd derde in de Waalse Pijl en oogt sterk. Cecilie Uttrup Ludwig van FDJ was in Huy niet de allersterkste, maar dat explosieve is ook minder haar ding. In Luik kan ze los, ongetwijfeld. Dat geldt ook voor nog drie Nederlandse dames, tevens de laatste drie namen in dit lijstje. Marianne Vos won de Amstel Gold Race en heeft dus goede benen. Komen die er zondag weer uit? Ellen van Dijk keert na de Ronde van Vlaanderen weer terug in koers en kan op een goede dag alles aan. En tot slot noemen we Chantal van den Broek-Blaak, in het zog van Van der Breggen en Vollering iemand om niet uit te vlakken bij SD Worx.

MANNEN

Wie goed is in de Waalse Pijl, is dat doorgaans ook wel in Luik. In dat opzicht staan er twee namen bovenaan de favorietenlijst. Titelverdediger Primoz Roglic kwam op de Mur de Huy net te kort, maar vindt in La Doyenne toch een wedstrijd op zijn maat. Hij krijgt ongetwijfeld concurrentie van Julian Alaphilippe, die in de Waalse Pijl aantoonde dat hij weer naar zijn topvorm toegroeit. Als Roglic en Alaphilippe niet leveren, hebben Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step met Jonas Vingegaard en João Almeida twee gevaarlijke outsiders in huis.

De grote rivalen van het Waalse Pijl-podium rijden toch bij UAE Team Emirates. De ploeg mocht in de Waalse Pijl niet starten om een vals positieve coronatest en dus zullen Tadej Pogacar, Marc Hirschi en ook Davide Formolo getergd zijn. Pogacar werd vorig jaar derde, Hirschi tweede (toen nog voor Team Sunweb) en Formolo reed in 2019 al eens naar zilver. Ook bekend met het podium in Luik is Alejandro Valverde. De man van Movistar won al vier keer en bewees op de Mur de Huy dat in orde is. Hij werd derde.

De laatste echte topfavorieten vinden we bij INEOS Grenadiers en BORA-hansgrohe. INEOS rijdt zonder de gekwetste Tom Pidcock, maar stuurt wel Adam Yates en Richard Carapaz; Maximilian Schachmann is bij BORA de man in vorm. Op de lijst van outsiders zien we een hele rits namen die kunnen stunten. Wat te denken van Bauke Mollema namens Trek, Michael Matthews namens Team BikeExchange, Wout Poels en Dylan Teuns namens Bahrain Victorious, Michael Woods namens Israel Start-Up Nation en natuurlijk Jakob Fuglsang namens Astana-Premier Tech...

Voor álle favorieten, uitgebreide onderbouwing, hun quotes en de laatste odds, verwijzen we naar ons favorietenartikel!

Wat zegt TOTO over Luik-Bastenaken-Luik 2021?

Primoz Roglic - 4,80
Tadej Pogacar - 5,80
Julian Alaphilippe - 6,30
Alejandro Valverde - 9,80
Michael Woods - 12,50
Maximilian Schachmann - 16,50
Adam Yates - 22,00
Richard Carapaz - 23,00
Jakob Fuglsang - 23,50

Odds zijn voor het laatst gecheckt op 23 april om 10.00 uur.

TV Luik-Bastenaken-Luik 2021

Volop livebeelden van beide wedstrijden op zondag. De vrouwenwedstrijd begint dus om 08.50 uur en finisht rond de klok van 12.30 uur. Eurosport is er via Eurosport 1 en de Eurosport Player vanaf 11.20 uur bij. Ook Sporza schakelt dan in, en wel op Canvas. Normaal gesproken zendt ook de NOS uit, al zal dat op NOS.nl zijn.

Bij de mannen wordt om 10.15 uur gestart en schakelt Eurosport vanaf 13.25 uur live in. Dat geldt voor zowel Eurosport 1 als de Eurosport Player. Sporza is er op Eén bij vanaf 13.30 uur en de NOS begint met Studio Sport vanaf 13.10 uur op NPO1. Ook daar zullen er rond 13.30 uur livebeelden zijn. De finish wordt verwacht rond 16.54 uur.

Beide wedstrijden zijn ook de hele dag live te volgen in de liveblog van In de Leiderstrui!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen