BORA-hansgrohe

Dit is de pagina van de Duitse wielerploeg BORA-hansgrohe. Het was jarenlang dé ploeg van wereldster Peter Sagan, maar die vertrok na 2021 naar andere oorden. Door de jaren heen boekte het team ook succes met onder meer Emanuel Buchmann en Maximilian Schachmann, terwijl voor 2024 Primoz Roglic is aangetrokken. Met Danny van Poppel staan er momenteel één Nederlander onder contract. In de Leiderstrui houdt hier het nieuws bij. 

BORA-hansgrohe

BORA-hansgrohe draait om Sagan, tot 2022...

BORA-hansgrohe komt oorspronkelijk voort uit het continentale Team NetApp. De ploeg werd in de jaren erna procontinentaal en droeg nog even de naam van Bora - Argon 18. In 2017 maakte het team de stap naar de WorldTour, met grote ambities. Peter Sagan was het grote uithangbord, maar er werd ook vol ingezet op (veelal Duits) talent. Zo reden Pascal Ackermann, Sam Bennett en Rafal Majka in 2017 allen voor BORA-hansgrohe. Van die lichting is anno 2022 alleen Emanuel Buchmann nog over.

BORA-hansgrohe werd namelijk internationaler en mikte meer en meer op internationaal talent. Ondertussen bleef de prestatiecurve knap constant. Alleen in coronajaar 2020 bleef het onder de dertig zeges, een hoge ondergrens dus. Toen in 2020 Schelling een contract tekende, was hij de eerste Nederlander. In 2021 voegde Kelderman zich bij hem. Van Poppel kwam daar in 2022 bij. BORA-hansgrohe is op alle fronten competitief; in de klassiekers, grote rondes en in de sprints. Op papier stelde het in dat opzicht de sterkste selectie samen voor 2022.

Grote doorbraak met eindzege Jai Hindley in Giro en komst Roglic

De langzame overgang van klassiekerploeg naar rondeteam werd in 2022 uitbetaald. BORA-hansgrohe brak door met de eindzege van Jai Hindley in de Giro d'Italia, waarbij ook vooral de kracht van de ploeg opviel gedurende drie weken. In de Tour de France werd Aleksandr Vlasov keurig vijfde na fysiek ongemak en in de Vuelta a España won het ritten met sprinter Sam Bennett. De klassementsambities voor 2023 werden alleen maar extra kracht bij gezet met de komst van een sterke man als Bob Jungels. Hij verving Wilco Kelderman, die naar Jumbo-Visma trok. 

Het was geen al te succesvol seizoen voor de Duitse formatie, die de Giro-zege van 2022 geen vervolg kon geven. Hindley ging ditmaal op voor zijn debuut in de Tour de France en begon daar heel goed aan met een snelle ritzege en gele trui, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met plek vijf. Andere toppers als Bennett, Vlasov en Schachmann gaven om verschillende redenen niet thuis, terwijl Cian Uijtdebroeks knap achtste werd in zijn eerste grote ronde: de Vuelta. 

In die Spaanse koers leek hij al niet meer al te blij te zijn voor de ploeg, wat in december uiteindelijk leidde tot een echtscheiding: Uijtdebroeks trok naar Jumbo-Visma, nota bene de ploeg waar BORA-hansgrohe twee maanden daarvoor de nieuwe ster had weggehaald. Primoz Roglic werd weggepukt bij de Nederlandse ploeg als dé kopman die BORA-hansgrohe de Tour moet doen winnen. 

Selectie BORA-hansgrohe 2024

  Selectie BORA-hansgrohe 2024

  1. Roger Adrià
  2. Cesare Benedetti
  3. Emanuel Buchmann
  4. Nico Denz
  5. Patrick Gamper
  6. Alexander Hajek
  7. Marco Haller
  8. Emil Herzog
  9. Sergio Higuita
  10. Jai Hindley
  11. Bob Jungels
  12. Jonas Koch
  13. Lennard Kämna
  14. Florian Lipowitz
  15. Luis-Joe Lührs
  16. Filip Maciejuk
  17. Daniel Felipe Martinez
  18. Jordi Meeus
  19. Ryan Mullen
  20. Anton Palzer
  21. Primoz Roglic
  22. Maximilian Schachmann
  23. Matteo Sobrero
  24. Danny van Poppel
  25. Aleksandr Vlasov
  26. Frederik Wandahl
  27. Sam Welsford
  28. Ben Zwiehoff

  Officiële ploegsite BORA-hansgrohe

  BORA-hansgrohe Nieuws

  Plaats reactie

  666

  0 reacties

  Laad meer reacties

  Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

  Bekijk alle reacties