Like ons!
Deelnemers Vuelta a Espana | Rojas vervangt Carapaz in selectie Movistar

Vuelta a Espana

Deelnemers Vuelta a Espana | Rojas vervangt Carapaz in selectie Movistar

door Bram van der Ploeg22 August 2019
[Update] Carapaz moet Vuelta geblesseerd overslaan en wordt vervangen door Rojas

Vuelta a Espana

[Update] Carapaz moet Vuelta geblesseerd overslaan en wordt vervangen door Rojas

door Bram van der Ploeg22 August 2019

Vuelta a Espana

De derde grote ronde van het jaar, vaak een wat ondergeschoven kindje na de Tour de France, die bovendien vlak voor het WK wielrennen zit. Maar de Vuelta biedt altijd spektakel, met vaak gruwelijk steile muurtjes en cols en een mooie strijd in de bergen. Op deze pagina vind je alle informatie over de 74e editie van La Vuelta.


Parcours Vuelta a Espana 2019

De Vuelta belooft een spectaculaire strijd te worden. Op papier tellen we slechts zes kansen voor de sprinters en twee tijdritten (waarvan één met de ploeg), dus blijven er dertien etappes over voor aanvallers en klassementsrenners. Acht keer finishen we bergop, waarvan vijf nieuwe finishes, met uitstapjes naar Frankrijk en Andorra.

Op 24 augustus beginnen we in Salinas de Torrevieja met een ploegentijdrit aan de 74e Vuelta. 3,272.2 kilometer later finishen we in Madrid. In de eerste week verblijven we drie dagen aan de Costa Blanca, met naast de ploegentijdrit een kans voor aanvallers in etappe 2 en een kans voor de sprinters in etappe 3. Na een tweede sprintkans in de vierde rit, finishen we in etappe 5 al bergop op de Alto de Javalambre. Daarna is de beer los, met aankomsten bergop in etappe 6 en 7. De eerste week wordt afgesloten met een lastige heuvelrit in etappe 8 en een bergetappe met aankomst bergop in de negende etappe.

Het zwaartepunt van de Vuelta 2019 ligt ongetwijfeld in de tweede week. Het is niet uitgesloten dat hier de strijd om de rode trui al wordt beslist. Dat klinkt gek, dus leggen we het uit. We beginnen in etappe 10 met een individuele tijdrit over 36,2 kilometer, daarna volgen twee heerlijke ritten in het Baskenland, met verschillende muurtjes en voer voor de aanvallers. Na een aankomst bergop op de monsterlijke Los Machucos in etappe 13 vinden we in week twee dan toch nog een kans voor de sprinters op zaterdag in etappe 14. Een dag later volgt alweer een echte bergetappe.

De derde week vormt de beslissing, maar heeft met maar liefst drie sprintritten opvallend veel 'rustmomenten' voor de kopmannen. Etappe 17, 19 en 21 zijn ogenschijnlijk voor de rappe mannen, al loopt de aankomst in etappe 19 wel heuvelop op de kasseien. De klassementsmannen moeten hun slag slaan in etappe 18 en 20. In etappe 18 vinden we de cols waar Tom Dumoulin in 2015 de Vuelta verloor van Fabio Aru en in rit 20 is een aankomst bergop neergelegd voor de ultieme ontknoping.

Alle etappes apart bestuderen? Dat kan hier:

Vuelta a Espana etappe 1
Vuelta a Espana etappe 2
Vuelta a Espana etappe 3
Vuelta a Espana etappe 4
Vuelta a Espana etappe 5
Vuelta a Espana etappe 6
Vuelta a Espana etappe 7
Vuelta a Espana etappe 8
Vuelta a Espana etappe 9
Vuelta a Espana etappe 10
Vuelta a Espana etappe 11
Vuelta a Espana etappe 12
Vuelta a Espana etappe 13
Vuelta a Espana etappe 14
Vuelta a Espana etappe 15
Vuelta a Espana etappe 16
Vuelta a Espana etappe 17
Vuelta a Espana etappe 18
Vuelta a Espana etappe 19
Vuelta a Espana etappe 20
Vuelta a Espana etappe 21

Favorieten rode trui Vuelta a Espana 2019

Primoz Roglic (29, Jumbo-Visma)
Na zijn vierde plaats in de Tour van vorig jaar werd hij in mei derde in de Giro d'Italia. Oververmoeid nam hij daarna even afstand van het fietsen, maar Roglic wil in de Vuelta a Espana weer meedoen. En als Roglic meedoet, is dat doorgaans om de bovenste plaatsen. Ook als hij als rittenkaper meegaat of in een vrije rol, komt hij vaak bovendrijven. Met de ploegentijdrit en de individuele tijdrit krijgt hij op papier al flink wat tijd 'gratis' richting de klimgeiten. Het is afhankelijk van hoe goed zijn klimbenen zijn om te bepalen of de rode trui realistisch is.

Steven Kruijswijk (32, Jumbo Visma)
Kan Kruijswijk herhalen wat hij vorig jaar deed? Hij werd vijfde in de Tour en was vervolgens in de Vuelta misschien wel nóg beter en werd vierde. De Nederlander eindigde dit jaar op het podium in de Tour, maar wat heeft dat met hem gedaan? Meer aandacht in de criteriums, misschien toch een net iets andere voorbereiding dan vorig jaar? Ook voor hem geldt dat de tijdritten een mooie bonus kunnen opleveren, maar kan hij die tijd verdedigen op de steile Spaanse stroken?

Miguel Angel Lopez (25, Astana)
Op papier is hij misschien wel de grote favoriet, áls hij in absolute topvorm aan de start staat en niets tegenkomt onderweg. Vorig jaar werd hij derde in de Giro én de Vuelta, dus Lopez zal branden van de ambitie. In de Giro won hij weliswaar de jongerentrui, maar knaagde de zevende plaats toch, mede door een val door een fan in de laatste bergetappe. Er zat meer in en omdat de concurrentie op papier ook wat minder is dan in de Giro, kan deze Vuelta weleens de grote doorbraak worden van Lopez. Dan moet hij wel beide standen aan het stuur houden en klimmen zoals we dat van hem gewend zijn.

Nairo Quintana (29, Movistar)
Hij won de Vuelta al  in 2016 en werd vorig jaar achtste. Als Quintana nog iets wil maken van zijn tijd bij Movistar, dan is dit zijn laatste kans. Met zijn vertrek na dit seizoen kan hij dit jaar vooralsnog teren op een ritzege in de Tour de France, waarin hij verder vooral weer door het ijs zakte. Een achtste plaats was schraal na de ambities vooraf. Kan hij het in een Vuelta, waarin klimmen prioriteit nummer één is? Of gaat de onderlinge concurrentie bij Movistar wéér voor problemen zorgen?

Alejandro Valverde (39, Movistar)
Valverde sloeg de Giro geblesseerd over en reed in de Tour de France met de handrem erop. Dus de Spaanse wereldkampioen moet nog wat in het vat hebben in eigen land. Samen met Quintana gaat hij ongetwijfeld voor het hoogst haalbare, zoals Valverde altijd voor het hoogst haalbare gaat. Niet voor niets eindigde hij in de Tour de France als negende, terwijl hij nog enkele malen kopwerk deed en zich verder gedeisd hield. Vorig jaar werd hij vijfde, won hij twee ritten en de groene puntentrui. 

Richard Carapaz (26, Movistar)
Maar terwijl we allemaal kijken naar Quintana en Valverde, wacht misschien wel opnieuw een driestrijd binnen Movistar. Met Carapaz heeft de ploeg de kersverse winnaar van de Giro d'Italia in de ploeg en ook voor hem geldt dat het mogelijk zijn laatste kunststukje is in het blauw. INEOS lonkt, dus kan hij net als Quintana nog één keer de huid duur verkopen? Of heeft Movistar andere plannen en krijgt de man uit Ecuador geen rol als kopman toebedeeld?

Rigoberto Uran (32, EF Education First)
We hebben hem amper gezien in de Tour, zoals we hem eigenlijk nooit echt zien. Maar Uran werd wel gewoon zevende in de grootste wielerwedstrijd van het jaar. En de Colombiaan leek in de derde week alleen maar beter te worden. Na een voorjaar vol blessureleed lijkt er nog wel wat in de tank te zitten bij de routinier, die ogenschijnlijk een sterke ploeg meekrijgt. Durft hij nu een keer aan te vallen en voor de winst te gaan? Of volgt hij na twee ongetwijfeld goede tijdritten om zijn eventuele voorsprong te verdedigen?

Daniel Martinez (23, EF Education First)
In het jaar van de eerste Tourzege voor Colombia kan het zomaar opnieuw feest worden voor de wielergekke natie in de Vuelta. Naast Uran, Quintana en Lopez kan ook Martinez iets moois laten zien. Door een crash miste hij de Tour, dus is de Vuelta zijn grote doel van het jaar. Kan hij á la Egan Bernal eventueel in een gedeeld kopmanschap met Uran tot mooie dingen in staat zijn? Zijn tijdrit en ploegentijdrit is alvast in orde. Bergop lijkt hij zelfs beter dan Uran.

Fabio Aru (29, UAE Team Emirates)
Aru lijkt al een tijd niet meer de normale Aru, maar daar zijn eigenlijk best aanwijsbare redenen voor. Na zijn ijzersterke Tour in 2017 (waarin hij om geel streed, maar door bronchitis weg zakte naar plek vijf) werd zijn transfer naar UAE een toch vol tegenslagen. Hij viel, hij werd ziek, hij raakte geblesseerd, hij viel nog eens, hij bleek oververmoeid, allergisch... 2018 was een rampjaar, maar tegelijkertijd een doorbraak. Er werd een beknelde liesslagader ontdekt en dat werd operatief hersteld. In de Tour de France kon Aru voor het eerst in maanden weer pijnvrij rijden en dat deed hij zonder enig wedstrijdritme best keurig als veertiende. De Vuelta is zijn grote doel, daar wil hij de oude Aru uit 2017 en de jaren ervoor hervinden. Als dat lukt, is hij meteen een podiumkandidaat. 

Overige klassementsrenners Vuelta a Espana 2019

Pierre Latour (25, AG2R)
Davide Formolo (26, BORA)
Rafal Majka (29, BORA)
Esteban Chaves (29, Mitchelton-Scott)

Alle deelnemers Vuelta a Espana 2019

-

Meer nieuws

Facebook

Meer nieuws

Meer nieuws
Naar boven