Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard is een Deense wielrenner, die uitkomt voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. Vingegaard werd tweede in de Tour van 2021 en pakte de eindzege in 2022 en 2023. Hij staat te boek als één van de beste ronderenners ter wereld. 

Jonas Vingegaard

Vingegaard komt als jong talent bij Jumbo-Visma

Vingegaard, die op jongere leeftijd bij een visafslag werkte, kwam in 2019 bij Jumbo-Visma, vanuit de Deense continentale formatie ColoQuick. De Deen had niet echt veel indruk gemaakt bij de beloftencategorie, maar zijn testen deden de trainers bij de Nederlandse ploeg versteld staan. Jumbo-Visma contracteerde hem direct en zou daar later nog veel profijt van hebben. 

In zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma, 2019, boekte een jonge Vingegaard zijn eerste zege voor de supermarktformatie: hij won een rit in de Ronde van Polen, een wedstrijd op WorldTour-niveau. Ook werd hij tweede in de Ronde van Denemarken en negende in de Ronde van Duitsland, de eerste tekenen van de ronderenner Vingegaard. 

Het coronajaar 2020 was geen superseizoen voor de jonge Vingegaard, die wel zijn eerste grote ronde reed met de Ronde van Spanje. In de Vuelta maakte hij indruk op de monsterklim Angliru, waar hij de latere winnaar en zijn ploegmaat Primoz Roglic over de top heen sleepte. Zelf werd Vingegaard 48e in zijn eerste grote ronde. 

In 2021 brak Vingegaard definitief door, met een ritzege in de UAE Tour in februari. In de daaropvolgende maanden eindigde hij als eerste in de Wielerweek van Coppi en Bartali en werd hij tweede in de Ronde van het Baskenland, waardoor hij in plaats van Tom Dumoulin - die een sabbatical nam - naar de Tour de France mocht als helper van Primoz Roglic. 

Vingegaard wint Tour de France tweemaal namens Jumbo-Visma

Roglic viel echter al vroeg uit in de Ronde van Frankrijk, waardoor Jumbo-Visma plots onthoofd was. Vingegaard kreeg op die manier zijn kans en pakte die met beide handen aan. Hij sloop via topprestaties in de bergen de top vijf in en stond die positie nooit meer af: leider en de uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar leek dan onoverwinnelijk, op de Mont Ventoux loste Vingegaard zijn opponent van UAE-Team Emirates. Uiteindelijk werd Vingegaard op 24-jarige leeftijd tweede in de Tour de France, wat een fantastische prestatie genoemd mocht worden. 

In 2022 was Vingegaard voor het eerst dé kopman bij Jumbo-Visma naast Roglic. Hij eindigde als tweede in Tirreno-Adriatico  en maakte in het Critérium du Dauphiné indruk bergop door Roglic naar de eindzege te loodsen. Door die prestatie ging Vingegaard in zijn thuisland Denemarken van start als één van de topfavorieten voor de Tour de France. 

Roglic viel andermaal uit in de ronde, die door Vingegaard in de koninginnenrit naar de Col du Granon naar zich toe werd getrokken. De Deen reed daar drie minuten weg van leider Pogacar en pakte het geel met een mooie marge, nadat hij ook zijn eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk had geboekt. Die leidende positie stond hij niet meer af richting Jumbo-Visma, waarna hij de eerste Tourzege boekte namens Jumbo-Visma. Een drukke periode met vele huldigingen volgde. Vingegaard sloot het jaar af met ritzeges en eindwinst in de CRO Race en een wat anonieme Ronde van Lombardije.

Vingegaard klaart Tourkunstje in 2023 opnieuw

Eén jaar later zette de Deen opnieuw alles op de Ronde van Frankrijk, al had hij in het voorjaar ook al wat doelen. In Parijs-Nice bleek rivaal Tadej Pogacar nog de sterkere, maar bij afwezigheid van de Sloveen won Vingegaard wel de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné. Zodoende trok hij als titelverdediger opnieuw met het predicaat 'topfavoriet' in de Tour de France. 

Daarin ging het in de eerste week opvallend vlot: al op dag vijf wist Vingegaard, die in de openingsdagen door zijn geringe arbed voor Wout van Aert wel wat kritiek te verwerken kreeg, één minuut te pakken op Pogacar. Eén dag later pakte hij al het geel, om dat uiteindelijk niet meer af te staan tot in Parijs. Pogacar deed nog vele pogingen, maar kraakte uiteindelijk in de koninginnenetappe over de Col de la Loze. 

plugge vingegaard

Vrij snel na de Tour kwam ploegbaas Richard Plugge met het nieuws dat Vingegaard ook de Vuelta zou rijden, omdat Jumbo-Visma op die manier de Giro, Tour én Vuelta kon winnen in één jaar. Samen met Primoz Roglic werd de Deen uitgespeeld als kopman, maar uiteindelijk was het Sepp Kuss die in de rode leiderstrui terechtkwam. Vingegaard speelde vervolgens een belangrijke rol in het gunnen van de Vueltazege aan de meesterknecht, door zich als eerste écht uit te spreken over de gunfactor van Kuss. Zelf werd hij tweede in het eindklassement. 

Jonas Vingegaard News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments