In de Leiderstrui
Search

Etappe 18 Tour de France 2020: Méribel - La Roche-sur-Foron (168 km)

Nog twee dagen voordat het slotweekend aanbreekt en de renners krijgen in de achttiende etappe opnieuw een pittige opgave voor de kiezen. Over 168 kilometer moeten in totaal vijf beklimmingen worden gerond, met finish beneden in de vallei.

Na de start vanuit Méribel gaat het al bijna meteen omhoog. De renners moeten 's ochtends op de rollers, want met de Cormet de Roselend is het meteen een serieuze col. 18,6 kilometer aan 6 procent gemiddeld, dat is niet mis. Na de eerste klim trekken we over de Col de Saisies (15 kilometer aan 5,1 procent) en de Col des Aravis (6,7 kilometer aan 7 procent), alvorens het Plateau des Glières opdoemt. Deze klim wordt serieus werk, met 6 kilometer aan 11,2 procent gemiddeld.

We zitten nu echt in de finale, want na een afdaling bereiden de renners zich voor op een laatste klim. De Col des Fleuries is met 5,5 kilometer aan 4,6 procent niet zwaar, maar met reeds vier cols in de benen kan overal een verschil worden gemaakt. Wie vervolgens het hardst naar beneden dendert, kan beneden de rit winnen.