Movistar Team

Dit is de pagina van Movistar, de Spaanse wielerploeg rond de inmiddels gestopte Alejandro Valverde. Het team is door de jaren heen uiterst succesvol gebleken, vooral in de grote rondes. Het zorgt daarentegen ook altijd weer voor vermaak met de soms opmerkelijke ploegentactiek, de meerdere kopmannen en de daardoor vaak interessante achtergrondverhalen. In de Leiderstrui houdt het nieuws bij.

Movistar Team

Unzué leidt Movistar naar mooie successen

Movistar vindt zijn roots in het peloton terug tot de jaren '80 van de vorige eeuw, toen de ploeg onder de naam Reynolds en later Barnesto actief was. Nadat ook Illes Balears en Caisse d'Erpagne actief waren als hoofdsponsor, kwam de ploeg van baas Eusebio Unzué in 2011 in handen van de Spaanse telecomgigant Movistar. Sinds 2018 heeft de formatie ook een vrouwenploeg.

Het team boekte in haar lange geschiedenis vele successen. Onder de naam van Movistar werd bijvoorbeeld nog twee keer de Giro d'Italia gewonnen met Nairo Quintana en Richard Carapaz. In 2016 won Quintana ook nog eens de Vuelta a España. Deze renners zijn echter inmiddels geen onderdeel meer van de ploeg. Wie er nog wel is, is El Imbatido: Alejandro Valverde komt al zijn gehele carrière uit voor het team uit zijn thuisland. De renner uit Murcia wist in al die jaren verschillende grote klassiekers, het wereldkampioenschap op de weg en de Vuelta a España te winnen. 

Chaos rond López, Valverde kondigt afscheid aan

In 2020 kende Movistar niet haar beste jaar. Er werden geen noemenswaardige overwinningen geboekt, terwijl Enric Mas met twee vijfde plaatsen in de Tour de France en Vuelta a España net geen podiumplek behaalde. Daarom werd begin 2021 Miguel Ángel López aangetrokken. De Colombiaan was al jaren een gevestigde naam bij de klassementsrenners en moest de Spaanse formatie weer naar grote hoogte brengen. Valverde dacht in 2021 hardop na over stoppen. Uiteraard gebeurde dat niet, maar daarover straks meer.

2021 ging voor Movistar niet de boeken in als beste jaar ooit. Er werden vijftien zeges geboekt, maar eigenlijk was de ploeg alleen in de Vuelta a España op de afspraak. Mas werd knap tweede en ook Valverde toonde zich na een sterk seizoen van z'n beste kant. López stond lang derde, maar verspeelde die positie op de voorlaatste dag. López zakte mentaal zo ineen dat hij besloot af te stappen, tot ergernis van Movistar. Beide partijen gingen per 1 oktober uit elkaar. Het seizoen werd desondanks met een vrolijke noot afgesloten, met de boodschap dat Valverde toch nog een jaar doorging. 2022 zou dan wel écht zijn laatste jaar worden. Met onder meer Iván Sosa, Alex Aranburu en Max Kanter werd er goed ingekocht voor het nieuwe seizoen. 

Enric Mas bevestigt in afscheidsjaar Valverde

Valverde kondigde al wel vaker aan te willen stoppen, maar in 2022 was het dan toch echt zover. De Spanjaard overlegde het hele jaar een goed niveau, al won hij bijna nooit meer. De glansrol bij Movistar was voor Enric Mas, die na een mislukte Tour de France (met onder meer daalangst tot gevolg) zijn naam als ronderenner bevestigde in de Vuelta a España. Mas werd voor de derde keer in zijn carrière tweede, dit keer achter een ontketende Remco Evenepoel. Reden genoeg voor Movistar om in 2023 volledig te mikken op Mas, die op papier de enig overgebleven kopman voor de grote rondes is. 

Selectie Movistar Team 2023

 1. Alex Aranburu
 2. Jorge Arcas
 3. Will Barta
 4. Imanol Erviti
 5. Iván García Cortina
 6. Fernando Gaviria
 7. Abner González
 8. Ruben Guerreiro
 9. Juri Hollmann
 10. Gorka Izagirre
 11. Johan Jacobs
 12. Matteo Jorgenson
 13. Max Kanter
 14. Oier Lazkano
 15. Enric Mas
 16. Lluís Mas
 17. Gregor Mühlberger
 18. Mathias Norsgaard
 19. Nelson Oliveira
 20. Antonio Pedrero
 21. Vinicius Rangel Costa
 22. Óscar Rodríquez
 23. Iván Romeo
 24. José Joaquin Rojas
 25. Einer Rubio
 26. Sergio Samitier
 27. Gonzalo Serrano
 28. Iván Ramiro Sosa
 29. Albert Torres
 30. Carlos Verona

Officiële ploegsite Movistar

Movistar Team Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties