In de Leiderstrui
Search

Geen tijd om bij te komen, want na een zware dertiende etappe ligt de finish in etappe veertien opnieuw bergop. De rit van Sant-Vincent naar Courmayeur is slechts 130 kilometer lang, dus kan het oorlog vanaf de start worden.

In totaal worden er 4000 hoogtemeters weggewerkt, te beginnen met de Verrayes na zeven kilometer koers. Deze klim van tweede categorie is 6,7 kilometer lang en 8 procent gemiddeld. Het is meteen een mooie kans om een sterke kopgroep in elkaar te flansen, want de benen zullen hier niet liegen. 

Na een korte toer door te vallei klimmen de renners de Verrogne op van eerste categorie. 13,8 kilometer aan 7,1 procent gemiddeld, ook dat liegt er niet om. Op de top hebben we pas vijftig kilometer gekoerst en kan alles al uit elkaar liggen. Is dat niet het geval, dan kan de Truc d'Arbe van tweede categorie daar wel voor zorgen. Deze klim van 8,2 kilometer aan 7 procent gemiddeld volgt meteen na de afdaling van de vorige col.

Hierna is het afdalen geblazen en loopt de weg gewoon omhoog richting de Colle San Carlo. Deze loeizware klim is met 10,5 kilometer niet per se lang, maar met 9,8 procent gemiddeld wel vreselijk steil. De steilste strook is 15 procent. Op de top gooien de renners zich naar beneden, alvorens de weg in een tweetrapsraket omhoog loopt naar de meet in Courmayeur. 

De etappe kent twee tussensprints, aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.