Tadej Pogacar

Tadej Pogacar is een Sloveens wielrenner en komt uit voor UAE Team Emirates. In 2020 wist hij de grootste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour de France, te winnen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond hem en houdt tevens zijn biografie bij.

Tadej Pogacar

Pogacar maakt status als toptalent waar

Pogacar stond al vroeg te boek als groot talent in het wielrennen. Zijn talent voor het rondewerk werd duidelijk door in 2018 de Ronde van de Toekomst te winnen. Het was voldoende voor UAE Team Emirates om de Sloveen vast te leggen. Bij UAE Team Emirates maakte de jonge Pogacar al snel furore in het peloton. Als debutant in de WorldTour wist hij direct indruk te maken met de eindzeges in de Ronde van de Algarve en Tour of California.

Zijn grootste wapenfeit kwam echter in het najaar, waar hij in de Vuelta a España zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde. In de Spaanse grote ronde wist hij vriend en vijand te verrassen door drie etappes en de jongerentrui te winnen. Tevens werd hij nog derde in het eindklassement. Zijn solo van meer dan veertig kilometer in de laatste bergetappe was een handtekening onder zijn seizoen. De wielerwereld wist nu wie hij was.

Pogacar bevestigt en wint Tour de France met bijzondere tijdrit

In 2020 ging Pogacar meteen weer goed uit de startblokken. Hij won twee ritten en het eindklassement in de Ronde van Valencia en eindigde in de UAE Tour, mede dankzij een ritzege, als tweede. Toen werd het seizoen onderbroken door het coronavirus. Pogacar nam het in juni nog wel op tegen Primoz Roglic bij het Sloveens kampioenschap op de weg. Roglic won de wegwedstrijd, maar Pogacar de tijdrit. Was het een voorbode voor wat komen ging?

Na een lange coronabreak kwam Pogacar rustig terug. Hij werd vierde in de Dauphiné, maar toonde daar zeker nog niet zijn beste benen. Die volgden in de Tour de France, waar hij iedereen opnieuw verbaasde door drie weken lang in topvorm te zijn. Roglic leek hem af te troeven met een sterk Jumbo-Visma om zich heen, maar Pogacar had een laatste knal in huis. Op de voorlaatste dag reed hij met een zinderende tijdrit landgenoot Roglic uit de gele trui, waarna hij in Parijs als nummer een op het podium mocht klimmen. Hij werd daarmee de jongste naoorlogse winnaar van de Tour. Hij eindigde zijn seizoen met een knappe derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. 

Tadej Pogacar nieuws

Lees al het laatste nieuws over Tadej Pogacar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties