Milaan-Sanremo

Dit is de pagina van Milaan-Sanremo. De langste voorjaarsklassieker is een historische race in Noord-Italië, met de legendarische Poggio als slotstuk. Milaan-Sanremo is onderdeel van de vijf monumenten. In de Leiderstrui volgt al het nieuws omtrent de Italiaanse klassieker op de voet.

Milaan-Sanremo

Historie Milaan-Sanremo

Milaan-Sanremo bestaat al meer dan honderd jaar. De eerste officiële editie werd in 1907 verreden en werd door de Fransman Lucien Petit-Breton gewonnen. Het jaar daarop nam de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport de organisatie over. De Italiaanse wedstrijd was al snel een groot succes en trok veel internationale deelnemers aan. Hedendaags staat de Via Roma bekend als dé aankomst van La Primavera, maar dat was niet altijd zo. Pas in 1949 werd de winkelstraat in Sanremo de aankomstplaats. Milaan-Sanremo groeide door de jaren heen uit tot één van de grootste klassiekers op de wielerkalender en kreeg daardoor de status van monument. Die status deelt de koers met vier andere klassiekers, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Meeste zeges Milaan-Sanremo

Milaan-Sanremo is met 290 kilometer (soms nog langer) de langste wedstrijd op profniveau. Hoewel het parcours grotendeels vlak is, kent de finale met de Cipressa en Poggio twee korte klimmetjes waar de aanvallers hun slag kunnen slaan. Vaak loopt de koers uit in een steekspel tussen de sprinters en de aanvallers. Ook speelt slecht weer met regelmaat een doorslaggevende rol in La Primavera. In de lange historie van Milaan-Sanremo hebben veel grote renners weten te winnen, al is de trend dat het de laatste jaren selectiever wordt, door het hogere niveau bij de grote sterren van het peloton.

7 overwinningen: Eddy Merckx
6 overwinningen: Costante Girardengo
4 overwinningen: Gino Bartali en Erik Zabel

Laatste winnaars Milaan-Sanremo

2023 Mathieu van der Poel
2022 Matej Mohoric
2021 Jasper Stuyven
2020 Wout van Aert
2019 Julian Alaphilippe
2018 Vincenzo Nibali
2017 Michal Kwiatkowski
2016 Arnaud Démare
2015 John Degenkolb
2014 Alexander Kristoff

Milaan-Sanremo Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties