INEOS Grenadiers

Dit is de pagina over INEOS Grenadiers, voorheen Team Sky en Team INEOS. De Britse ploeg is een dominante factor in de wielrennerij, met zeven Tourzeges in de laatste tien jaar. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over deze miljoenenformatie.

INEOS Grenadiers

Team Sky (2010-2019)

Eind 2009 was de oprichting van Team Sky een feit. Met een megabudget van enkele tientallen miljoenen werd als hoofddoel gesteld om binnen vijf jaar de Tour de France te winnen. De ploeg profileerde zich door het aantrekken van meerdere toprenners en deze in te zetten tijdens de grote rondes. Klimmers die bij hun oude ploeg veelal kopman waren, moesten bij Team Sky knechtwerk verrichten.

Het doel om binnen vijf jaar de Ronde van Frankrijk te winnen werd in 2012, het derde seizoen van het team, behaald. De Bradley Wiggins legde de weg naar Parijs het snelst af en mocht zich zodoende de eerste Brit noemde die de prestigieuze ronde op zijn naam heeft weten te schrijven. Eind 2011 eindigde hij ook al als tweede in de Ronde van Spanje, achter team - en landgenoot Chris Froome, die de eindzege erfde nadat oorspronkelijke winnaar Juan José Cobo in 2019 zijn overwinning kwijtraakte.

Wiggins won de Tour van 2012 met veel overmacht en die Team Sky-dominantie zou in de jaren daarna alleen maar groter worden. Ploeggenoot Froome nam het stokje van Wiggins, wiens prestaties na 2012 al snel kelderden, over en wist de Tour van 2013, 2014, 2016 en 2017 te winnen. Het beeld was veelal hetzelfde gedurende de etappes: het peloton werd aangevoerd door een trein met Sky-renners die elkaar aflosten om kopman Froome zo min mogelijk te belasten. Het temporijden, zoals deze manier van wielrennen ook wordt genoemd, bleek gedurende het hele decennium de sleutel tot succes bij de Britse formatie. Door de sterke knechten van kon Froome tot ver in het hooggebergte teren op zijn sterke kompanen.

Froome was niet alleen in Frankrijk succesvol, want de in Afrika geboren Brit legde ook beslag op de Ronde van Spanje van 2017 en op de Ronde van Italië van 2018. In het laatstgenoemde jaar deed hij wederom een poging de Ronde van Frankrijk te winnen, maar ditmaal was teamgenoot Geraint Thomas te sterk. 

Trein van Team INEOS wordt aanvalsmachine INEOS Grenadiers

Eind 2018 maakte Sky bekend de ploeg niet langer te sponsoren. Zodoende moest men op zoek gaan naar een nieuwe naamgever en die werd in maart 2019 gevonden in chemiebedrijf INEOS, dat vanaf dat moment de ploeg Team INEOS mogelijk maakte. Ondanks de nieuwe naam en kleuren ging de formatie vrolijk verder met domineren. Niet met Froome of Thomas, maar met een jong klimtalent uit Colombia: Egan Bernal. In 2018 eindigde hij al als vijftiende in de Tour de France en het jaar daarop was hij zelfs de beste van iedereen. Op 22-jarige leeftijd mocht hij met het geel naar huis gaan, waarmee hij de jongste na-oorlogse Tourwinnaar werd.

Team INEOS ging met dezelfde ambities 2020 in, maar het coronavirus gooide die plannen in de soep. Maandenlang werd er gewacht op de herstart van het seizoen, die uiteindelijk kwam in augustus. INEOS zat echter geen moment stil in die periode. CEO Jim Ratcliffe kwam op de proppen met een nieuw project: de INEOS Grenadier, een offroad auto. De naam van de wielerploeg werd om die reden per 26 augustus ook veranderd, van Team INEOS naar INEOS Grenadiers. Het nieuwe tenue werd in de Tour de France van 2020 voor het eerst getoond. 

Op papier veranderde de naam, maar ook in de praktijk ging het roer om bij de ploeg. Ploegbaas Dave Brailsford vond in de Giro d'Italia van 2020 het antwoord op de vraag: hoe nu verder. Nadat Thomas in die Giro was uitgevallen, reed Tao Geoghegan Hart met een aanvallende koersstijl naar het roze. Een daverende verrassing, maar toch ook vooral de basis waarop zou worden doorgebouwd. INEOS Grenadiers sprak openlijk uit dat het vol in de aanval ging en dat de welbekende treintjes van Team Sky en Team INEOS verleden tijd waren.

Gevestigde orde maakt plaats voor nieuw elan

In 2021 krabbelde INEOS Grenadiers echt weer op. Na een tegenvallend coronajaar ging de blik meer dan ooit op winnen en dat lukte. De ploeg boekte 35 zeges, waarvan de eindzege van Egan Bernal de belangrijkste was. De terugkeer van de Colombiaan aan het front - na anderhalf jaar blessureleed - deed het team goed. Richard Carapaz knokte zich naar plek drie in de Tour de France. Ook in het klassieke werk kwam INEOS beter voor de dag, met Dylan van Baarle die onder meer Dwars door Vlaanderen won.

In tegenstelling het nieuwe elan binnen INEOS zakte de gevestigde orde langzaam maar zeker weg. Froome was na 2020 al vertrokken, namen zoals Thomas en Michal Kwiatkowski kwamen steeds minder aan het front. Bernal, Carapaz, Geoghegan Hart en de aangetrokken Adam Yates bepaalden plots de rolverdeling. Daar kwam een bijna constante stroom van jong talent bij richting 2022.

In 2022 kende INEOS een uitermate succesvol seizoen, al werd er in grote rondes niet gewonnen. Doordat Bernal in januari wegviel na een verschrikkelijke crash tijdens een training moest Carapaz in de Giro en Vuelta de kastanjes uit het vuur halen. In de Giro werd hij tweede achter Jai Hindley en in de Vuelta won hij drie etappes en de bergtrui. Verder won Dylan van Baarle Parijs-Roubaix, werd er ontzettend goed gepresteerd in rittenkoersen van een week en eindigde Geraint Thomas knap als derde in de Tour de France. Carlos Rodriguez toonde zijn potentie met een dikke top tien in de Vuelta en Tom Pidcock won een bergetappe naar de Alpe d'Huez. 

2023 begon de ploeg goed met de zege van Tom Pidcock in Strade Bianche, maar dat was direct ook de grootste overwinning van de ploeg. Geraint Thomas miste op een haar na de overwinning in de Giro d'Italia, Carlos Rodríguez reed top vijf in de Vuelta en ook Joshua Tarling stak zijn neus aan het venster met een EK-titel tijdrijden. Daarnaast won Pidcock goud op het WK mountainbiken. 

Richting 2024 onderging de ploeg een metamorfose. Sterke klimmers Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Pavel Sivakov (UAE-Team Emirates), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Ben Tulett (Visma | Lease a Bike) en Luke Plapp (Jayco AlUla) vertrokken allemaal, waar Tobias Foss (Jumbo-Visma) als A-aankoop voor terugkwam. 

(Voorlopige) selectie INEOS Grenadiers 2024

 1. Thymen Arensman
 2. Andrew August
 3. Egan Bernal
 4. Jonathan Castroviejo
 5. Laurens De Plus
 6. Tobias Foss
 7. Omar Fraile
 8. Filippo Ganna
 9. Ethan Hayter
 10. Leo Hayter
 11. Kim Heiduk
 12. Michal Kwiatkowski
 13. Michael Leonard
 14. Jhonatan Narváez
 15. Tom Pidcock
 16. Salvatore Puccio
 17. Brandon Rivera
 18. Carlos Rodriguez
 19. Oscar Rodriguez
 20. Luke Rowe
 21. Magnus Sheffield
 22. Theodor Storm
 23. Ben Swift
 24. Connor Swift
 25. Joshua Tarling
 26. Geraint Thomas
 27. Ben Turner
 28. Elia Viviani

Officiële ploegsite INEOS

INEOS Grenadiers Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties