In de Leiderstrui
Search

Bologna is het podium voor de Giro-start van 2019. In de Italiaanse stad is een korte tijdrit uitgestippeld van 8,2 kilometer lang. En voor de renners die dachten dat ze rustig aan konden beginnen; pech gehad! Vanaf de start loopt het in licht dalende lijn zes kilometer naar het slotstuk van de tijdrit; de klim naar de San Luca.

De korte klim van slechts 2,1 kilometer is loei-steil en dus ligt tijdverlies meteen op de loer voor sommige klassementsrenners. Onderaan beginnen de mannen meteen met een stuk van veertien procent, alvorens het 'af vlakt' naar twaalf procent. Een stuk van iets meer dan zes procent gemiddeld zorgt daarna even voor ademruimte.

Na één kilometer vliegt de weg echter weer omhoog met een piek tot aan zestien procent. In de laatste meters loopt de weg nog steeds gevoelig omhoog met stukken van acht procent. Eenmaal bovenop ligt de meet en een fantastisch uitzicht op de basiliek San Luca. De weg zal echter vol staan met tifosi op de klim, die gemiddeld 9,7 procent stijgingspercentage heeft.

Favorieten zijn moeilijk aan te duiden. In de eerste zes kilometer kunnen de tijdritspecialisten in de aerodynamische houding een voorsprong pakken, maar de lichte klimmers zijn op de steile slotklim juist weer in het voordeel. Bovenal scheidt deze tijdrit meteen het kaf van het koren. Mannen die met mindere benen aan de Giro beginnen, zullen zichzelf tegenkomen.