Luik-Bastenaken-Luik

Dit is de pagina van Luik-Bastenaken-Luik. Deze heuvelklassieker in de Ardennen is onderdeel van de vijf Monumenten en is het heiligdom voor de sterke klimmers van het peloton.

remco evenepoel

Historie Luik-Bastenaken-Luik

Al vanaf 1892 bestaat Luik-Bastenaken-Luik als wedstrijd, waardoor het de oudste wedstrijd ter wereld claimt te zijn. Niet voor niets wordt de race ook wel eens La Doyenne genoemd, wat letterlijk 'de ouderdomsdeken' betekent. Vanaf 1908 wordt de wedstrijd voor profs georganiseerd. Luik-Bastenaken-Luik is het vierde monument op de internationale wielerkalender en geldt als slotstuk van het voorjaar. De koers heeft zich in de loop der jaren gekenmerkt door zijn lengte en de opeenvolging venijnige beklimmingen, waaronder de befaamde Côte de La Redoute. Hierdoor staan er veel klimmers met inhoud op de erelijst van Luik-Bastenaken-Luik.

Meeste zeges Luik-Bastenaken-Luik

België is recordhouder als het gaat om het aantal zeges in Luik-Bastenaken-Luik. Maar liefst 61 keer mocht een Belg juichend over de finishlijn komen. Italië volgt met 12 zeges op een tweede plek. De laatste Belgische overwinning dateerde lang van 2011, toen was Philippe Gilbert de sterkste. In 2022 en 2023 kreeg hij echter een opvolger met Remco Evenepoel, die twee jaar achtereen won in Luik. 

5 overwinningen: Eddy Merckx
4 overwinningen: Moreno Argentin en Alejandro Valverde
3 overwinningen: Léon Housa, Alfons Schepers en Fons De Bruyne

Laatste winnaars Luik-Bastenaken-Luik

2023 Remco Evenepoel
2022 Remco Evenepoel
2021 Tadej Pogacar
2020 Primoz Roglic
2019 Jakob Fuglsang
2018 Bob Jungels
2017 Alejandro Valverde
2016 Wout Poels
2015 Alejandro Valverde
2014 Simon Gerrans

Luik-Bastenaken-Luik Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties