Wout van Aert

Wout van Aert is alleskunner van beroep. De Belg in Nederlandse dienst is zowel veldrijder als wegwielrenner en rijdt sinds 2019 voor Team Jumbo-Visma. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Van Aert en houdt tevens zijn biografie bij.

Wout van Aert

Van Aert als wereldster in het veldrijden

Van Aert zag op 15 september 1994 het levenslicht in het Belgische Herentals. Zijn voornaamste succes boekte hij in het veldrijden, waar hij sinds 2014 op profniveau acteert. In zijn eerste volledige seizoen tussen de grote heren was hij gelijk al één van de te kloppen mannen. Zo werd hij begin 2015 tweede op het Wereldkampioenschap en derde bij het Belgische kampioenschap veldrijden. Het seizoen daarop, in 2015/16, won hij zijn eerste WK en het Belgische kampioenschap veldrijden. Tevens eindigde hij bovenaan in de UCI Ranking.

In de jaren die volgden ging Van Aert op dezelfde voet verder. Hij reeg de wereldtitels, Belgische titels en eindklassementen aaneen, maar wist zich nooit tot Europees Kampioen te kronen. In totaal won hij drie keer het WK, pakte hij twee keer zilver op zowel het WK als het EK en eindigde hij nog één keer als derde op het Europees Kampioenschap.

Van Aert timmert aan de weg, op de weg

Parallel met zijn veldrijloopbaan, timmerde Van Aert ook aan de weg op de weg. Langzaam maar zeker klom hij steeds meer op in het peloton en was hij, dankzij zijn veldritkwaliteiten, een steevaste outsider bij de voorjaarsklassiekers. Tevens heeft de sympathieke Belg een aardige tijdrit in de benen, wat er in resulteerde dat Jumbo-Visma hem aantrok voor het seizoen 2019. Dat jaar brak hij definitief door op het wereldtoneel met twee etappezeges in de Critérium du Dauphiné, een derde plek in de Strade Bianche én een tweede plaats in de E3 Harelbeke. 

In 2019 deed Van Aert, mede door zijn goede prestaties in het voorjaar, voor het eerst mee aan de Tour de France en dat deed hij met verve. De renner won namelijk de door waaiers bepaalde tiende etappe. Van Aert lette goed op en kwam zodoende in de voorste groep terecht, waarna hij, dankzij zijn sterke sprint, als eerste over de meet kwam. Zijn Tour eindigde echter in een deceptie door een val in de laatste tijdrit. Hij bleef met zijn been haken aan een hek, wat flink letsel aan de been opleverde. Zijn Tour én zijn 2019 zat erop.

Van Aert na lang herstel terug in Tour de France

Voor Van Aert volgde een maandenlang herstel, waarbij zelfs even gevreesd werd voor de rest van zijn carrière. Dankzij adequaat ingrijpen van de Belgische artsen en een enorme portie doorzettingsvermogen kwam Van Aert er uiteindelijk weer bovenop. Op de weg kwam hij in 2019 niet meer in actie, maar hij maakte in december wel zijn rentree in het veld. Van Aert was eigenlijk snel competitief en bekroonde zijn terugkeer begin 2020 met een overwinning in 'zijn' Lille. Van Aert was terug, zover was duidelijk.

Na zijn succesvolle rentree in het veld ging de blik na het WK veldrijden (waar Van Aert knap vierde werd) op de weg. Daar maakte Van Aert ook succesvol zijn rentree met een elfde plaats in Omloop Het Nieuwsblad. De honger naar meer was groot, maar net als de hele wielerwereld moest ook de Belg vanaf maart dealen met het coronavirus. De koers lag maanden stil en kwam pas weer een beetje op gang toen in juni de nieuwe wielerkalender werd gepresenteerd. Van Aert mikte meteen op de Tour de France in september, als helper bij Jumbo-Visma. Voor oktober ging de blik op de klassiekers. 

2020 wordt droomjaar met zwart randje voor Van Aert

Toen de koers in augustus van 2020 weer op gang was, bleek Van Aert op volle toeren. Hij won de Strade Bianche, waarin hij al twee keer derde werd, en voegde daar enkele dagen later Milaan-Sanremo aan toe. Van Aert won een rit in de Dauphiné, hij werd Belgisch kampioen tijdrijden en reed vervolgens een briljante Tour de France. Ondanks dat hij op het vlakke en bergop berewerk verrichte voor Primoz Roglic, slaagde Van Aert erin om twee etappes te winnen.

Ook na de Tour trok hij zijn goede vorm door, maar viel het allemaal net de verkeerde kant op. Bij het WK tijdrijden, het WK op de weg en in de Ronde van Vlaanderen werd hij tweede. Ook in Gent-Wevelgem kwam hij er met een achtste plaats net niet als winnaar uit tevoorschijn. De nederlaag in de door hem zo geliefde Ronde van Vlaanderen deed het meest pijn, in een direct gevecht met rivaal Mathieu van der Poel. Die legde Van Aert erop in de sprint. 

Wout van Aert nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties