Tadej Pogacar

Tadej Pogacar is een Sloveens wielrenner en komt uit voor UAE Team Emirates. In 2020 en 2021 wist hij de grootste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour de France, te winnen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond hem en houdt tevens zijn biografie bij.

Tadej Pogacar

Pogacar maakt status als toptalent waar

Pogacar stond al vroeg te boek als groot talent in het wielrennen. Zijn talent voor het rondewerk werd duidelijk door in 2018 de Ronde van de Toekomst te winnen. Het was voldoende voor UAE Team Emirates om de Sloveen vast te leggen. Bij UAE Team Emirates maakte de jonge Pogacar al snel furore in het peloton. Als debutant in de WorldTour wist hij direct indruk te maken met de eindzeges in de Ronde van de Algarve en Tour of California.

Zijn grootste wapenfeit kwam echter in het najaar, waar hij in de Vuelta a España zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde. In de Spaanse grote ronde wist hij vriend en vijand te verrassen door drie etappes en de jongerentrui te winnen. Tevens werd hij nog derde in het eindklassement. Zijn solo van meer dan veertig kilometer in de laatste bergetappe was een handtekening onder zijn seizoen. De wielerwereld wist nu wie hij was.

Pogacar bevestigt en wint Tour de France met bijzondere tijdrit

In 2020 ging Pogacar meteen weer goed uit de startblokken. Hij won twee ritten en het eindklassement in de Ronde van Valencia en eindigde in de UAE Tour, mede dankzij een ritzege, als tweede. Toen werd het seizoen onderbroken door het coronavirus. Pogacar nam het in juni nog wel op tegen Primoz Roglic bij het Sloveens kampioenschap op de weg. Roglic won de wegwedstrijd, maar Pogacar de tijdrit. Was het een voorbode voor wat komen ging?

Na een lange coronabreak kwam Pogacar rustig terug. Hij werd vierde in de Dauphiné, maar toonde daar zeker nog niet zijn beste benen. Die volgden in de Tour de France, waar hij iedereen opnieuw verbaasde door drie weken lang in topvorm te zijn. Roglic leek hem af te troeven met een sterk Jumbo-Visma om zich heen, maar Pogacar had een laatste knal in huis. Op de voorlaatste dag reed hij met een zinderende tijdrit landgenoot Roglic uit de gele trui, waarna hij in Parijs als nummer een op het podium mocht klimmen. Hij werd daarmee de jongste naoorlogse winnaar van de Tour. Hij eindigde zijn seizoen met een knappe derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. 

In 2021 ging Pogacar met zeges in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en Luik-Bastenaken-Luik weer als een komeet van start. Ook in de Tour de France was er weer niets te beginnen tegen de Sloveen van UAE-Team Emirates, die zijn contract later zou verlengen tot en met 2027. Na drie ritzeges bereikte hij met een straatlengte voorsprong Parijs, om amper één week later ook nog derde te worden op de Olympische wegrit en het jaar af te sluiten met een zege in de Ronde van Lombardije.

Tadej Pogacar

Pogacar verliest Tour de France voor het eerst

Begin 2022 leek Pogacar nog een stap te hebben gezet: hij won zowel de UAE Tour, Strade Bianche en Tirreno-Adriatico. Vervolgens maakte hij voor de eerste keer zijn opwachting in de Ronde van Vlaanderen, waarin hij als vierde eindigde. Zijn titel in de Luik-Bastenaken-Luik kon hij niet verdedigen door het overlijden van zijn schoonmoeder.

Pogacar startte vervolgens opnieuw als topfavoriet aan de Tour de France, waarin hij in de eerste week al enkele tikken uitdeelde aan de concurrentie. Na één week stond hij al stevig in het geel met twee etappezeges achter zijn naam, maar in het hooggebergte ging het mis: Jumbo-Visma zette Pogacar in de koninginnenrit naar de Col du Granon buitenspel met een putsh en de Sloveen had daar geen antwoord meer op: Jonas Vingegaard won de Tour. 

In het najaar boekte Pogacar nog drie mooie zeges met de Tre Valli Varesine, GP Montréal en de Ronde van Lombardije, maar in 2023 mikt hij opnieuw op zijn grote doel: het heroveren van de Tour de France.

pogacar vingegaard 2

Tadej Pogacar News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments