In de Leiderstrui
Search

Een dag na de rit naar de Tourmalet is het opnieuw aankomst bergop in de Tour de France. Dit keer is de Foix prat d'Albis het decor voor een ongetwijfeld interessante finish.

De etappe voert de renners over 185,5 kilometer van Limoux naar Foix. Onderweg gaan we maar liefst vier keer klimmen. Na een redelijke rustige aanloop volgt na zestig kilometer de top van de Col de Montsegur van tweede categorie. Dit lijkt voer voor de aanvallers, want na deze klim is het veertig kilometer fietsen tot de voet van de volgende beklimming.

De cols volgen elkaar in de finale snel op. De Port de Lers vormt de start van de laatste zestig kilometer. 11,4 kilometer klimmen aan 7 procent gemiddeld, alvorens we doorgaan naar de Mur de Peguere van 9,3 kilometer aan 7,9 procent. De laatste twee kilometer gaat het louter boven de 15 procent. Op de top van deze klim liggen ook extra bonificatieseconden voor de klassementsrenners te wachten.

Het zorgt misschien voor een vroeg begin van de finale, waarin na een afdaling de Foix Prat d'Albis wacht. Deze klim is 11,8 kilometer lang, maar met 6,9 procent gemiddeld niet heel zwaar. 

De etappe kent één tussensprint en op de voorlaatste klim liggen op de top dus extra bonificatieseconden. Aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.