[Update] Forse boetes voor asociale groepjes, waaronder wielrenners Algemeen nieuws

[Update] Forse boetes voor asociale groepjes, waaronder wielrenners

Door Jannick van der Hooft 24 maart 2020 | 08:21


(16 maart 2020) In Spanje deelt men op dit moment boetes uit aan wielrenners die het wagen om op de weg te gaan trainen. Zo ver is het in Nederland gelukkig nog niet, maar de KNWU heeft wel een lijstje samengesteld voor alle wielrenners in Nederland: wat moet je wel doen, en wat vooral niet?

Een aantal aspecten is belangrijk volgens de wielerbond. Zo moet je natuurlijk proberen te voorkomen dat andere mensen eventueel besmet worden. Om die reden adviseert men om alleen individueel te rijden, maar bijvoorbeeld ook om niet meer je neus te legen op straat. Ook moet je je eigen immuunsysteem sterk weten te houden om niet ziek te worden, zo schrijft men. Zware trainingen vermijden en jezelf goed verzorgen zijn daarbij twee belangrijke zaken.

Verder hoopt men bij de KNWU er vooral op dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt. Niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van anderen staat daarbij centraal. Geen onnodige risico's nemen is daarbij het devies. Dat kan door middel van het volgen van updates van het RIVM, maar ook door geen gekke dingen te doen op de fiets. 'Risicovolle manoeuvres kunnen jezelf en anderen in gevaar brengen. Ziekenhuizen hebben hun handen al vol aan het coronavirus.'

Update - 16 maart 2020 (17.25 uur): Ook Sven Nys roept op: 'Fietsen kan, maar doe dit alleen'

Ook in België wordt van het sportieve deel van de bevolking verwacht dat zij rekening houden met de maatregelen die door de overheid gesteld zijn. Sven Nys roept via zijn sociale media op de richtlijnen te volgen. 'Buiten sporten kan. Maar doe dit niet in groep, doe dit alleen. Elkaar beschermen is belangrijk in moeilijke tijden.' Een dag later sloot Johan Museeuw zich bij die boodschap aan. 'We moeten dit doen, voor iedereen.' (Foto: Sirotti, 2019)

Update - 23 maart 2020 (14.50 uur): KNWU komt nogmaals met dringend verzoek: #ridesolo

De KNWU is een week na het eerste statement opnieuw met een verzoek gekomen. Hoewel het volgens de bond mooi fietsweer wordt, wil men uitdrukkelijk verzoeken om de trainingskilometers individueel af te leggen.

Het statement doet een beroep op de socialiteit en het verstand van mensen. 'In deze tijden is het belangrijk om het advies van het RIVM op te volgen: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand', zo luidt het. Fietsen is geen uitzonderingssituatie voor de unie en daarom roept men de hashtag #ridesolo in het leven.

Speciaal voor mensen die het lastiger vinden om in hun eentje gemotiveerd te blijven, heeft de KNWU ook nog wat tips. Zo komt men met een trainingsprogramma om het vormpeil hoog te houden. 

Aanvullende informatie kun je vinden op de site van de KNWU.

Update II - 24-3-2020 (8.17): Hoge boetes voor mensen die nog in groepen fietsen

In de persconferentie die Premier Mark Rutte samen met zijn ministers Hugo de Jonge, Martin van Rijn en Ferd Grapperhaus heeft gegeven, zijn nieuwe anti-corona-maatregelen afgekondigd. Het deel dat voor wielrenners het meest van belang is, werd verteld door Grapperhaus, minister van Veiligheid en Justitie. Vanaf heden is groepsvorming namelijk verboden. Kom je met drie of meer mensen op straat binnen anderhalve meter van elkaar, iets wat in een groepje snel gebeurt, riskeer je een boete die kan oplopen tot 400 euro. Als gezond verstand dus nog niet genoeg is, staat er nu een financiële maatregel tegenover. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws