Visma | Lease a Bike

Dit is de pagina over Visma | Lease a Bike. Het is samen met dsm firmenich-PostNL de enige Nederlandse ploeg die actief is in de UCI World Tour. Veel renners uit Nederland rijden dan ook bij de formatie van Richard Plugge. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Visma | Lease a Bike.

steven kruijswijk visma lease a bike

Rabobank (1996-2012)

Net zoals bijna elk wielerteam heeft Jumbo-Visma een verleden met allerlei verschillende gedaantes. De geschiedenis van de ploeg gaat terug naar 1996, toen het onder de naam Rabobank haar debuut maakte in het profpeloton. Als onderdeel van het Rabobank Wielerplan' moest de komst van het door de bekende bank gesponsorde team voor een boost zorgen in het Nederlandse wielrennen. Niet alleen werd er een wielerteam opgericht, er werd ook geïnvesteerd in de jeugd om zo de doorstroming van Nederlandse talenten te bevorderen.

Het leverde Nederland in het zestienjarige bestaan van de Raboploeg dan ook tal van nieuwe, talentvolle renners op. Denk aan daarbij onder meer aan Robert Gesink, Bauke Mollema, Tom Dumoulin en eerder al renners als Pieter Weening en Thomas Dekker. Naast de constante stroom aan talenten werden er natuurlijk ook de nodige successen behaald. Zo pakte Rabobank met onder meer Michael Boogerd, Léon van Bon en Oscar Freire regelmatig een dagsucces in de grote rondes, terwijl met Denis Menchov zelfs de Ronde van Italië van 2009 werd gewonnen.

Aan al het moois komt echter een eind en zodoende ook aan de Raboploeg. Toen eind 2012 bekend werd dat doping in het eerste decennium van de 21e eeuw praktisch gemeengoed was, besloot sponsor Rabobank haar handen van de ploeg af te trekken vanaf 2013. Ook renners die in de periode vol doping bij de Nederlandse formatie hebben gereden, erkenden veelvoudig dopinggebruik.

Van Blanco en Belkin tot Jumbo

Om de ploeg niet om te laten vallen, sponsorde de Rabobank het nu naamloze team nog wel voor het seizoen 2013. Het team ging met dezelfde renners verder, maar er werd afscheid genomen van teamleden die in het verleden aan de doping hebben gezeten. In juni 2013 werd een definitieve nieuwe sponsor gevonden: Belkin, een Amerikaanse producent van onder meer hardware. De teamkleuren veranderden naar zwart en groen, maar de Nederlandse identiteit bleef behouden. Als Belkin werden met Bauke Mollema en Laurens ten Dam een paar goede klassementen in de grote rondes gereden, maar na anderhalf jaar sponsoring besloten de Amerikanen niet verder te gaan met de ploeg.

Voor 2015 ging de oude Belkin-ploeg in zee met het Nederlandse Lotto en Jumbo. Het plan was om een soortgelijk traject op te starten zoals dat in 1996 ook gedaan werd met de Rabobank om een vaste stroom aan Nederlands wielertalent te kweken. Het Nederlandse karakter bleef, maar er werd ook buiten de landsgrenzen gekeken om groot wielertalent op te pikken. Zodoende is Jumbo-Visma, zoals het team anno 2020 heet nadat het Noorse Visma Lotto verving als sponsor, één van de best bezette wielerploegen in het peloton. Met Laurens De Plus, Wout van Aert, Dylan Groenewegen, Tom Dumoulin, George Bennett en Primoz Roglic heeft de ploeg renners in de gelederen die tot de besten van hun categorieën horen. Met Roglic werd bijvoorbeeld de Ronde van Spanje van 2020 gewonnen, terwijl Groenewegen al een aantal etappezeges in de Tour de France achter zijn naam heeft staan.

Jumbo-Visma wordt grote uitdager van Team INEOS

De ontwikkeling van Team Jumbo-Visma ging zo snel dat de ambities voor 2020 richting de grootste wedstrijd van het jaar gingen. Jumbo-Visma sprak in de winter al uit dat het de Tour de France wilde winnen, met Roglic, Dumoulin of Kruijswijk. Daarvoor werd een indrukwekkende ploeg samengesteld, die volledig in dienst zou rijden van deze drie kopmannen. Het coronavirus gooide echter roet in het eten, de Tour werd uitgesteld naar later in het jaar. De ambities bleven echter onveranderd.

Jumbo-Visma maakte de status van topploeg waar door in de Tour de France huis te houden. Het controleerde de koers drie weken, maar stuitte op de voorlaatste dag in de tijdrit op een weergaloze Tadej Pogacar. De Sloveen reed Primoz Roglic uit het geel en won de Tour. Een flinke dreun voor Jumbo-Visma, dat desondanks wel een geweldig jaar kende. Wout van Aert won onder meer Strade Bianche en Milaan-Sanremo en Roglic zegevierde in Luik-Bastenaken-Luik en de Vuelta a España, net als in 2019.

Visma | Lease a Bike

Tour de France blijft het hoofddoel, Van Aert wordt grote ster

Voor 2021 ging de blik andermaal op het winnen van de Tour, maar wel zonder Dumoulin. Die besloot in het begin van jaar een sabbatical te nemen. De Nederlander keerde later in het jaar wel knap terug met zilver bij de Olympische Spelen in de tijdrit. Voor Jumbo-Visma was de Tour de France echter de heilige graal. Andermaal stuitte de ploeg op een te sterke Pogacar, ook omdat kopman Roglic al halfweg koers uitviel na een crash. Roglic kwam net als in 2019 en 2020 wel terug voor revanche in de Vuelta en dat lukte opnieuw. Het was zijn derde eindzege in de Ronde van Spanje op rij.

Voor 2022 bouwde Jumbo-Visma aan een schier onverslaanbare machine, op papier. Roglic behield zijn sterke kern, de Nederlandse formatie kocht vooral goed in voor de klassieke ploeg rond Van Aert. Die bewees in 2021 nog maar eens de grote ster van de ploeg te zijn, samen met Roglic. Hij verdiende dan ook een goed team om hem heen om zijn ambities in 2022 waar te maken: een Monument winnen en de groene trui in de Tour. 

In het voorjaar won Van Aert Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem, terwijl hij enkele dagen voor de Ronde van Vlaanderen geveld werd door corona en zo die koers moest missen. Verder was Primoz Roglic zeer succesvol in Parijs-Nice, terwijl Tom Dumoulin zich toewerkte naar zijn grote doel: de Giro d'Italia. De Nederlander slaagde er geen moment in om mee te doen om de prijzen en verdween op dag veertien gedesillusioneerd uit de wedstrijd: het zouden één van zijn laatste stuiptrekkingen zijn als wielerprof en in augustus beëindigde hij zijn loopbaan definitief. 

Vingegaard maakt droom van Plugge en Zeeman waar

Terwijl Dumoulin zich niet thuis voelde in de Giro, was een groot deel van de Nederlandse ploeg al bezig met het grote hoofddoel van het jaar; de Tour de France. Weken en maanden van voorbereiding zaten er in de Tour, die met twee kopmannen werd aangevat. In een listige eerste week deelde concurrent Tadej Pogacar al wat steekjes uit, terwijl Roglic hard ten val kwam en daardoor niet mee kon doen om de prijzen. Wel maakte Wout van Aert zeer veel indruk in die eerste dagen van de Tour, waarin hij direct een voorschot nam op de groene trui. 

Ondanks zijn blessures zorgde Roglic er in de koninginnenrit van de Tour op dag elf wel mede voor dat Pogacar brak. In de etappe naar de Col du Granon zette de geelzwarte formatie Pogacar van ver onder druk, waardoor hij uiteindelijk op de slotklim zijn meerdere moest erkennen in Vingegaard. Mede door uitstekend werk van Van Aert kwam de Deen geen moment onder druk te staan en zorgde hij er op die manier voor dat de droom van Jumbo-Visma werkelijkheid werd: het winnen van de Tour was een feit en daar kwamen de groene trui (Van Aert) en bolletjestrui (Vingegaard) nog eens bij, evenals zes ritzeges. 

Visma | Lease a Bike

In het najaar kozen de kopmannen Roglic (Vuelta), Van Aert (WK) en Vingegaard (Ronde van Lombardije) elk voor een ander hoofddoel, waarvan er geen één werkelijkheid werd. Roglic moest - terwijl hij tweede stond - opgeven in de Vuelta na een aanvaring met Fred Wright, Van Aert zag landgenoot Evenepoel het WK winnen en Vingegaard moest lossen in Lombardije. Ondertussen werd er ook al aan 2023 gedacht: hoewel de ploeg Dumoulin, Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn en sterkhouder Mike Teunissen zag vertrekken, kwamen Wilco Kelderman en Dylan van Baarle daar voor terug.

Dat leverde de ploeg absoluut geen windeieren op. In het voorjaar trapte men af met winst in de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen, E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, maar uiteindelijk slaagde het er niet in om hét voorjaarsdoel te halen: winst in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Desondanks mocht men terugkijken op een heel goede serie in de klassiekers. 

Nóg indrukwekkender was de sweep die het wist te behalen in de grote rondes. Primoz Roglic mocht als kopman naar de Giro en reed Geraint Thomas daar met een indrukwekkende tijdrit uit de leiderstrui op de voorlaatste dag, waarna men in de Tour de France wederom heer en meester was met de zege van Jonas Vingegaard. Daar kwamen overigens ook nog eindzeges in  Ronde van het Baskenland, Critérium du Dauphiné (Vingegaard), Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië (Roglic) bij. 

Vervolgens trok men met zowel Vingegaard als Roglic naar de Vuelta, waar derde man Kuss vrij vlot de leiderstrui pakte middels een lepe vroege vlucht. De Amerikaan hield zich sterker dan gedachte, terwijl de ijzersterke Jumbo-Visma-ploeg ondertussen alle concurrenten één voor één konden elimineren. Uiteindelijk schikten Vingegaard en Roglic zich in hun rol en werd de ploeg 1-2-3 in de Vuelta. 

In het najaar werd duidelijk dat Jumbo afscheid zou nemen als sponsor van de ploeg, waarna er allerlei sponsorverhalen de ronde deden. Uiteindelijk sprong Pon met Lease a Bike in het gat en gaat de ploeg in 2024 verder als Visma | Lease a Bike, zonder Roglic. Hij trok naar BORA-hansgrohe, dat op hun beurt Cian Uijtdebroeks na gesteggel aan de Nederlandse ploeg verloor. 

Selectie Visma | Lease a Bike 2024

 1. Edoardo Affini
 2. Tiesj Benoot
 3. Koen Bouwman
 4. Robert Gesink
 5. Thomas Gloag
 6. Per Strand Hagenes
 7. Michel Hessmann (?)
 8. Matteo Jorgenson
 9. Wilco Kelderman
 10. Olav Kooij
 11. Steven Kruijswijk
 12. Sepp Kuss
 13. Christophe Laporte
 14. Bart Lemmen
 15. Johannes Staune-Mittet
 16. Jan Tratnik
 17. Ben Tulett
 18. Cian Uijtdebroeks
 19. Milan Vader
 20. Attila Valter
 21. Wout van Aert
 22. Dylan van Baarle
 23. Loe van Belle
 24. Tosh Van der Sande
 25. Mick van Dijke
 26. Tim van Dijke
 27. Julien Vermote
 28. Jonas Vingegaard

Officiële ploegwebsite Jumbo-Visma

Visma | Lease a Bike Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties