Tom Pidcock

Tom Pidcock is één van de allergrootste talenten, zo niet het grootste, uit Groot-Britannië. Hij is vlak voor de eeuwwisseling geboren en ontwikkelde zich tot een multitalent in het veldrijden, wegwielrennen en mountainbiken. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Pidcock en houdt tevens zijn biografie bij.

Tom Pidcock

Pidcock maakt furore in het veld

Sinds 2017, toen Pidcock nog maar 17 was, rolt de Brit tegenstanders op in het veldrijden. In zijn tweede jaar bij de junioren won hij liefst tien keer, van de elf crossen die hij dat jaar reed. In die elfde cross werd Pidcock alsnog derde. Tussen die zeges zaten het WK en het EK voor de junioren. Direct maakte hij de doorstoot naar de beloften, waar hij ook aan het winnen sloeg. De concurrentie was met onder meer Eli Iserbyt en Thijs Aerts hevig, maar het weerhield hem er niet van om wederom tien keer te winnen, plus het Wereldbekerklassement bij de beloften. 

Zijn tweede jaar bij de beloften leverden Pidcock acht zeges en het Wereldbekerklassement op, maar het allerbelangrijkste was dat hij megaconcurrent Iserbyt erop legde op zowel het EK als het WK. Dat het vertrouwen in de jonge Brit groot was, bleek toen met TP Racing, inmiddels Trinity Racing, een hele ploeg om hem heen werd gebouwd, terwijl hij nog de status van belofte had.

In het seizoen 2019-2020 maakte Pidcock de overstap naar de elite in het veldrijden. Dat deed hij niet onverdienstelijk, maar tegen mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert rijden is andere koek. Het lukte de Brit niet om te winnen, maar hij maakte wel grote indruk door meteen tweede te worden op het WK, en dat in zijn eerste jaar bij de Profs. In zijn tweede eliteseizoen deed hij vaker mee voor de zege. In december 2020 boekte Pidcock zijn eerste overwinning bij de elite. In de cross van Gavere versloeg hij Mathieu van der Poel in een rechtstreeks duel.

Pidcock veelbelovend op de weg

Naast het veldrijden kwam Pidcock ook vanaf 2016 uit op de weg. In zijn tweede jaar bij de junioren boekte de Brit zijn eerste grote zeges in Parijs-Roubaix en op het WK tijdrijden. Het leverde hem in 2018 een contract op bij Team Wiggins, waar hij zich verder ontwikkelde als renner. Winst kwam er echter pas in 2019, waar hij opnieuw Parijs-Roubaix, dit maal voor de beloften, won en ook het eindklassement pakte in de Tour Alsace. Op het belofte-WK op de weg in eigen land moest hij genoegen nemen met het brons.

In coronajaar 2020 kon Pidcock niet veel koersen, maar deed dat wel in de Giro d'Italia Onder 23, oftewel de Baby Giro. Hij maakte indruk met drie ritzeges en de eindzege met ruime voorsprong. Ondanks de weinige koerskilometers zal Pidcock 2020 niet snel vergeten. Zijn prestaties leverden hem een driejarig contract op bij de grote INEOS Grenadiers.

Pidcock schittert in het veld en op de MTB

Bij die Britse ploeg toonde hij in zijn eerste jaar direct wat hij in zijn mars heeft. Pidcock werd derde in Kuurne-Brussel-Kuurne, vijfde in Strade Bianche, eerste in Brabantse Pijl, tweede in de Amstel Gold Race en zesde in de Waalse Pijl. Daarna ging de focus op de Olympische Spelen in Tokio, waar Pidcock voor de mountainbike-titel ging. Al in de eerste ronde nam hij afstand van de concurrentie, die dit niet meer goed kon maken. Op die manier werd Pidcock de nieuwe olympisch kampioen. 

Na het afwerken van zijn eerste grote ronde (de Vuelta) denderde Pidcock door naar zijn volgende doel: het WK veldrijden in Fayetteville, Noord-Amerika. Zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel ging Pidcock als absolute topfavoriet van start: hij maakte die status meer dan waar en greep op indrukwekkende wijze de wereldtitel in het veld. 

Tom Pidcock
Pidcock snelt in het Amerikaanse Fayetteville naar de regenboogtrui in het veld

Pidcock kent moeilijk 2022 op de weg, maar pakt wel knappe zege in Tour de France

Na zijn veelbelovend voorjaar van 2021 werd er in 2022 veel verwacht van Pidcock, maar de klassiekers draaiden toch niet uit zoals de ambitieuze Brit voor ogen had. Een derde plaats in Dwars door Vlaanderen, een veertiende plaats in de Ronde van Vlaanderen, een elfde plaats in de Amstel Gold Race en een vijfde plaats in de Brabantse Pijl waren allesbehalve slechte resultaten, maar toch was dit niet de stap vooruit die Pidcock zelf voor ogen had. Normaal gezien stond ook de Giro d'Italia op het programma, maar INEOS Grenadiers besloot wijselijk om een rustperiode in te lassen. 

Na de rustperiode begon Pidcock aan zijn mountainbeikeseizoen, wat wel op wieltjes liep. Overwinningen in de Wereldbekers van Albstadt en Nove Mesto toonden dat deze discipline de Brit misschien wel het beste ligt. Ook het Europees Kampioenschap midden augustus was een kolfje naar de hand van Pidcock, maar op het grote doel van zijn mountainbikeseizoen, het Wereldkampioenschap in Les Gets, moest hij tevreden zijn met de vierde plaats. 

Tom Pidcock
Pidcock pakt z'n eerste ritzege in de Tour op Alpe d'Huez

Een maand daarvoor debuteerde Pidcock in de Tour de France, waar hij bewees uit het juiste hout gesneden te zijn voor dit soort werk. De Britse alleskunner nestelde zich twee weken lang knap in de top tien van het algemeen klassement, met als orgelpunt de ritzege op de Alpe d'Huez. In de derde week kreeg de jonge Pidcock het weliswaar lastiger, wat resulteerde in een zestiende plaats in de eindstand. De wereldkampioen veldrijden zette na de Ronde van Groot-Brittannië in september een punt achter zijn seizoen, om de batterijen op te laden zodat hij in het veld in zijn regenboogtrui kan schitteren. 

In de cross stuitte Pidcock veelal op een sterkere Van der Poel en Van Aert, maar toch kon hij in zijn regenboogtrui twee keer (Boom en Kortrijk) de handen in de lucht steken. Met het oog op het voorjaar besloot hij zijn wereldtitel in het veld niet te verdedigen, wat hem geen windeieren opleverde: bij de eerste grote afspraak (Strade Bianche) was het direct raak. Ook in Amstel Gold Race (derde) en Luik-Bastenaken-Luik (derde) mikte hij op het podium, waarna de focus vrij vlot richting de Tour de France ging. 

In de Tour wilde Pidcock op een algemeen klassement mikken, waar hij uiteindelijk met een dertiende plek en een sloot aan ervaring huiswaarts keerde. Enkele weken na de Tour was het WK mountainbiken in Schotland het volgende grote doel voor Pidcock, met succes: Pidcock won de wereldtitel en mocht voor eigen volk een mooi feestje bouwen. 

Handige links over deze renner

- Sociale media: FacebookTwitter en Instagram
- Alle uitslagen: ProCyclingStats

Tom Pidcock Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties