Gespot op Strava: Van Aert en Gesink knallen, Kruijswijk oogt fris in Tignes IDL-producties

Gespot op Strava: Van Aert en Gesink knallen, Kruijswijk oogt fris in Tignes

Door Bram van der Ploeg 19 juli 2020 | 10:54


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de eerste week Jumbo-Visma in Tignes.

Hadden we het vorige week nog over 'starten van de motoren', op 9 juli was het toch echt zover voor Team Jumbo-Visma. De ploeg voor de Tour de France verzamelde in Tignes, waar een hoogtestage van drie weken op het programma staat. Met Mike Teunissen als 'vervanger' van Tony Martin, maar verder alle Tournamen van de partij, was het vanaf dag één klimmen geblazen voor de geelhemden. 

Hoogtemeters vreten in Franse Alpen voor Jumbo-Visma

Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Sepp Kuss, George Bennett, Wout van Aert en Teunissen begonnen op 10 juli aan de eerste groepsrit. Het zal een verademing zijn geweest, na meer dan een half jaar van soloritjes of trainingen met hoogstens twee of drie trainingsmakkers. Acht geel-zwarte tenues toerden over de diverse cols in de prachtige omgeving. Ploegleider Grischa Niermann haakte regelmatig zijn karretje aan.

Kilometertechnisch gezien werd er nog niet al te gek gedaan in de eerste week. Kruijswijk noteerde in zes trainingsdagen (waarvan één koffierit) wel 14.345 hoogtemeters. Dat zijn toch al gauw meer dan 2.400 hoogtemeters per dag. Bij Kruijswijk ontbreekt er echter wel een upload op 14 juli (later blijkt waarom). Ploegmaat Van Aert noteerde wel zeven ritten in zeven dagen en kwam tot 18.633 hoogtemeters. Dat is goed voor zo'n 2.700 hoogtemeters gemiddeld per dag. 

Absolute hoogtemeter-vreter uit de eerste trainingsweek was Gesink. De Jumbo-Visma-mannen reden lang niet iedere dag dezelfde afstanden en dat is te merken. Gesink kwam tot 20.659 hoogtemeters, mede door een solorit op 9 juli. Ook Kuss kwam met 19.301 hoogtemeters in zeven dagen lekker uit de startblokken. Wat het zegt? Helemaal niets, laat dat duidelijk zijn. Het is alleen een constatering dat Kuss met 2.757 hoogtemeters gemiddeld per dag het hoogste gemiddelde scoorde van de op Strava verbonden Jumbo-Visma-renners. Teunissen bleef met 10.510 hoogtemeters in vijf uploads wat achter bij de rest. Bij hem ontbreekt naast 14 ook 16 juli.


Nieuwe, zwart-groene fietsen van Bianchi voor Jumbo-Visma. Sepp Kuss kijkt er eens goed naar.

Van Aert troeft klimmers af, Kruijswijk 'oogt fris'

Een goed begin is het halve werk, moet Van Aert gedacht hebben. De groepsrit op de eerste dag zorgde voor een flinke lading persoonlijke records op de Col de L'Iseran, de eerste col van de dag. De groep kwam daar boven in 51 en een halve minuut. Toen dezelfde col van de andere kant op werd gefietst was Van Aert de snelste. Klommen Kruijswijk, Gesink en Kuss in 50 en een halve minuut omhoog, Van Aert klokte 48:49 minuten. Ruim een minuut sneller. Het zou in de Tour de France een rechtse directe zijn naar je concurrenten. 

Uiteraard nemen we het nu met een korreltje zout, want Kruijswijk was op de tweede klim een kwartier langzamer dan zijn snelste tijd ooit. De KOM op Strava op deze klim staat wel degelijk op naam van de Nederlander, die in 2019 35:41 minuten klokte. Het was in de negentiende etappe van de Tour de France, die rit die werd afgebroken door modderstromen. Egan Bernal was daar overigens allang vertrokken, dus de KOM zal ongetwijfeld op zijn naam staan, maar de marge voor de toppers is duidelijk.

Voor Kruijswijk zal het gevoel in deze fase belangrijker zijn. Volgens ooggetuigen oogde hij 'fris'. De Nederlander gaf voor de hoogtestage al aan dat men 'elkaar zou prikkelen' en dat zelfvertrouwen was dus niet voor niets. Al die trainingen met Nicolas Roche en Richie Porte rond Monaco waren niet voor niets. Toen het op 14 juli (niet geheel onlogisch juist de rit die ontbreekt op Strava van Kruijswijk) op een klim ieder voor zich was, moesten Van Aert en Teunissen als eersten lossen. Kruijswijk was als eerste boven, Dumoulin en Roglic gaven toe. Een eerste prikje?


Kruijswijk gaat eens op de pedalen staan. Hij zag er goed uit.

Gesink rijdt KOM uit de boeken

We kunnen de cijfers tot in den treure analyseren, maar er zijn nogal wat factoren die zorgen voor verschillen in zo'n eerste week en in een hoogtestage an sich. Iedere renner zal zijn eigen opbouw kennen, iedere renner komt uit zijn eigen periode van solo-trainingen en iedere renner heeft andere kwaliteiten. Dat wil niet zeggen dat we niet even kunnen spieken naar de intensiteit van de ritten. Bergop werd er zoals gezegd lekker doorgefietst, maar was het in groep zeker niet met het mes tussen de tanden. Dat zal vast nog komen.

We tellen één KOM in de eerste week training. Die is van Gesink, op 13 juli. Hij besloot in de afdaling van La Rosiere eens wat risico's te nemen en naar beneden te razen. In het eerste deel van 5,54 kilometer aan vijf procent gemiddeld haalde hij maximaal 72,7 kilometer per uur en was hij in 5:23 minuten door het segment heen. De resterende 6,82 kilometer richting de vallei werden in 7:32 minuten afgelegd. Teunissen en Van Aert konden het wiel van Gesink houden, Kruijswijk kwam elf seconden later beneden. (Foto's: Shootmetoo.nl/@remogino1)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws