Tom Pidcock

Tom Pidcock is één van de allergrootste talenten, zo niet de grootste, uit Groot-Britannië. Hij is vlak voor de eeuwwisseling geboren en ontwikkelde zich tot een multitalent in het veldrijden, wegwielrennen en mountainbiken. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Pidcock en houdt tevens zijn biografie bij.

Tom Pidcock

Pidcock maakt furore in het veld

Sinds 2017, toen Pidcock nog maar 17 was, rolt de Brit tegenstanders op in het veldrijden. In zijn tweede jaar bij de junioren won hij liefst tien keer, van de elf crossen die hij dat jaar reed. In die elfde cross werd Pidcock alsnog derde. Tussen die zeges zaten het WK en het EK voor de junioren. Direct maakte hij de doorstoot naar de beloften, waar hij ook aan het winnen sloeg. De concurrentie was met onder meer Eli Iserbyt en Thijs Aerts hevig, maar het weerhield hem er niet van om wederom tien keer te winnen, plus het Wereldbekerklassement bij de beloften. 

Zijn tweede jaar bij de beloften leverden Pidcock acht zeges en het Wereldbekerklassement op, maar het allerbelangrijkste was dat hij megaconcurrent Iserbyt erop legde op zowel het EK als het WK. Dat het vertrouwen in de jonge Brit groot was, bleek toen met TP Racing, inmiddels Trinity Racing, een hele ploeg om hem heen werd gebouwd, terwijl hij nog de status van belofte had.

In het seizoen 2019-2020 maakte Pidcock de overstap naar de elite in het veldrijden. Dat deed hij niet onverdienstelijk, maar tegen mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert rijden is andere koek. Het lukte de Brit niet om te winnen, maar hij maakte wel grote indruk door meteen tweede te worden op het WK, en dat in zijn eerste jaar bij de Profs. In zijn tweede eliteseizoen deed hij vaker mee voor de zege. In december 2020 boekte Pidcock zijn eerste overwinning bij de elite. In de cross van Gavere versloeg hij Mathieu van der Poel in een rechtstreeks duel.

Pidcock veelbelovend op de weg

Naast het veldrijden kwam Pidcock ook vanaf 2016 uit op de weg. In zijn tweede jaar bij de junioren boekte de Brit zijn eerste grote zeges in Parijs-Roubaix en op het WK tijdrijden. Het leverde hem in 2018 een contract op bij Team Wiggins, waar hij zich verder ontwikkelde als renner. Winst kwam er echter pas in 2019, waar hij opnieuw Parijs-Roubaix, dit maal voor de beloften, won en ook het eindklassement pakte in de Tour Alsace. Op het belofte-WK op de weg in eigen land moest hij genoegen nemen met het brons.

In coronajaar 2020 kon Pidcock niet veel koersen, maar deed dat wel in de Giro d'Italia Onder 23, oftewel de Baby Giro. Hij maakte indruk met drie ritzeges en de eindzege met ruime voorsprong. Ondanks de weinige koers zal Pidcock 2020 niet snel vergeten. Zijn prestaties leverden hem een driejarig contract op bij de grote INEOS Grenadiers.

Handige links over deze renner

- Sociale media: FacebookTwitter en Instagram
- Alle uitslagen: ProCyclingStats

Tom Pidcock nieuws

Lees al het laatste nieuws over Tom Pidcock

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties