Ronde van Vlaanderen

Dit is de pagina over de Ronde van Vlaanderen. Vlaanderens Mooiste is al meer dan een eeuw lang onderdeel van de wielerkalender en wordt in België gezien als de belangrijkste wielerkoers van het jaar. 

Ronde van Vlaanderen

Historie Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen bestaat al meer dan honderd jaar, want werd in 1913 voor het eerst gereden. Het was eerst nog een promotieronde om kranten te verkopen, maar na de oorlog barstte het imago van de Belgische klassieker snel uit zijn voegen. Veel internationale renners vonden de Vlaamse kasseien en De Ronde stapte af van dezelfde koersdag als Milaan-Sanremo. Veel klassiekerspecialisten kozen daarvoor voor de Italiaanse eendagskoers, maar hoefden nu geen keuze meer te maken. De Ronde van Vlaanderen ging al snel deel uitmaken van de belangrijke wielerranglijsten en staat anno 2020 als monument op de WorldTour-kalender. Daarmee is het één van de vijf monumenten, samen met Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Meeste zeges Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is een zware wedstrijd van meer dan 200 kilometer, met Vlaamse beklimmingen, kasseien, soms ongelofelijk rotweer en dus veel grote renners op de erelijst. De namen variëren van echte kasseivreters tot de lichtere klimmers, die de laatste jaren steeds meer voet aan de grond krijgen in het Vlaamse landschap. Dat maakt dat de klimmetjes in de finale meer en meer voor de beslissing zorgen.

3 overwinningen: Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara. 
2 overwinningen: Mathieu van der Poel, Gerard Debaets, Romain Gijssels, Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Walter Godefroot, Eddy Merckx, Jan Raas, Edwig Van Hooydonck, Peter Van Petegem en Stijn Devolder

Laatste winnaars Ronde van Vlaanderen

2023 Tadej Pogacar 
2022 Mathieu van der Poel
2021 Kasper Asgreen
2020 Mathieu van der Poel
2019 Alberto Bettiol
2018 Niki Terpstra
2017 Philippe Gilbert
2016 Peter Sagan
2015 Alexander Kristoff
2014 Fabian Cancellara

Ronde van Vlaanderen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties