Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard is een Deense wielrenner, die uitkomt voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. Vingegaard werd tweede in de Tour van 2021 en pakte de eindzege in 2022. Hij staat te boek als één van de beste ronderenners ter wereld. 

Jonas Vingegaard

Vingegaard komt als jong talent bij Jumbo-Visma

Vingegaard, die op jongere leeftijd bij een visafslag werkte, kwam in 2019 bij Jumbo-Visma, vanuit de Deense continentale formatie ColoQuick. De Deen had niet echt veel indruk gemaakt bij de beloftencategorie, maar zijn testen deden de trainers bij de Nederlandse ploeg versteld staan. Jumbo-Visma contracteerde hem direct en zou daar later nog veel profijt van hebben. 

In zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma, 2019, boekte een jonge Vingegaard zijn eerste zege voor de supermarktformatie: hij won een rit in de Ronde van Polen, een wedstrijd op WorldTour-niveau. Ook werd hij tweede in de Ronde van Denemarken en negende in de Ronde van Duitsland, de eerste tekenen van de ronderenner Vingegaard. 

Het coronajaar 2020 was geen superseizoen voor de jonge Vingegaard, die wel zijn eerste grote ronde reed met de Ronde van Spanje. In de Vuelta maakte hij indruk op de monsterklim Angliru, waar hij de latere winnaar en zijn ploegmaat Primoz Roglic over de top heen sleepte. Zelf werd Vingegaard 48e in zijn eerste grote ronde. 

In 2021 brak Vingegaard definitief door, met een ritzege in de UAE Tour in februari. In de daaropvolgende maanden eindigde hij als eerste in de Wielerweek van Coppi en Bartali en werd hij tweede in de Ronde van het Baskenland, waardoor hij in plaats van Tom Dumoulin - die een sabbatical nam - naar de Tour de France mocht als helper van Primoz Roglic. 

Vingegaard wint Tour de France namens Jumbo-Visma

Roglic viel echter al vroeg uit in de Ronde van Frankrijk, waardoor Jumbo-Visma plots onthoofd was. Vingegaard kreeg op die manier zijn kans en pakte die met beide handen aan. Hij sloop via topprestaties in de bergen de top vijf in en stond die positie nooit meer af: leider en de uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar leek dan onoverwinnelijk, op de Mont Ventoux loste Vingegaard zijn opponent van UAE-Team Emirates. Uiteindelijk werd Vingegaard op 24-jarige leeftijd tweede in de Tour de France, wat een fantastische prestatie genoemd mocht worden. 

In 2022 was Vingegaard voor het eerst dé kopman bij Jumbo-Visma naast Roglic. Hij eindigde als tweede in Tirreno-Adriatico  en maakte in het Critérium du Dauphiné indruk bergop door Roglic naar de eindzege te loodsen. Door die prestatie ging Vingegaard in zijn thuisland Denemarken van start als één van de topfavorieten voor de Tour de France. 

Roglic viel andermaal uit in de ronde, die door Vingegaard in de koninginnenrit naar de Col du Granon naar zich toe werd getrokken. De Deen reed daar drie minuten weg van leider Pogacar en pakte het geel met een mooie marge, nadat hij ook zijn eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk had geboekt. Die leidende positie stond hij niet meer af richting Jumbo-Visma, waarna hij de eerste Tourzege boekte namens Jumbo-Visma. Een drukke periode met vele huldigingen volgde. Vingegaard sloot het jaar af met ritzeges en eindwinst in de CRO Race en een wat anonieme Ronde van Lombardije.

Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties