Steven Kruijswijk

Dit is de pagina over Steven Kruijswijk. De Brabander is al tien jaar lang één van de beste klassementsrenners die Nederland in de gelederen heeft. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kruijswijk en houdt tevens zijn biografie bij.

Steven Kruijswijk

Debuut en doorbaak voor Kruijswijk

Kruijswijk, geboren op 7 juni 1987, is een echt product van de Rabobank-opleidingsploeg. Vanaf 2007 reed hij voor het continentale team van de Nederlandse wielerploeg, waarna hij in 2010 zijn profdebuut maakte tijdens de Ronde van Italië van dat jaar. Precies een jaar later, ook tijdens de Giro, brak de Raborenner door bij het grote publiek. De jongeling reed een sterke ronde, mocht een paar dagen lang in de jongerentrui rondrijden en eindigde uiteindelijk op de negende plaats. 

Die goede prestatie wist hij in de jaren die volgden, mede door pech, niet door te zetten. Pas in 2015 deed hij weer van zich spreken door als zevende te eindigen in de Giro van dat jaar. Een jaar eerder finishte hij als vijftiende in de Tour de France.

Kruijswijk strandt in het zicht van de haven in Giro 2016

Die goede Giro van 2015 deed Kruijswijk goed, want vanaf dat moment begon hij weer te presteren in de grote rondes. Sterker nog: in de Ronde van Italië in 2016 reed hij in de beslissende fase in de roze leiderstrui. Alles leek erop dat de Nederlander de eindzege naar zich toe ging trekken, totdat hij in de afdaling van de Agnelpas in botsing komt met een sneeuwmuur. Hij viel en zag zijn concurrenten wegrijden. Weg roze en weg eindzege.

Ondanks die tegenslag bleef Kruijswijk in de jaren daarna een outsider in vrijwel elke koers waar hij aan meedeed. Zo werd hij in 2018 vijfde in de Tour de France en vervolgens vierde in de Vuelta a Espana. De ultieme beloning kwam in 2019, in de Tour de France van dat jaar. Kruijswijk was die ronde één van de sterkste klassementsrenners en zag dat beloond worden met een plek op het podium: P3. Het betekende de eerste podiumplaats voor Kruijswijk in een grote ronde.

Na zijn derde plaats in 2019 zijn Kruijswijk en de Tour de France geen goede match meer

In 2020 ging de blik van Kruijswijk opnieuw vol op de Tour, met daarna opnieuw de Vuelta a Espana als nagerecht. Samen met Tom Dumoulin en Primoz Roglic zou hij in de zomer een sterk Tourblok vormen bij Jumbo-Visma, ware het niet dat de Tour de France door het coronavirus werd uitgesteld. Uiteindelijk stond Kruijswijk in oktober aan het vertrek van de Giro d'Italia, die van start ging in Sicilië. Na negen etappes moest hij de strijdbijl echter al noodgedwongen begraven: Kruijswijk testte positief op Covid-19. Daarmee kwam zijn seizoen direct ten einde. 

Het daaropvolgende jaar stond Kruijswijk weer met frisse moed aan de start van de Tour de France, die in het tweede coronajaar wél als vanouds in juli werd verreden. De Jumbo-Visma-renner wist echter wederom geen potten te breken. Mede door pech zag hij zijn klassementsambities al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook als aanvaller ging het niet van harte. Bovendien werd hij op de tweede rustdag ziek. Dit resulteerde erin dat hij nog wel op de fiets stapte in etappe zeventien, maar deze rit niet finishte. In de Vuelta probeerde Kruijswijk zijn sportieve wraak te nemen. Uiteindelijk eindigde hij in Madrid als achtste in het eindklassement. Bovendien werd hij tweede in een zware bergetappe die door Rafal Majka gewonnen werd. 

In 2022 werd andermaal bewezen dat Kruijswijk en de Tour de France na zijn podiumplaats in 2019 geen goed huwelijk meer zijn. In rit vijftien ging de Brabander onderuit. Hij had zich dermate verwond, dat hij de strijd moest verlaten. Begin november maakte Kruijswijk pas zijn rentree in koers, bij het ASO Saitama Criterium in Japan. De vijftiende rit in de Tour de France is zijn laatste officiële race van 2022 gebleken. Toch behoudt de Nederlander torenhoge ambities met het oog op 2023. 

1109833428

Kruijswijk vertolkte in de eerste maanden van 2023 een fijne rol voor klassementsmannen Vingegaard en Roglic in wedstrijden als de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland, waarna hij zichzelf met de rest van de Tourploeg via het Critérium du Dauphiné klaar zou stomen voor de Ronde van Frankrijk. In die koers ging het echter mis: Kruijswijk kwam hard ten val, brak enkele botten en moest de Tour jammer genoeg missen. Drie maanden later keerde hij terug in koers, om zichzelf via de Rondes van Groot-Brittannië, Luxemburg en Guangxi alvast zo goed mogelijk klaar te stomen voor 2024. Jumbo-Visma behield Kruijswijk als absolute cultuurdrager wel langer aan boord.  

Steven Kruijswijk Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties