Parijs-Roubaix

Dit is de pagina van Parijs-Roubaix. De klassieker is legendarisch vanwege zijn vele kasseienstroken in Noord-Frankrijk en de finish in het Velodrome. Parijs-Roubaix maakt onderdeel uit van de vijf monumenten. In de Leiderstrui volgt al het nieuws omtrent de Helleklassieker op de voet. 

1105309488

Historie Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix is één van de oudste wielerkoersen. De eerste editie wed georganiseerd in 1896. Na de Eerste Wereldoorlog geldt de Franse wedstijd als een kasseienklassieker. De door de oorlog vernielde wegen werden namelijk gerepareerd met kasseien. Een journalist die de koers volgde, was dermate onder de indruk van de verwoestingen door de oorlog dat hij Parijs-Roubaix betitelde als de Hel van het Noorden. Tegenwoordig is dat nog steeds de bijnaam van de wedstrijd. Door het unieke karakter van de wedstrijd groeide Parijs-Roubaix al snel uit tot één van de grootste wedstrijden in het wielrennen. Daarmee is het één van de vijf monumenten, samen met Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Meeste zeges Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix is een wedstrijd van meer dan tweehonderd kilometer en staat bekend als één van de zwaarste wedstrijden op de wielerkalender. Dat komt door de meer dan vijftig kilometer die de renners over slecht liggende kasseien moeten afleggen. Vele grootheden uit het wielrennen wonnen deze koers, maar er wordt ook weleens verrast. Mannen die vanuit de vroege vlucht in de finale komen, of grote namen die te lang wachten en hun favorietenrol niet waarmaken... In Roubaix kan het allemaal!

4 overwinningen: Roger De Vlaeminck en Tom Boonen
3 overwinningen: Octave Lapize, Gaston Rebry, Rick Van Looy, Eddy Merckx, Fransesco Moser, Johan Museeuw en Fabian Cancellara

Laatste winnaars Parijs-Roubaix

2023 Mathieu van der Poel
2022 Dylan van Baarle
2021 Sonny Colbrelli
2020 Niet verreden i.v.m. coronavirus
2019 Philippe Gilbert
2018 Peter Sagan
2017 Greg Van Avermaet
2016 Mathew Hayman
2015 John Degenkolb
2014 Niki Terpstra

Parijs-Roubaix Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties