Team DSM

Team DSM is de opvolger van Team Sunweb, al jaren een begrip in het wielerpeloton en tevens de oude ploeg van Tom Dumoulin. Het is een van oorsprong Nederlandse wielerploeg die koerst onder de Duitse licentie. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Team DSM.

Team DSM

Van Skil-Shimano tot Giant-Shimano (2006-2014)

De vroegste geschiedenis van wat nu Team DSM is, gaat terug tot 1999, toen in discotheek Lucky in Rijssen de wielerploeg Batavus-Bankgiroloterij-Big Star werd aangekondigd. De ploeg reed, onder allerlei verschillende gedaantes, jarenlang rond in de marge, totdat voor het seizoen 2006 Skil en Shimano werden aangetrokken als nieuwe sponsoren. De komst van Shimano moest, met de Olympische Spelen van 2008 in Peking in het achterhoofd, veel Aziatische wielrenners aantrekken. Die boekten echter niet veel succes en vertrokken massaal na die Olympische Spelen.

Desondanks bleven de sponsoren aan en begon het team zich steeds meer te profileren als een topformatie in de pro-continentale koersen. Zo nu en dan mocht Skil-Shimano meedoen aan een ProTour-rondes, waaronder de Tour de France van 2009. In 2011 werd de eerste zege op het hoogste niveau geboekt: Marcel Kittel was de snelste in een massaspurt in de Ronde van Polen dat jaar. In 2012 stopte Skil met de sponsoring en ging het team in zee met Argos Oil, waardoor het team verder ging als Argos-Shimano. De lijn die in de jaren daarvoor werd ingezet, werd dat jaar doorgezet. Zo kreeg Argos-Shimano het recht om mee te doen aan 19 van de 27 WorldTour-koersen en presteerde goed.

Vooral de Ronde van Spanje was succesvol met vijf etappezeges voor John Degenkolb, een Duitse sprinter. In het jaar daarop kreeg het team een WorldTour-licentie en kende het een succesvolle Tour de France met Kittel, eveneens een Duitser sprinter. Hij won onder meer de eerste etappe en mocht daardoor het geel aantrekken. In 2014 werd titelsponsor Argos Oil verruild voor fietsenmerk Giant. De ploeg met beperkte middelen presteren. Zo reeg Kittel de Tour-etappes aaneen en deed Degenkolb dat andermaal in de Ronde van Spanje. Laatstgenoemde won dat jaar ook Gent-Wevelgem, terwijl met de Fransman Warren Barguil een top tien-klassering in de Vuelta werd behaald.

Van sprinten met Alpecin tot de Giro met Dumoulin bij Sunweb

Ondanks het succes kapte co-sponsor Shimano er eind 2014 mee. Aan aandacht geen gebrek, want het Duitse haarverzorgingsproduct Alpecin werd aangetrokken om het team van (uitgebreide) naam te voorzien. Degenkolb bleef aan en wist in het voorjaar veel succes te boeken door zowel Paris-Roubaix als Milaan-San Remo te winnen. Op het gebied van sprintzeges begon de motor een beetje te stokken. De Nederlander Tom Dumoulin was nu grotendeels verantwoordelijk voor de successen. Zo reed hij regelmatig een goed klassement in de grote rondes, maar wist hij ook veel tijdritzeges en lange vluchten in de bergen te winnen. Toch besloot Alpecin om na 2016 de ploeg vaarwel te zeggen om sponsor van Katusha te worden.

Sunweb werd de nieuwe sponsor van wat ooit Skil-Shimano was en de licentie werd, ondanks de vele Nederlandse invloeden binnen het team, Duits. Desonanks werd Team Sunweb nog gezien als een Nederlandse ploeg, al was dit officieel niet het geval. Als Team Sunweb begon de ploeg zich steeds meer te profileren als een team dat gaat voor de klassementen, terwijl het in de jaren daarvoor echt nog een sprintersoord was. 

Het eerste grote succes werd al snel geboekt. Dumoulin, al sinds 2012 actief bij de ploeg, reed de Giro van zijn leven en wist deze eind mei 2017 op zijn naam te schrijven. Het was voor het eerst sinds 1980 dat een Nederlander een grote ronde wist te winnen en voor Team Sunweb, en al haar voorgangers, überhaupt de eerste keer. Ook renners als Warren Barguil, Wilco Kelderman en Sam Oomen behaalden in de jaren daarna goede klasseringen in de grote rondes, maar de zege van Dumoulin werd nog niet geëvenaard. Ook niet door hemzelf. Zo werd hij in 2018 tweede in zowel de Tour de France als de Giro d'Italia.

Sunweb bloeit op na vertrek Dumoulin, nieuwe sponsor in 2021

2019 werd uiteindelijk een dramatisch jaar voor Team Sunweb. Dumoulin mikte vol op de Giro d'Italia, maar viel al na vijf etappes uit met een zware knieblessure. Oomen brak niet veel later zijn heup en moest worden geopereerd aan zijn lies en Kelderman kampte als laatst overgebleven kopman met een rugblessure. In de Giro en de Vuelta zorgden Chad Haga (in de tijdrit) en Nikias Arndt nog wel voor dagsucces, maar in de Tour de France speelde het team niets klaar. De grote klap moest toen echter nog komen. In de winter besloot Dumoulin te vertrekken bij Team Sunweb. Hij stapte over naar Jumbo-Visma. Sunweb stemde uiteindelijk in, ondanks een doorlopend contract van de Nederlander.

Zonder Dumoulin moest de ploeg op zoek naar een nieuwe identiteit. Alles was in de jaren ervoor langzaam maar zeker afgestemd op die ene kopman, maar die was er nu niet meer. Helemaal niet toen in het voorjaar van 2020 ook nog eens bekend werd dat Oomen en Kelderman niet zouden verlengen en zo aan het einde van dat seizoen zouden vertrekken. Sunweb sorteerde eind 2019 al voor op de grote omslag binnen de ploeg met het aantrekken van meerdere grote talenten. In juli van 2020 sprak de ploeg uit dat het binnen zes jaar een grote ronde wil winnen met een zelf opgeleide renner. 

Team Sunweb werd in 2020 niet genoemd bij de favorieten als het om de grote wedstrijden ging, maar na de coronaperiode was het misschien wel de meest succesvolle ploeg van allemaal. De renners regen de overwinningen aaneen, met als eerste hoogtepunt de drie ritzeges in de Tour de France, gewonnen door Marc Hirschi en Søren Kragh Andersen (twee). In de Giro d'Italia eindigde Sunweb zelfs met twee renners op het eindpodium, al was het hoogste schavot voor Tao Geoghegan Hart. Jai Hindley en Kelderman werden tweede en derde. 2020 werd afgesloten met een nieuwe hoofdsponsor: Sunweb werd vervangen door DSM. 

Selectie Team DSM 2021

Thymen Arensman
Nikias Arndt
Romain Bardet
Tiesj Benoot
Cees Bol
Marco Brenner
Romain Combaud
Alberto Dainese
Nico Denz
Mark Donovan
Nils Eekhoff
Felix Gall
Chad Haga
Chris Hamilton
Jai Hindley
Marc Hirschi
Max Kanter
Søren Kragh Andersen
Asbjørn Kragh Andersen
Andreas Leknessund
Nikias Märkl
Joris Nieuwenhuis
Casper Pedersen
Nicolas Roche
Martin Salmon
Michael Storer
Florian Stork
Jasha Sütterlin
Martijn Tusveld
Ilian Van Wilder
Kevin Vermaerke

Officiële ploegsite van Team DSM

Team DSM nieuws

Lees al het laatste nieuws over Team DSM

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties