Column: Genoeg over Van der Poel, laten we het over Van der Poel hebben IDL-producties

Column: Genoeg over Van der Poel, laten we het over Van der Poel hebben

Door Jannick van der Hooft 14 november 2019 | 08:00


Een middag veldrijden met Mathieu van der Poel: je zou het saai kunnen noemen. Televisie aan, mooie beelden van rondvliegend zand, Van der Poel rijdt weg, Belgen spartelen in de achterhoede, Van der Poel wint, televisie uit. Tevreden kunnen we weer naar de volgende cross uitkijken, zonder enige hoop op een ander scenario.

‘Niet te stuiten’, ‘de koning van Europa’, ‘soeverein’ en een vergelijking met een halfgod; zomaar een greep uit de superlatieven die spreekwoordelijk tekort schieten. Van der Poel daagt verslaggevers (én zijn concurrentie) uit om iedere keer maar weer te komen met nieuwe bewoordingen voor de imponerende, ongenaakbare, oppermachtige, adembenemende of wat-dan-ook manier van rijden. Een mens kan er dol van worden, ook ik soms.

'Ons land smult van het mogelijke programma van één renner'

Speciaal voor de mede-Nederlander die iedere zondag een déjà vu gaat beleven, wil ik het een keer niet over de veldrijder Van der Poel hebben (al besef ik dat dat een vrij kansloze missie is als de eerste twee alinea’s al aan hem gewijd zijn). In plaats daarvan gaan we ons alvast focussen op het wegseizoen, ver weg van de modder. Ons land (en mogelijk ook ver daarbuiten) is namelijk al aan het smullen van het mogelijke programma van één renner, ik noem zijn naam niet.

En dat mag ook zeker. Een Italiaans drieluik met de Strade-Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Vijf kasseiklassiekers met daarbij zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix, om vervolgens in de heuvelklassiekers af te sluiten op de Muur van Huy. Oh ja, ook rijdt hij nog de Amstel Gold Race, maar laten we zeker niet al te hysterisch doen over zijn kansen in die wedstrijd.

'Mag niet zo zijn dat deze renner ook maar één van die wedstrijden mist'

Een renner die zowel zijn geluk gaat beproeven in de Vlaamse én heuvelklassiekers. Dat is nou een renner waar we graag naar willen gaan kijken. De wildcard moet nog goedgekeurd worden, maar het mag niet zo zijn dat deze renner ook maar één van die wedstrijden mist door een weigering. Een renner zo goed dat de media niet over hem uitgesproken raken, kleine wielrennertjes geïnspireerd raken en het land alleen maar wéér verbaasd wordt.

En dan kunnen we het ook weer eens over Van der Poel hebben. (foto: Sirotti)

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws