Jumbo-Visma

Jumbo-Visma is de Nederlandse trots in het wielerpeloton. Het is het enige Nederlandse team dat actief is in de UCI World Tour. Veel renners uit Nederland rijden dan ook bij de formatie van Richard Plugge. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Jumbo-Visma.

Jumbo-Visma

Rabobank (1996-2012)

Net zoals bijna elk wielerteam heeft Jumbo-Visma een verleden met allerlei verschillende gedaantes. De geschiedenis van de ploeg gaat terug naar 1996, toen het onder de naam Rabobank haar debuut maakte in het profpeloton. Als onderdeel van het Rabobank Wielerplan' moest de komst van het door de bekende bank gesponsorde team voor een boost zorgen in het Nederlandse wielrennen. Niet alleen werd er een wielerteam opgericht, er werd ook geïnvesteerd in de jeugd om zo de doorstroming van Nederlandse talenten te bevorderen.

Het leverde Nederland in het zestienjarige bestaan van de Raboploeg dan ook tal van nieuwe, talentvolle renners op. Denk aan daarbij onder meer aan Robert Gesink, Bauke Mollema, Tom Dumoulin en eerder al renners als Pieter Weening en Thomas Dekker. Naast de constante stroom aan talenten werden er natuurlijk ook de nodige successen behaald. Zo pakte Rabobank met onder meer Michael Boogerd, Léon van Bon en Oscar Freire regelmatig een dagsucces in de grote rondes, terwijl met Denis Menchov zelfs de Ronde van Italië van 2009 werd gewonnen.

Aan al het moois komt echter een eind en zodoende ook aan de Raboploeg. Toen eind 2012 bekend werd dat doping in het eerste decennium van de 21e eeuw praktisch gemeengoed was, besloot sponsor Rabobank haar handen van de ploeg af te trekken vanaf 2013. Ook renners die in de periode vol doping bij de Nederlandse formatie hebben gereden, erkenden veelvoudig dopinggebruik.

Van Blanco en Belkin tot Jumbo

Om de ploeg niet om te laten vallen, sponsorde de Rabobank het nu naamloze team nog wel voor het seizoen 2013. Het team ging met dezelfde renners verder, maar er werd afscheid genomen van teamleden die in het verleden aan de doping hebben gezeten. In juni 2013 werd een definitieve nieuwe sponsor gevonden: Belkin, een Amerikaanse producent van onder meer hardware. De teamkleuren veranderden naar zwart en groen, maar de Nederlandse identiteit bleef behouden. Als Belkin werden met Bauke Mollema en Laurens ten Dam een paar goede klassementen in de grote rondes gereden, maar na anderhalf jaar sponsoring besloten de Amerikanen niet verder te gaan met de ploeg.

Voor 2015 ging de oude Belkin-ploeg in zee met het Nederlandse Lotto en Jumbo. Het plan was om een soortgelijk traject op te starten zoals dat in 1996 ook gedaan werd met de Rabobank om een vaste stroom aan Nederlands wielertalent te kweken. Het Nederlandse karakter bleef, maar er werd ook buiten de landsgrenzen gekeken om groot wielertalent op te pikken. Zodoende is Jumbo-Visma, zoals het team anno 2020 heet nadat het Noorse Visma Lotto verving als sponsor, één van de best bezette wielerploegen in het peloton. Met Laurens De Plus, Wout van Aert, Dylan Groenewegen, Tom Dumoulin, George Bennett en Primoz Roglic heeft de ploeg renners in de gelederen die tot de besten van hun categorieën horen. Met Roglic werd bijvoorbeeld de Ronde van Spanje van 2020 gewonnen, terwijl Groenewegen al een aantal etappezeges in de Tour de France achter zijn naam heeft staan.

Jumbo-Visma wordt grote uitdager van Team INEOS

De ontwikkeling van Team Jumbo-Visma ging zo snel dat de ambities voor 2020 richting de grootste wedstrijd van het jaar gingen. Jumbo-Visma sprak in de winter al uit dat het de Tour de France wilde winnen, met Roglic, Dumoulin of Kruijswijk. Daarvoor werd een indrukwekkende ploeg samengesteld, die volledig in dienst zou rijden van deze drie kopmannen. Het coronavirus gooide echter roet in het eten, de Tour werd uitgesteld naar later in het jaar. De ambities blijven echter onveranderd. Jumbo-Visma werd in september de grote uitdager van Team INEOS, ook na het wegvallen van de geblesseerde Kruijswijk.

In de Tour de France won Jumbo-Visma al snel de strijd van INEOS. De 'Killer bees' domineerden drie weken lang op kop van het peloton, waarbij de kracht in de breedte van de ploeg volledig werd uitgebuit. Het zorgde echter niet voor een gele trui in Parijs. Tadej Pogacar was de gele trein te slim af, door in de laatste tijdrit van de Tour uit te halen. Roglic werd tweede. De Sloveen sloeg met Jumbo-Visma wel terug in de Vuelta, door de Ronde van Spanje voor het tweede jaar op rij te winnen. Het betekende tevens de tweede eindzege in een grote ronde voor het Nederlandse team. 

Selectie Team Jumbo-Visma 2021

Tom Dumoulin besloot begin 2021 met onbetaald verlof te gaan. Of hij nog terugkeert, is de vraag.

Edoardo Affini (Ita)
George Bennett (Nzl)
Koen Bouwman (Ned)
David Dekker (Ned)

Pascal Eenkhoorn (Ned)
Tobias Foss (Noo)
Robert Gesink (Ned)
Dylan Groenewegen (Ned)

Chris Harper (Aus)
Lennard Hofstede (Ned)
Olav Kooij (Ned)

Steven Kruijswijk (Ned)
Sepp Kuss (USA)
Gijs Leemreize (Ned)
Paul Martens (Dui)
Tony Martin (Dui)
Christoph Pfingsten (Dui)
Primoz Roglic (Slo)
Timo Roosen (Ned)
Mike Teunissen (Ned)
Antwan Tolhoek (Ned)

Wout van Aert (Bel)
Jos van Emden (Ned)
Nathan Van Hooydonck (Bel)
Jonas Vingegaard (Den)
Maarten Wynants (Bel)

Officiële ploegwebsite Jumbo-Visma

Jumbo-Visma nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties