Oscar Riesebeek

Dit is de pagina over Oscar Riesebeek, een Nederlandse wielrenner van Alpecin-Deceuninck. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Riesebeek en houdt tevens zijn biografie bij.  

Oscar Riesebeek
Oscar Riesebeek

Laatbloeier Riesebeek wordt prof dankzij Roompot

Oscar Riesebeek werd op 23 december 1992 geboren in Ede. Nadat Riesebeek na twee jaar bij de Rabobank opleidingsploeg niet wist door te stromen, bleef hij de vier jaar daarna amateur bij de Nederlandse formatie Metec. Aan het einde van het jaar 2016 kreeg Riesbeeek vervolgens de mogelijkheid om prof te worden bij Roompot-Nederlandse Loterij, die ploeg die tot stand werd gebracht door Michael Zijlaard en voormalig profs Michael Boogerd en Erik Breukink.

Riesebeek groeide uit tot de betere renners van Roompot. Zo kwam hij in de Amstel Gold Race tot een verdienstelijke 21ste plek. Riesebeek kwam echter vooral sterk voor de dag in de wat kleinere rittenkoersen, zoals het Circuit de la Sarthe en de Ronde van Duinkerke. In beide koersen stond de Nederlander als nummer drie op het eindpodium. Onder andere dankzij deze prestaties werd Riesebeek – nadat Roompot op hield te bestaan – opgevist door Alpecin-Fenix, waar hij collega werd van Mathieu van der Poel.

Riesebeek boekt grootste zege dankzij Giro-vorm

Riesebeek ontwikkelde zich in de schaduw van zijn landgenoot Van der Poel tot een sterke renner binnen de ploeg, aanvankelijk vooral als een ondersteunende renner. Riesebeek kreeg echter ook zijn eigen kansen. Dat bracht hem in 2021 bijna een ritzege in een grote ronde. In de zestiende etappe van de Giro d’Italia zat Riesebeek mee in een kopgroep die voor de winst mocht strijden. In de finale ontsnapte hij met Victor Campenaerts, waarna de Belg hem in de sprint wist te verslaan. De maand daarna trok Riesebeek zijn sterke vorm door een met een derde plaats in de wegrit van het Nederlands kampioenschap.

Het goede seizoen eindigde in een domper toen Riesebeek in het najaar tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix zwaar ten val kwam, waarbij hij zijn bekken brak. Na de revalidatie begon het jaar 2022 moeizaam voor Riesebeek. Door een coronabesmetting viel zijn hele voorjaar in het water. Hij wist zich op tijd klaar te stomen voor de Giro. Daar zag Riesebeek zijn kopman Van der Poel de openingsetappe winnen en zodoende de roze trui pakken. Riesebeek werd gedurende de Giro alsmaar sterker, waarna hij de daaropvolgende maand met de Dwars door het Hageland zijn grootste overwinning boekte. Het jaar eindigde daarentegen net zoals 2021 in een domper. Riesebeek brak op training zijn duim, waarna er een streep ging door de Vuelta a España, die in Utrecht van start ging. 

Riesebeek wint niet wegens knechtenrol

De lange Nederlander rijdt ook in 2023 voor Alpecin-Deceuninck. In zijn vierde jaar bij de ploeg weet hij niks te winnen, maar rijdt hij vooral als knecht voor zijn kopmannen. In de Giro zat Riesebeek in de selectie als ondersteuning voor Kaden Groves. Helaas voor de man uit Ede moest hij al na de negende etappe opgeven wegens koorts. Ook in 2024 zal Riesebeek bij de Belgische formatie actief blijven en hoopt hij ook vaker voor zijn eigen kans te gaan. 

Oscar Riesebeek Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties