Ronde van Lombardije

Dit is de pagina van de Ronde van Lombardije. Deze Italiaanse klimklassieker is traditioneel de laatste klassieker van het jaar en is onderdeel van de vijf Monumenten.

tadej pogacar

Historie Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije werd voor het eerst in 1905 verreden en is daarmee één van de oudste wielerwedstrijden van de internationale kalender. Vanaf 1907 bestaat de wedstrijd onder de huidige naam, waar deze in de twee jaar daarvoor bekend stond als Milaan-Milaan. De Ronde van Lombardije kenmerkt zich door de opeenvolging van lastige beklimmingen en wordt door zijn positie in het najaar ook wel de Koers van de Vallende Bladeren genoemd. Op de internationale wielerkalender is de wedstrijd het vijfde en laatste Monument.

Meeste zeges Ronde van Lombardije

De Italianen zijn hofleverancier als het gaat om het aantal overwinningen in de Ronde van Lombardije. 69 keer ging een Italiaan er met de zege vandoor. Ruim meer dan de twaalf keer van België en Frankrijk. Tadej Pogacar voegde zich na zeges in 2021, 2022 én 2023 bij zes anderen die Lombardia ooit drie keer wonnen. Pogi moet alleen Alfredo Binda en de legendarische Fausto Coppi nog voor zich dulden.

5 overwinningen: Fausto Coppi
4 overwinningen: Alfredo Binda
3 overwinningen: Tadej Pogacar, Henri Pélissier, Costante Girardengo, Gaetano Belloni, Gino Bartali, Sean Kelly en Damiano Cunego

Laatste winnaars Ronde van Lombardije

2023 Tadej Pogacar
2022 Tadej Pogacar
2021 Tadej Pogacar
2020 Jakob Fuglsang
2019 Bauke Mollema
2018 Thibaut Pinot
2017 Vincenzo Nibali
2016 Esteban Chaves
2015 Vincenzo Nibali
2014 Daniel Martin

Ronde van Lombardije Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties