Julian Alaphilippe

Dit is de pagina over Julian Alaphilippe. De Fransman is een wielerster in Frankrijk, met zijn vele overwinningen in het klassieke voorjaar en de Tour de France. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Alaphilippe en houdt tevens zijn biografie bij.

Alaphilippe zag het levenslicht op 11 juni 1992 in Saint-Amand-Montrond. Net als onder meer Mathieu van der Poel en Wout van Aert kent de Fransman zijn oorsprong in het veldrijden. Een veelwinnaar was hij niet, maar hij werd in 2010 toch maar knap tweede op het WK voor junioren. Ook werd hij in 2012 en 2013 Frans kampioen bij de beloften. De weg zou hem uiteindelijk meer succes bieden. 

Alaphilippe wordt wereldster bij Lefevere

Alaphilippe begon in 2013 bij het continentale Etixx-iHNed, nadat hij in 2012 al een rit in de Canadese Coupe des Nations Ville Saguenay had gewonnen. Na een rit in de Tour de Bretagne, winst in de Grand Prix Südkärnten en ritwinst in de Internationale Thüringen-Rundfahrt U23 en de Tour de l'Avenir kwam hij in 2014 bij Quick-Step terecht, toen nog onder de naam Omega Pharma - Quick-Step. 

Bij de ploeg van Patrick Lefevere ontwikkelde Alaphilippe zich in de luwte. Hij won in 2015 en 2016 ritten in de Ronde van Californië en maakte in 2016 ook pas zijn debuut in de Tour de France. In de jaren die volgden was hij echter niet meer te houden en kwam de spotlight definitief op de Fransman te staan. Het begon in 2017 met ritzeges in Parijs-Nice en de Vuelta a Espana, alvorens hij in 2018 maar liefst twaalf overwinningen boekte. Zijn twee etappezeges in de Tour spraken het meest tot de verbeelding. Ook won hij de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian.

Alaphilippe schittert in Tour de France

Alaphilippe groeide in 2019 helemaal uit tot alleskunner, die op alle terreinen bleek te kunnen winnen. De Strade Bianche, Milaan-Sanremo, andermaal de Waalse Pijl en ritzeges in de Tirreno en de Ronde van het Baskenland kleurden zijn voorjaar. De zomer bleek het hoogtepunt, want Alaphilippe droeg in de Tour de France veertien (!) dagen de gele trui. Hij won twee ritten en deed tot het laatste weekend mee om de eindzege in Parijs. Alle energie die hij erin had gestoken, bleken er uiteindelijk iets te veel aan. Alaphilippe reed als vijfde de Franse hoofdstad binnen en was de rest van 2019 en in het begin van 2020 uitgeblust. 

Julian Alaphilippe nieuws

Lees al het laatste nieuws over Julian Alaphilippe

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties