Fietsers Nederland verder onder druk door oproep traumachirurgen en onderzoek Algemeen nieuws

Fietsers Nederland verder onder druk door oproep traumachirurgen en onderzoek

Door Bram van der Ploeg 11 april 2020 | 08:09


De fietsers in Nederland komen steeds verder onder druk te staan. De prof- en amateurrenners mogen in deze coronatijden nog steeds naar buiten, maar dit moet dan wel alleen of met maximaal twee personen gebeuren. Nieuwe uitlatingen van traumachirurgen en een onderzoek van de TU Eindhoven brengen deze maatregelen verder in het nauw.

De fietsers, recreatief of op de racefiets, zijn in deze tijden onderwerp van gesprek. Meerdere gebieden in Nederland sluiten hun deuren vanwege de drukte en er worden nog steeds groepen wielrenners gespot op de wegen. Bovendien blijkt het ook in je eentje lastig om de anderhalve meter afstand te houden, bijvoorbeeld op drukke en smalle fietspaden en bij het inhalen.

De TU Eindhoven stelt nu zelfs dat anderhalve meter afstand helemaal niet genoeg is bij sporten zoals fietsen en hardlopen. De universiteit kwam na onderzoek tot de conclusie dat anderhalve meter alleen veilig is in stilstaande situaties met weinig tot geen wind. De slipstream van een renner ('de zone die vlak achter een persoon ontstaat als hij of zij zich snel voortbeweegt', aldus RTL Nieuws) vormt een bron van besmettelijk vocht bij niezen, snuiten of hoesten. Die slipstream kan bij wielrenners al snel zo'n twintig meter lang zijn. 

Mensen die wandelen doen er volgens de TU goed aan om vier á vijf meter afstand te houden, recreatieve fietsers kunnen beter tien meter afstand houden en racefietsers rijden het meest veilig op maar liefst twintig meter van een voorganger. Als je toch achter een andere fietser belandt, rij hier dan diagonaal achter, zodat je uit de slipstream blijft. 

Traumachirurgen waarschuwen fietsers voor volle IC's

Maar dat is nog niet alles, want traumachirurgen hebben de fietsers ook om andere redenen opgeroepen om voorzichtig te zijn en het liefst thuis te blijven. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) stelt dat er niet veel ruimte is in de ziekenhuizen voor ernstig letsel bij motorrijders en fietsers. 'Mochten mensen toch per se op de motorfiets of racefiets willen stappen, wees dan extra voorzichtig en geniet op een veilige manier van het mooie weer', zo klinkt het bij de NOS. (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws