Kaden Groves

Dit is de pagina over Kaden Groves, een Australische wielrenner van Alpecin-Deceuninck. De jonge spurter drukte in 2022 zijn neus aan het venster van de top met onder andere een overwinning in de Ronde van Spanje. In 2023 zijn daar nog meer zeges in de Vuelta en een in de Giro bijgekomen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over de sprinter en houdt tevens zijn biografie bij.

Groves in jeugd zowel op weg als op baan actief

Geboren op 23 December 1998, Groves begon, zoals meerdere Australische jonge wielrenners, op meerdere disciplines. Hij was al actief op de weg maar ook op de baan liet hij van zich spreken. Als een Australisch jong talent is het logisch dat je dan bij Mitchelton-BikeExchange terecht komt. Dat gebeurde ook met Groves, die in 2018 voor GreenEDGE Cycling continental team reed. Daarna veranderde het plan voor de sprinter, die naar SEG Racing Academy vertrok met het idee ooit terug te keren naar het oude nest. Zo geschiedde, want Groves keerde in het najaar van 2019 alweer voor de ploeg die toen Mitchelton-Scott heette.

Na een aantal jaren om zich te ontwikkelen, waar hij ereplaatsen in de CRO Race, Tour de Hongrie en de UAE Tour bij elkaar reed, was 2022 het jaar van de doorbraak voor Groves. Hoewel hij slechts drie keer wist te winnen mat hij zich constant met de top. Bovendien mochten die drie zeges er zijn: een etappe in de Ronde van Turkije, zijn eerste zege in de WorldTour in de Ronde van Catalonië en zijn eerste overwinning in een grote ronde in de elfde rit van de Ronde van Spanje.

Kaden Groves

Groves kent succesvol debuutjaar bij Alpecin-Deceuninck

Na vier jaar op het hoogste niveau te hebben gereden bij Team BikeExchange-Jayco was het tijd voor een verandering. Groves tekende in augustus voor twee seizoen voor Alpecin-Deceuninck en moet de leegte die Tim Merlier achterlaat opvullen. Bij de Belgische formatie wordt Groves ploeggenoot van Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. In zijn eerste jaar bij zijn nieuwe ploeg maakt Groves meteen indruk. Hij is succesvol in zowel de Ronde van Italië als in de Ronde van Spanje. De vijfde etappe in de Giro is een prooi voor de Australiër die iedereen in de sprint te snel af is. In de twaalfde etappe gaat Groves vervolgens niet meer van start, omdat hij zich niet meer lekker voelt. 

Eerder in het seizoen liet de Australiër ook al zien dat hij snelle benen heeft. In de Ronde van Catelonië wist hij twee etappes te winnen en ook in de Volta Limburg Classic is hij de snelste. Het hoogtepunt van zijn seizoen is echter pas in de Ronde van Spanje. Hier is hij driemaal de snelste in de sprint, waaronder de laatste etappe in Madrid. Door deze overwinningen wordt Groves ook de winnaar van het puntenklassement. In 2024 rijdt Groves wederom voor de Belgische ploeg en gaat hij naar alle waarschijnlijkheid met Jasper Philipsen uitmaken wie de Tour de France mag rijden. 

Kaden Groves Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties