UAE Team Emirates

Dit is de pagina van UAE Team Emirates. De ploeg is sinds 2017 in de huidige vorm actief in het WorldTour-peloton, nadat de vorige sponsor Lampre het voor gezien hield. Het is de ploeg rond Tadej Pogacar. In de Leiderstrui houdt het nieuws van de ploeg bij.

UAE Team Emirates

UAE Team Emirates: van Lampre naar ijzersterke ploeg rond Pogacar

De geschiedenis van UAE Team Emirates gaat terug naar de jaren '90 van de vorige eeuw, toen Lampre-Daikin werd opgericht. Het Italiaanse staalconcern was lange tijd actief in het wielrennen, maar in 2017 stopte de sponsoring. De ploeg moest toen op zoek naar een nieuwe investeerder en leek die te vinden in het Chinese TJ Sport. Deze deal ketste echter af, waarna de Arabieren in het project stapten. Met geld van de vliegtuigmaatschappij Emirates en de nationale bank van de Verenigde Arabische Emiraten kon het team voortgezet worden.

De entree van de Emiraten in het peloton werd niet door iedereen positief ontvangen. Toch wist het team in de loop der jaren aan sympathie te winnen door het focussen op jonge renners. Inmiddels is UAE Team Emirates vooral het team van Tadej Pogacar. De jonge Sloveen won in 2020 de Tour de France op fabelachtige wijze, en wist daar een jaar later vervolg aan te geven met winst in een monument: Luik-Bastenaken-Luik. De ploeg bleef constant druk bezig met versterkingen voor in de grote rondes. Daarvoor werden bijvoorbeeld Marc Hirschi - de revelatie van de Tour in 2020 - en Rafal Majka aangetrokken. Andere grote namen in de ploeg zijn Matteo Trentin, Diego Ulissi en Alexander Kristoff, maar ook aanstormend talent Brandon McNulty en de Italiaan Davide Formolo.

Pogacar blijft winnen en krijgt bliksemafleiders

UAE Team Emirates ontpopte zich in 2021 tot dé ploeg van Pogacar. Het draaide allemaal om de Sloveen, van de voorjaarsklassiekers tot aan de Tour, tot aan de najaarsklassiekers. Pogacar was overal op de afspraak, met winst van Luik-Bastenaken-Luik, de Tour én de Ronde van Lombardije. De grote vraagtekens bij het team hingen rond de andere renners. Was deze ploeg sterk genoeg om Pogacar bij te staan? In de Tour de France was het kantje boord en dus werd er richting 2022 weer stevig ingekocht. Met João Almeida werd voor het eerst een serieuze extra kopman aangetrokken en met George Bennett en Marc Soler kwamen er nog eens twee extra knechten van de buitencategorie. Voor de sprints kwam Pascal Ackermann, om Fernando Gaviria een beetje uit de wind te houden.

2022 was een uiterst succesvol jaar, al slaagde Pogacar er niet in om de Tour de France voor de derde keer op rij te winnen. Hij werd verslagen door Jonas Vingegaard en een ijzersterk Jumbo-Visma. Met 48 overwinningen (waaronder de UAE Tour, Strade Bianche, de Tirreno, de Ronde van Slovenië, drie ritzeges in de Tour en voor de tweede keer op rij Lombardije met Pogacar) mocht de ploeg niet klagen. Er werd wel weer een tandje bijgeschakeld op de transfermarkt. Adam Yates, Jay Vine en Felix Großschartner werden toegevoegd aan de klimkern, waarmee UAE in 2023 kon wedijveren met Jumbo-Visma.

Selectie UAE Team Emirates 2023

 1. Pascal Ackermann
 2. João Almeida
 3. Juan Ayuso
 4. Sjoerd Bax
 5. George Bennett
 6. Mikkel Bjerg
 7. Alessandro Covi
 8. Finn Fisher-Black
 9. Davide Formolo
 10. Ryan Gibbons
 11. Felix Groß
 12. Felix Großschartner
 13. Marc Hirschi
 14. Álvaro José Hodeg
 15. Vegard Stake Laengen
 16. Rafal Majka
 17. Brandon McNulty
 18. Juan Sebastián Molano
 19. Domen Novak
 20. Rui Oliveira
 21. Ivo Oliveira
 22. Tadej Pogacar
 23. Jan Polanc
 24. Marc Soler
 25. Matteo Trentin
 26. Diego Ulissi
 27. Jay Vine
 28. Michael Vink
 29. Tim Wellens
 30. Adam Yates

Officiële ploegsite UAE Emirates

UAE Team Emirates Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties