Steven Kruijswijk

Dit is de pagina over Steven Kruijswijk. De Brabander is al tien jaar lang één van de beste klassementsrenners die Nederland in de gelederen heeft. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kruijswijk en houdt tevens zijn biografie bij.


Debuut en doorbaak voor Kruijswijk

Kruijswijk, geboren op 7 juni 1987, is een echt product van de Rabobank-opleidingsploeg. Vanaf 2007 reed hij voor het continentale team van de Nederlandse wielerploeg, waarna hij in 2010 zijn profdebuut maakte tijdens de Ronde van Italië van dat jaar. Precies een jaar later, ook tijdens de Giro, brak de Raborenner door bij het grote publiek. De jongeling reed een sterke ronde, mocht een paar dagen lang in de jongerentrui rondrijden en eindigde uiteindelijk op de negende plaats. 

Die goede prestatie wist hij in de jaren die volgden, mede door pech, niet door te zetten. Pas in 2015 deed hij weer van zich spreken door als zevende te eindigen in de Giro van dat jaar. Een jaar eerder finishte hij als vijftiende in de Tour de France.

Kruijswijk strandt in het zicht van de haven in Giro 2016

Die goede Giro van 2015 deed Kruijswijk goed, want vanaf dat moment begon hij weer te presteren in de grote rondes. Sterker nog: in de Ronde van Italië in 2016 reed hij in de beslissende fase in de roze leiderstrui. Alles leek er op dat de Nederlander de eindzege naar zich toe ging trekken, totdat hij in de afdaling van de Agnelpas in botsing komt met een sneeuwmuur. Hij viel en zag zijn concurrenten wegrijden. Weg roze en weg eindzege.

Ondanks die tegenslag bleef Kruijswijk in de jaren daarna een outsider in vrijwel elke koers waar hij aan meedeed. De ultieme beloning viel in 2019, in de Tour de France van dat jaar. Kruijswijk was die ronde één van de sterkste klassementsrenners en zag dat beloond worden met een plek op het podium: P3. 

Meer nieuws