INEOS Grenadiers

Dit is de pagina over INEOS Grenadiers, voorheen Team Sky en Team INEOS. De Britse ploeg is een dominante factor in de wielrennerij, met zeven tourzeges in de laatste negen jaar. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over deze miljoenenformatie.

INEOS Grenadiers

Team Sky (2010-2019)

Eind 2009 was de oprichting van Team Sky een feit. Met een megabudget van enkele tientallen miljoenen werd als hoofddoel gesteld om binnen vijf jaar de Tour de France te winnen. De ploeg profileerde zich door het aantrekken van meerdere toprenners en deze in te zetten tijdens de grote rondes. Klimmers die bij hun oude ploeg veelal kopman waren, moesten bij Team Sky knechtwerk verrichten.

Het doel om binnen vijf jaar de Ronde van Frankrijk te winnen werd in 2012, het derde seizoen van het team, behaald. De Bradley Wiggins legde de weg naar Parijs het snelst af en mocht zich zodoende de eerste Brit noemde die de prestigieuze ronde op zijn naam heeft weten te schrijven. Eind 2011 eindigde hij ook al als tweede in de Ronde van Spanje, achter team - en landgenoot Chris Froome, die de eindzege erfde nadat oorspronkelijke winnaar Juan José Cobo in 2019 zijn overwinning kwijtraakte.

Wiggins won de Tour van 2012 met veel overmacht en die Team Sky-dominantie zou in de jaren daarna alleen maar groter worden. Ploeggenoot Froome nam het stokje van Wiggins, wiens prestaties na 2012 al snel kelderden, over en wist de Tour van 2013, 2014, 2016 en 2017 te winnen. Het beeld was veelal hetzelfde gedurende de etappes: het peloton werd aangevoerd door een trein met Sky-renners die elkaar aflosten om kopman Froome zo min mogelijk te belasten. Het temporijden, zoals deze manier van wielrennen ook wordt genoemd, bleek gedurende het hele decennium de sleutel tot succes bij de Britse formatie. Door de sterke knechten van kon Froome tot ver in het hooggebergte teren op zijn sterke kompanen.

Froome was niet alleen in Frankrijk succesvol, want de in Afrika geboren Brit legde ook beslag op de Ronde van Spanje van 2017 en op de Ronde van Italië van 2018. In het laatstgenoemde jaar deed hij wederom een poging de Ronde van Frankrijk te winnen, maar ditmaal was teamgenoot Geraint Thomas te sterk. 

Team INEOS (2019-2020)

Eind 2018 maakte Sky bekend de ploeg niet langer te sponsoren. Zodoende moest men op zoek gaan naar een nieuwe naamgever en die werd in maart 2019 gevonden chemiebedrijf INEOS, die vanaf dat moment de ploeg Team INEOS mogelijk maakte. Ondanks de nieuwe naam en kleuren ging de formatie vrolijk verder met domineren. Niet met Froome of Thomas, maar met een jong klimtalent uit Colombia: Egan Bernal. In 2018 eindigde hij al als vijftiende in de Tour de France en het jaar daarop was hij zelfs de beste van iedereen. Op 22-jarige leeftijd mocht hij met het geel naar huis gaan, waarmee hij de jongste na-oorlogse Tourwinnaar werd.

Team INEOS ging met dezelfde ambities 2020 in, maar het coronavirus gooide die plannen in de soep. Maandenlang werd er gewacht op de herstart van het seizoen, die uiteindelijk kwam in augustus. INEOS zat echter geen moment stil in die periode. CEO Jim Ratcliffe kwam op de proppen met een nieuw project: de INEOS Grenadier, een offroad auto. De naam van de wielerploeg werd om die reden per 26 augustus ook veranderd, van Team INEOS naar INEOS Grenadiers. Het nieuwe tenue werd in de Tour de France van 2020 voor het eerst getoond. 

INEOS Grenadiers (2020-heden)

De Tour de France in 2020 werd een grote tegenvaller voor de Britse formatie. Froome, Thomas en Bernal waren vooraf gezien de gevreesde tridente, maar Froome en Thomas werden door gebrek aan vorm buiten de selectie gelaten en Bernal stapte tijdens de Tour af met een rugblessure. INEOS nam noodgedwongen een aanvallende koersstijl aan en trok die trend door in de Giro, die door het coronavirus na de Tour plaatsvond. Tao Geoghegan Hart vloog erin in Italië, nadat Thomas na een crash had opgegeven. Geoghegan Hart schoof op in het klassement, reed zelfs richting het podium en nam op de slotdag het roze over. Ploegbaas Dave Brailsford stond jubelend bij de finish; deze manier van koersen, dat had hij gemist.

2021 werd aangevangen met een nóg sterkere selectie dan de vorige jaren. Laurens De Plus, Daniel Felipe Martínez en Richie Porte kwamen onder meer naar INEOS, dat een duidelijk doel had: aanvallen! 

Selectie INEOS Grenadiers 2021

Andrey Amador (Cos)
Leonardo Basso (Ita)
Egan Bernal (Col)
Richard Carapaz (Ecu)
Jonathan Castroviejo (Spa)
Laurens De Plus (Bel)
Rohan Dennis (Aus)
Owain Doull (GB)
Eddie Dunbar (Ier)
Filippo Ganna (Ita)
Tao Geoghegan Hart (GB)
Michael Golas (Pol)
Ethan Hayter (GB)
Sebastián Henao (Col)
Michal Kwiatkowski (Pol)
Daniel Felipe Martínez (Col)
Gianni Moscon (Ita)
Jhonatan Narváez (Ecu)
Thomas Pidcock (GB)
Richie Porte (Aus)
Salvatore Puccio (Ita)
Brandon Rivera (Col)
Carlos Rodriguez (Spa)
Luke Rowe (GB)
Pavel Sivakov (Rus)
Iván Ramiro Sosa (Col)
Ben Swift (GB)
Geraint Thomas (GB)
Dylan van Baarle (Ned)
Cameron Wurf (Aus)
Adam Yates (GB)

Officiële ploegsite INEOS

INEOS Grenadiers nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties