Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk is een Nederlandse wielrennen, uitkomend voor Jumbo-Visma. De Brabander is al tien jaar lang één van de beste klassementsrenners die Nederland in de gelederen heeft. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kruijswijk en houdt tevens zijn biografie bij.

Steven Kruijswijk

Debuut en doorbaak voor Kruijswijk

Kruijswijk, geboren op 7 juni 1987, is een echt product van de Rabobank-opleidingsploeg. Vanaf 2007 reed hij voor het continentale team van de Nederlandse wielerploeg, waarna hij in 2010 zijn profdebuut maakte tijdens de Ronde van Italië van dat jaar. Precies een jaar later, ook tijdens de Giro, brak de Raborenner door bij het grote publiek. De jongeling reed een sterke ronde, mocht een paar dagen lang in de jongerentrui rondrijden en eindigde uiteindelijk op de negende plaats. 

Die goede prestatie wist hij in de jaren die volgden, mede door pech, niet door te zetten. Pas in 2015 deed hij weer van zich spreken door als zevende te eindigen in de Giro van dat jaar. Een jaar eerder finishte hij als vijftiende in de Tour de France.

Kruijswijk strandt in het zicht van de haven in Giro 2016

Die goede Giro van 2015 deed Kruijswijk goed, want vanaf dat moment begon hij weer te presteren in de grote rondes. Sterker nog: in de Ronde van Italië in 2016 reed hij in de beslissende fase in de roze leiderstrui. Alles leek erop dat de Nederlander de eindzege naar zich toe ging trekken, totdat hij in de afdaling van de Agnelpas in botsing komt met een sneeuwmuur. Hij viel en zag zijn concurrenten wegrijden. Weg roze en weg eindzege.

Ondanks die tegenslag bleef Kruijswijk in de jaren daarna een outsider in vrijwel elke koers waar hij aan meedeed. Zo werd hij in 2018 vijfde in de Tour de France en vervolgens vierde in de Vuelta a Espana. De ultieme beloning kwam in 2019, in de Tour de France van dat jaar. Kruijswijk was die ronde één van de sterkste klassementsrenners en zag dat beloond worden met een plek op het podium: P3. Het betekende de eerste podiumplaats voor Kruijswijk in een grote ronde.

Tour- en Giro-ambities Kruijswijk komen in coronajaar niet van de grond

In 2020 ging de blik van Kruijswijk opnieuw vol op de Tour, met daarna opnieuw de Vuelta a Espana als nagerecht. Samen met Tom Dumoulin en Primoz Roglic zou hij in de zomer een sterk Tourblok vormen bij Jumbo-Visma, ware het niet dat de Tour de France door het coronavirus werd uitgesteld naar eind augustus. Na een lange coronapauze was het dan zover: het wielerseizoen werd hervat. Kruijswijk liet in de voorbereidingskoersen Tour de l'Ain en de Dauphiné prima vorm zien, totdat hij in de één-na-laatste etappe van de laatste koers hard viel in een gevaarlijke afdaling. In het ziekenhuis bleek dat hij een breukje in zijn schouder had opgelopen. De Tour ging dus aan zijn neus voorbij. 

Nieuwe plannen werden gesmeed en het grote doel werd nu de Giro d'Italia, waar hij in 2016 zo dichtbij de winst was. Hoewel de rossige Nederlander wedstrijdritme miste door het herstel van zijn blessure, doorliep hij de eerste week prima met een achtste plek in het klassement, met goede vooruitzichten op meer. 2020 bleek Kruijswijk echter niet goed gezind, want het coronavirus sloeg toe. Uit de coronatesten op de eerste rustdag van de Giro bleek dat slechts twee renners positief waren op het virus. Eén daarvan was de kopman van Jumbo-Visma. Wederom een harde klap in het gezicht van de klassementsrenner, want hij moest de Italiaanse koers verlaten, terwijl hij geen ziekteverschijnselen vertoonde. Later toen hij thuis was, kwamen die wel.

Steven Kruijswijk nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties