In de Leiderstrui
Search

Etappe 13 Tour de France 2020: Châtel-Guyon - Puy Mary Cantal (191 km)

Het peloton is na de twaalfde etappe al iets meer de bergen in gegaan. Op vrijdag 11 september staat etappe 13 te wachten. Het wordt hoe dan ook een zware race voor de renners want het parcours telt 4.400 hoogtemeters. De rit gaat over 191 kilometer van Châtel-Guyon naar Puy Mary.

Châtel-Guyon is de startplaats wat zo'n 6.000 inwoners heeft. De Tour was tot op dit moment nog nooit eerder in dit stadje. Wel heeft de Franse plaats al twee keer kennis mogen maken met Parijs-Nice. In 2013 was Châtel de startplaats van de koers en in 2018 lag de streep van de derde etappe hier. Jonathan Hivert kwam hier toen als eerste aan, de beste Nederlander was Mike Teunissen, die op de vijfde plek eindigde.

De eerste serieuze klim is de Col de Ceyssat, een klim van 11,8 kilometer met een stijgingspercentage van 5,9 procent. Daarna blijft het parcours op- en aflopen. Na ongeveer tachtig kilometer komen de renners over de Côte de la Stèle. Dit is een klim van 7,1 kilomter met een stijgingspercentage van 5,5 procent.

In de slotfase van de etappe gaat het dan echt gebeuren. Eerst wacht de Col de Neronne voor het peloton met een stijginspercentage van 9,1 procent. Na de afdaling is het parcours vier kilometer vlak en rijden ze richting de voet van de slotklim. De slotklim is de Pas de Peyrol. De laatste kilometers van de klim zijn zwaar, want het stijgingspercentage gaat daar richting de 11 procent. Het zal mooie beelden opleveren, want de Pas de Peyrol is namelijk een dode vulkaan. De finish ligt op 1.589 meter hoogte. Nooit eerder kwam de Tour hier, al waren ze wel een aantal keer dichtbij. In 2016 was Greg van Avermaet als eerste in Le Lioran, dat op een steenworp afstand ligt van de vulkaan.