Anna van der Breggen

Dit is de pagina over Anna van der Breggen. De Nederlandse is sinds 2017 actief voor Boels-Dolmans. Van der Breggen won in 2016 de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en werd in 2018 wereldkampioen in Innsbruck. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Van der Breggen en houdt tevens haar biografie bij.

Van der Breggen begint te winnen in 2015 en schittert in Rio

Anna van der Breggen werd op 18 april 1980 geboren in Zwolle. Ze brak in 2012 door met een knappe vijfde plaats in de wegrit van het WK wielrennen in Valkenburg. Het jaar daarna bevestigde Van der Breggen wederom met een vierde plaats op het WK in Firenze. Aan het eind van dat seizoen maakte ze de overstap van het bescheiden Sengers Ladies Cycling Team naar het prestigieuze Rabobank-Liv. Door haar overstap maakte Van der Breggen nieuwe stappen en vestigde ze zich definitief bij de top van het vrouwenwielrennen. Zo won ze in 2015 voor het eerste de Waalse Pijl en de Giro Rosa. Daarnaast maakte ze de stap naar het podium op het WK. In Richmond werd ze zowel tweede in de tijdrit als de wegrit. 

Het jaar daarna (2016) stond alles voor Van der Breggen in het teken van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar een zeer lastig parcours was uitgezet. Op de zeer steile slotklim spatte het vrouwenpeloton uit elkaar. Van der Breggen ging sterk mee, maar moest uiteindelijk de twee sterkste vrouwen, Annemiek van Vleuten en Mara Abbott, laten gaan. Ze kreeg echter toch nog een kans op de overwinning nadat Van Vleuten in de afdaling zwaar ten val was gekomen. Samen met drie andere vrouwen kwam ze aan de kop van de koers. Hoewel Van der Breggen geen geweldige sprint heeft, won ze tot haar eigen verrassing de sprint en kroonde ze zichzelf tot de olympisch kampioen. 

Van der Breggen wint als eerste vrouw het Ardense drieluik

Na het afhaken van Rabobank als de sponsor van haar ploeg maakte Van der Breggen de overstap naar Boels-Dolmans na het jaar 2016. De Nederlandse ploeg was al jaren één van de betere ploegen in het vrouwenwielrennen, maar groeide met onder andere Van der Breggen uit tot dé topploeg. De olympisch kampioene voelde zich meteen goed bij haar nieuwe ploeg. Zo won ze de eerste edities van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen en voor de derde maal op een rij de Waalse Pijl. Verder schreef ze voor de tweede keer de Giro Rosa op haar naam. 

In 2018 ging Van der Breggen vrolijk verder. Weer zegevierde ze in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, maar daarnaast fleurde ze haar palmares met overwinningen in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen nog verder op. Ook in La Course leek ze lang op weg naar de zege. In de finale van de koers stond de enorm zware combinatie van de Col de Romme (8,8 km aan 8,9 procent) en de Col de la Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5 procent) op het programma. Op de tweede klim vocht ze een stevig duel met haar grote concurrent Van Vleuten uit. Ze leek het te winnen door aan het eind van de klim weg te rijden en daarna lange tijd een voorsprong van tien seconden te verdedigen. In de slotkilometers kwam Van Vleuten echter steeds dichter om in de laatste vijftig hellende meters Van der Breggen voorbij te schieten.

Van der Breggen verpulvert concurrentie tijdens WK in Innsbruck

Nagenoeg alles had ze wel een keer gewonnen, maar de wereldtitel ontbrak nog. Daar moest verandering in komen, dacht Van der Breggen waarschijnlijk. In Innsbruck wachtte alvast een loodzwaar parcours dat op haar lijf geschreven was. Waar Van der Breggen in La Course de bloemen aan Van Vleuten moest laten, ging het op het WK volledig anders. Van Vleuten viel namelijk al snel in de koers, waardoor haar rol voor de winst was uitgespeeld. Van der Breggen demarreerde vervolgens op 45 kilometer van de streep uit het peloton, waarna ze de vroege vluchters achterhaalde en loste. Met een voorsprong van maar liefst bijna vier minuten veroverde ze haar eerste regenboogtrui en kon ook het WK van haar lijstje worden afgevinkt.

In 2019 kende Van der Breggen als wereldkampioene een wat moeizamer jaar. Ze won wel voor de vijfde keer op rij de Waalse Pijl, maar andere grote overwinningen bleven uit. Met tweede plaatsen in de Giro Rosa en het WK leek Van der Breggen wel in de buurt te komen, maar in beide wedstrijden was winnares Van Vleuten veruit de sterkste. Het was echter niet alleen de sterkte van haar grote concurrent waardoor ze minder won, maar ook de motivatie, die na al haar overwinningen wat minder werd. Begin mei 2020 kondigde Van der Breggen dan ook aan dat ze na de Olympische Spelen van 2021 zal stoppen met wielrennen en aan een nieuwe functie als ploegleider bij Boels-Dolmans zal beginnen.  

Anna van der Breggen News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments