Bahrain Victorious

Bahrain Victorious is de wielerploeg van Mikel Landa en Wout Poels, in 2020 nog Bahrain McLaren genoemd. Door het coronavirus stapte McLaren al na één jaar uit en kwam de ploeg volledig in handen van Bahrein. In de Leiderstrui houdt hier het nieuws bij.

Bahrain Victorious

Corona verstoort grootse plannen Bahrein

In 2016 maakte Bahrain-Merida haar intrede in het wielerpeloton. De hoofdsponsoring van de ploeg is al sinds de start in handen van de overheid van Bahrein. Sinds 2020 was F1-renstal McLaren co-sponsor. Grote rondes staan er niet op het palmares van de ploeg. Wel wist het met Vincenzo Nibali twee Monumenten in de wacht te slepen: Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije.

Toch had de ploeg meer ambitie dan dat. Met McLaren moest de stap naar de wereldtop worden gemaakt. Het coronavirus in 2020 verstoorde die plannen echter flink. McLaren kreeg te maken met de coronacrisis en moest noodgedwongen uitstappen na één jaar. Bahrein besloot zelf meer te betalen, waarmee ook de naam andermaal veranderde naar Bahrain Victorious.

Prompt beleefde de ploeg in 2021 het beste jaar uit haar bestaan. Bahrain Victorious won dertig keer, mede dankzij de uitblinkende Matej Mohoric en Sonny Colbrelli. In de grote rondes maakte het team ook indruk. Damiano Caruso werd verrassend tweede in de Giro d'Italia, Jack Haig werd derde in de Vuelta a España. 

In 2022 werd de lijn van een jaar ervoor lange tijd doorgezet. Mohoric won Milaan-Sanremo en Pello Bilbao en Poels waren succesvol in de rittenkoersen van een week. In de Giro d'Italia werd Mikel Landa knap derde, zijn tweede podium in een grote ronde. In de zomer en het najaar was Bahrain iets minder, maar nog steeds op de afspraak. Smetje op de jaren 2021 en 2022 waren de politie-invallen tijdens de Tour de France, waarbij allerlei spullen in beslag werden genomen. De ploeg heeft altijd ontkend dat het iets fout heeft gedaan en werd uiteindelijk ook vrijgepleit. 

Dood Mäder zorgt voor zwarte dag in geschiedenis

2023 was een seizoen met veel gezichten voor de formatie uit Bahrein. Hoogtepunten waren onder meer de WK gravel-zege van Matej Mohoric en de Tour- en Vuelta-ritzeges van Mohoric, Pello Bilbao Wout Poels, maar met het overlijden van renner Gino Mäder zag de ploeg ook de andere kant van de medaille. In de Ronde van Zwitserland kwam de coureur in een afdaling hard ten val, waardoor hij uiteindelijk het leven liet. Het team koerste de rest van het jaar met #ForGino op de kledij en droeg elke zege op aan de vriendelijke Zwitsers. 

Selectie Bahrain Victorious 2024

 1. Yukiya Arashiro
 2. Nikias Arndt
 3. Phil Bauhaus
 4. Pello Bilbao
 5. Alberto Bruttomesso
 6. Santiago Buitrago
 7. Nicolò Buratti
 8. Damiano Caruso
 9. Matevz Govekar
 10. Kamil Gradek
 11. Jack Haig
 12. Rainer Kepplinger
 13. Ahmed Madan
 14. Fran Miholjevic
 15. Matej Mohoric
 16. Andrea Pasqualon
 17. Finlay Pickering
 18. Wout Poels
 19. Johan Price-Pejtersen
 20. Dusan Rajovic
 21. Cameron Scott
 22. Jasha Sütterlin
 23. Antonio Tiberi 
 24. Torstein Træen
 25. Sergio Tu
 26. Fred Wright
 27. Edoardo Zambanini

Officiële ploegsite Bahrain Victorious

Bahrain Victorious Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties