Tour de France

Dit is de pagina voor de Tour de France 2023. De 110e editie start op 1 juli in het Spaanse Bilbao en trekt de eerste drie dagen door het heuvelachtige Baskenland. De finish ligt op 23 juli zoals altijd in Parijs. De Tour de France staat eigenlijk haaks op de Giro d'Italia van 2023. Organiseert de Giro 70 kilometer aan tijdritten, de Tour heeft slechts één tijdrit van 22 kilometer in petto. Zijn de ritten in de Giro lang en zwaar, in de Tour korter en explosief. 

Organisator ASO heeft voor de 110e editie uitgepakt met een tocht langs alle bergketens in Frankrijk. Er ligt slechts één tijdrit in het parcours, waarmee het een totaal andere insteek kiest dan de Giro d'Italia, met drie ritten tegen de klok. De allesbeslissende etappe 20 zal plaatsvinden in de Vogezen.

Eigenlijk wordt er in alle drie de weken flink geklommen. De organisatie heeft een recordaantal van dertig gecategoriseerde beklimmingen. Na het Baskenland trekken we in de eerste week door de Pyreneeën, met onder meer de Tourmalet, de klim naar Cauterets en voor het eerst sinds 1988 weer eens aankomst op de Puy de Dôme.

In de tweede week staan de Jura en de Alpen op het menu, met aankomsten bovenop de Grand Colombier en in Morzine en Saint-Gervais Mont Blanc. De derde week is al net zo pittig, met andermaal een mooie mix van vlakke ritten, kansen voor aanvallers en flinke bergetappes. De voorlaatste dag zal voor de beslissing zorgen in de Vogezen, met de beklimmingen van de Grosse Pierre-pas, de Petit Ballon en de Platzerwasel. Finishen doen we op de Champs-Elysées in Parijs.

Etappes Tour de France 2023

Tour de France etappe 1
Tour de France etappe 2
Tour de France etappe 3
Tour de France etappe 4
Tour de France etappe 5
Tour de France etappe 6
Tour de France etappe 7
Tour de France etappe 8
Tour de France etappe 9
Tour de France etappe 10
Tour de France etappe 11
Tour de France etappe 12
Tour de France etappe 13
Tour de France etappe 14
Tour de France etappe 15
Tour de France etappe 16
Tour de France etappe 17
Tour de France etappe 18
Tour de France etappe 19
Tour de France etappe 20
Tour de France etappe 21

Eindklassementen, parcours en deelnemers Tour de France 2022

Deelnemers Tour de France 2023

Nog niet bekend.

Tour de France Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties