Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na te vroeg juichen Alaphilippe De Klassiekers
De Klassiekers

Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na te vroeg juichen Alaphilippe

Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na te vroeg juichen Alaphilippe

Primoz Roglic heeft na een zwaarbevochten en spectaculaire finale Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De sterke renner bleek in de slotfase de sterkste van een elitegroepje met Julian Alaphilippe, Marc Hirschi en Tadej Pogacar. Alaphilippe leek te winnen, maar juichte te vroeg en werd later zelfs gedeklasseerd.

Met Alaphilippe voor het eerst in de regenboogtrui, vertrok het peloton in de regen voor een zware dag. Al snel in de koers ontstond een kopgroep van negen man. De Deen Alexander Kamp (Trek-Segafredo) was een van hen, maar moest met een lekke band de rol lossen. Nederlander Mathijs Paasschens (Bingoal-Wallonie Bruxelles) kon daarentegen nog de sprong van meer dan een minuut maken van het peloton naar de kopgroep.

Daar kwam hij zijn ploeggenoot Kenny Molly tegen. De andere koplopers luisterden naar de namen Iñigo Elosegui (Movistar), Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Michael Schär, (CCC), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Valentin Ferron, Paul Ourselin (Total Direct Energie) en Gino Mäder (NTT Pro Cycling). Het peloton, onder leiding van Tim Declercq, gaf hen niet meer dan zes minuten voorsprong.

Zware valpartijen Van Avermaet, Yates en Valgren

Deceuninck-Quick Step en INEOS-Grenadiers menden het peloton, waarin Greg Van Avermaet en Adam Yates uitvielen na een vervelende crash. Even later vielen ook Michael Valgren en Damiano Caruso uit. Door alle valpartijen deed het peloton het rustig aan en duurde het wat langet dat Michael Schär als laatste vluchter werd ingerekend.

Alaphilippe stond ook even stil, de regenboogtrui sukkelde erna nog wat door met zijn schoeisel. Toen hij eenmaal terug aan het front van het peloton verscheen, trok Andrea Bagioli meteen fors door om de wedstrijd hard te maken voor zijn kopman. Achteraan piepte en kraakte het dan al bij een groot deel van de renners, die ook nog werden getrakteerd op een verse lading water vanuit de lucht.

Wapenstilstand op Redoute

Op de iconische Redoute gaf Sunweb er een lel aan in dienst van kopman Hirschi. Dries Devenyns pakte vervolgens over namens Deceuninck-Quick-Step, met Alaphilippe trouw in zijn spoor. Echte uitvallen kwam er uiteindelijk niet op de puist, waar in het verleden zo vaak de beslissing viel. Het voornaamste wat er te melden viel was dat oud-winnaar Wout Poels de rol moest lossen.

De eerste die het uiteindelijk probeerde was Michael Albasini. De Zwitser is aan zijn laatste koersen als professioneel wielrenner bezig en wilde zich ongetwijfeld nog eens laten zien op zijn oude dag. Net voor de scherprechter, de Roche-aux-Facons, toonde ook Tom Dumoulin zich voor de eerste keer. Hij reageerde op een uitval van Tim Wellens, maar kwam niet weg. Het was wachten tot het ijkpunt van de koers, waar mannen als Alaphilippe ongetwijfeld hun pijlen op hadden gericht.

Alaphilippe en Hirschi besten Roche-aux-Facons 

Dumoulin bepaalde het tempo op de Roche-aux-Facons, met een aandachtige Alaphilippe in zijn spoor. Net voor de top plaatste Alaphilippe zijn krachtsinspanning, met een sterke Hirschi in zijn spoor. Ook Roglic kon zijn karretje aanhaken op de top, terwijl Pogacar en Michael Kwiatkowski in de afzink aansloten. Van der Poel zat in een achtervolgende groep met onder meer Dumoulin, Urán en Porte.

Op de volgende strook bergop plaatste Hirschi zijn explosieve aanval, en dit keer reageerde Alaphilippe als een kat. De Sloveense broeders Pogacar en Roglic moesten een gat laten, maar konden alsnog de aansluiting vinden, terwijl Kwiatkowski er volledig af werd gereden. Van der Poel en co volgden op twintig seconden, maar de Nederlander moest het leeuwendeel van het werk doen.

Spannende finale met vier wereldtoppers

Alaphilippe besloot op zeven kilometer van Luik zijn dalerskunsten is uit te spelen, maar op dat vlak kon hij de anderen er niet afrijden. De samenwerking bij het kwartet wereldtoppers zat er evenwel goed in, wat de doodsteek betekende voor de groep-Van der Poel. Een vijfde plaats zou het maximaal haalbare zijn voor de winnaar van de BinckBanck Tour.

Vooraan was het afwachten tot de eerste renner zijn kaarten op tafel zou gooien. Alaphilippe dook als een gek de dalende lijn richting Luik in, net als Matej Mohoric vanuit de achtergrond. De derde Sloveen werd plots op tien seconden van de voorste groep gemeld, wat zijn status als beste daler ter wereld nog maar eens bevestigde. Aansluiten zou echter moeilijk worden, daar we al de slotkilometer indoken. Het ging rap.

Aanvallen kwamen er verrassend genoeg niet, waardoor het in een sprint zou beslist worden. Het linkenballen zorgde ervoor dat Mohoric alsnog aan kon sluiten. Erop en erover, maar Alaphilippe zat in het spoor. De Fransman schakelde met een zwieper Hirschi uit, tot Roglic op de meet erlangs zat terwijl Alaphilippe zijn handen al in de lucht had. De finishfoto moest er aan te pas komen, maar het was toch echt Roglic die won. Alaphilippe werd door een gevaarlijke move in de sprint zelfs teruggezet naar plek vijf. (foto: organisatie)

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2020

1. Primoz Roglic
2. Marc Hirschi ''
3. Tadej Pogacar ''
4. Matej Mohoric ''
5. Julian Alaphilippe ''
6. Mathieu van der Poel + 0.14
7. Michael Woods ''
8. Tiesj Benoot ''
9. Warren Barguil ''
10. Michal Kwiatkowski ''

Lees hier ons liveblog van Luik-Bastenaken-Luik terug!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws