dsm-firmenich PostNL

dsm-firmenich PostNL is de opvolger van Team Sunweb, al jaren een begrip in het wielerpeloton en tevens de oude ploeg van Tom Dumoulin. Het is een van oorsprong Nederlandse wielerploeg die sinds 2022 ook weer koerst onder de Nederlandse licentie. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over de ploeg. 

dsm-firmenich PostNL

Van Skil-Shimano tot Giant-Shimano (2006-2014)

De vroegste geschiedenis van wat nu Team DSM-Firmenich is, gaat terug tot 1999, toen in discotheek Lucky in Rijssen de wielerploeg Batavus-Bankgiroloterij-Big Star werd aangekondigd. De ploeg reed, onder allerlei verschillende gedaantes, jarenlang rond in de marge, totdat voor het seizoen 2006 Skil en Shimano werden aangetrokken als nieuwe sponsoren. De komst van Shimano moest, met de Olympische Spelen van 2008 in Peking in het achterhoofd, veel Aziatische wielrenners aantrekken. Die boekten echter niet veel succes en vertrokken massaal na die Olympische Spelen.

Desondanks bleven de sponsoren aan en begon het team zich steeds meer te profileren als een topformatie in de pro-continentale koersen. Zo nu en dan mocht Skil-Shimano meedoen aan een ProTour-rondes, waaronder de Tour de France van 2009. In 2011 werd de eerste zege op het hoogste niveau geboekt: Marcel Kittel was de snelste in een massaspurt in de Ronde van Polen dat jaar. In 2012 stopte Skil met de sponsoring en ging het team in zee met Argos Oil, waardoor het team verder ging als Argos-Shimano. De lijn die in de jaren daarvoor werd ingezet, werd dat jaar doorgezet. Zo kreeg Argos-Shimano het recht om mee te doen aan 19 van de 27 WorldTour-koersen en presteerde goed.

Vooral de Ronde van Spanje was succesvol met vijf etappezeges voor John Degenkolb, een Duitse sprinter. In het jaar daarop kreeg het team een WorldTour-licentie en kende het een succesvolle Tour de France met Kittel, eveneens een Duitser sprinter. Hij won onder meer de eerste etappe en mocht daardoor het geel aantrekken. In 2014 werd titelsponsor Argos Oil verruild voor fietsenmerk Giant. De ploeg met beperkte middelen presteren. Zo reeg Kittel de Tour-etappes aaneen en deed Degenkolb dat andermaal in de Ronde van Spanje. Laatstgenoemde won dat jaar ook Gent-Wevelgem, terwijl met de Fransman Warren Barguil een top tien-klassering in de Vuelta werd behaald.

Van sprinten met Alpecin tot de Giro met Dumoulin bij Sunweb

Ondanks het succes kapte co-sponsor Shimano er eind 2014 mee. Aan aandacht geen gebrek, want het Duitse haarverzorgingsproduct Alpecin werd aangetrokken om het team van (uitgebreide) naam te voorzien. Degenkolb bleef aan en wist in het voorjaar veel succes te boeken door zowel Paris-Roubaix als Milaan-San Remo te winnen. Op het gebied van sprintzeges begon de motor een beetje te stokken. De Nederlander Tom Dumoulin was nu grotendeels verantwoordelijk voor de successen. Zo reed hij regelmatig een goed klassement in de grote rondes, maar wist hij ook veel tijdritzeges en lange vluchten in de bergen te winnen. Toch besloot Alpecin om na 2016 de ploeg vaarwel te zeggen om sponsor van Katusha te worden.

Sunweb werd de nieuwe sponsor van wat ooit Skil-Shimano was en de licentie werd, ondanks de vele Nederlandse invloeden binnen het team, Duits. Desonanks werd Team Sunweb nog gezien als een Nederlandse ploeg, al was dit officieel niet het geval. Als Team Sunweb begon de ploeg zich steeds meer te profileren als een team dat gaat voor de klassementen, terwijl het in de jaren daarvoor echt nog een sprintersoord was. 

Het eerste grote succes werd al snel geboekt. Dumoulin, al sinds 2012 actief bij de ploeg, reed de Giro van zijn leven en wist deze eind mei 2017 op zijn naam te schrijven. Het was voor het eerst sinds 1980 dat een Nederlander een grote ronde wist te winnen en voor Team Sunweb, en al haar voorgangers, überhaupt de eerste keer. Ook renners als Warren Barguil, Wilco Kelderman en Sam Oomen behaalden in de jaren daarna goede klasseringen in de grote rondes, maar de zege van Dumoulin werd nog niet geëvenaard. Ook niet door hemzelf. Zo werd hij in 2018 tweede in zowel de Tour de France als de Giro d'Italia.

Sunweb bloeit op na vertrek Dumoulin, nieuwe sponsor in 2021

2019 werd uiteindelijk een dramatisch jaar voor Team Sunweb. Dumoulin mikte vol op de Giro d'Italia, maar viel al na vijf etappes uit met een zware knieblessure. Oomen brak niet veel later zijn heup en moest worden geopereerd aan zijn lies en Kelderman kampte als laatst overgebleven kopman met een rugblessure. In de Giro en de Vuelta zorgden Chad Haga (in de tijdrit) en Nikias Arndt nog wel voor dagsucces, maar in de Tour de France speelde het team niets klaar. De grote klap moest toen echter nog komen. In de winter besloot Dumoulin te vertrekken bij Team Sunweb. Hij stapte over naar Jumbo-Visma. Sunweb stemde uiteindelijk in, ondanks een doorlopend contract van de Nederlander.

Zonder Dumoulin moest de ploeg op zoek naar een nieuwe identiteit. Alles was in de jaren ervoor langzaam maar zeker afgestemd op die ene kopman, maar die was er nu niet meer. Helemaal niet toen in het voorjaar van 2020 ook nog eens bekend werd dat Oomen en Kelderman niet zouden verlengen en zo aan het einde van dat seizoen zouden vertrekken. Sunweb sorteerde eind 2019 al voor op de grote omslag binnen de ploeg met het aantrekken van meerdere grote talenten. In juli van 2020 sprak de ploeg uit dat het binnen zes jaar een grote ronde wil winnen met een zelf opgeleide renner. 

Team Sunweb werd in 2020 niet genoemd bij de favorieten als het om de grote wedstrijden ging, maar na de coronaperiode was het misschien wel de meest succesvolle ploeg van allemaal. De renners regen de overwinningen aaneen, met als eerste hoogtepunt de drie ritzeges in de Tour de France, gewonnen door Marc Hirschi en Søren Kragh Andersen (twee). In de Giro d'Italia eindigde Sunweb zelfs met twee renners op het eindpodium, al was het hoogste schavot voor Tao Geoghegan Hart. Jai Hindley en Kelderman werden tweede en derde. 2020 werd afgesloten met een nieuwe hoofdsponsor: Sunweb werd vervangen door DSM. 

Werkwijze Team DSM blijft problemen geven

Na een goed 2020 kwam opvallend genoeg een zeer mager 2021. Romain Bardet werd aangetrokken als nieuwe kopman, na het vertrek van Kelderman en Oomen. Met Hindley, Bardet en Kragh Andersen was er voor ieder wat wils, maar het kwam allemaal niet van de grond. De sprints liepen niet en lang was het ook niet raak in de rittenkoersen. Eigenlijk presteerde alleen Bardet naar behoren in de Giro d'Italia. In de Vuelta a España zagen we nog een glimp van de aanvalsmachine uit 2020, met onder meer twee ritzeges voor Michael Storer. Was hij dan de man om op te bouwen?

Nee, zo bleek. De Australiër koos de uitgang, net als veel anderen. De werkwijze van DSM botste opnieuw met enkele renners, dit keer bij Ilan Van Wilder en Tiesj Benoot. Ze mochten allebei vertrekken, ondanks een doorlopend contract. Zo dunde de kern weer wat verder uit, nadat Hirschi in januari van 2021 al was vertrokken om dezelfde redenen. Voor 2022 ging de blik op Nederlands talent en Bardet bleef uit uithangbord voor de klassementen. Ook kwam John Degenkolb terug op het oude nest. 

In 2022 ging het eigenlijk niet eens zo verkeerd voor DSM. Bardet won de Tour of the Alps, in de Giro d'Italia won Alberto Dainese een sprintrit, in de Ronde van Zwitserland was het zelfs twee keer raak en Thymen Arensman maakte het najaar tot een succes. Eerst won hij een tijdrit in de Ronde van Polen, om vervolgens een rit te winnen in de Vuelta a España. Arensman werd in het klassement zesde. Reden genoeg voor INEOS Grenadiers om hem op te pikken, daar Arensman transfervrij was. Ook Cees Bol en Søren Kragh Andersen kozen voor de uitgang. Daarmee bleef er voor 2023 een piepjonge ploeg over. 

Een heel succesvol seizoen werd het dan ook niet, alhoewel de ploeg wel goed reed in zowel de Giro als Vuelta. Richting 2024 sloeg het team weer meer de Nederlandse weg in, door de komst van PostNL als co-sponsor. Fabio Jakobsen werd aangetrokken als nieuw uithangbord en hij bracht in zijn kielzog nog wat Nederlanders mee, waarmee de sprinttrein weer meer van belang werd. 

Selectie dsm-firmenich PostNL 2024

  1. Tobias Lund Andresen
  2. Romain Bardet
  3. Warren Barguil
  4. Patrick Bevin
  5. Pavel Bittner
  6. Marco Brenner
  7. Romain Combaud
  8. John Degenkolb
  9. Matthew Dinham
  10. Patrick Eddy
  11. Alex Edmondson
  12. Nils Eekhoff
  13. Sean Flynn
  14. Chris Hamilton
  15. Fabio Jakobsen
  16. Gijs Leemreize
  17. Enzo Leijnse
  18. Lorenzo Milesi
  19. Niklas Märkl
  20. Tim Naberman
  21. Oscar Onley
  22. Max Poole
  23. Timo Roosen
  24. Martijn Tusveld
  25. Frank van den Broek
  26. Casper van Uden
  27. Kevin Vermaerke
  28. Bram Welten

Officiële ploegsite van Team DSM

dsm-firmenich PostNL Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties