In de Leiderstrui
Search

Etappe 17 Giro d'Italia 2020: Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio (203 km)

De woensdag en de donderdag van de derde week in de Giro d'Italia leveren de twee zwaarte bergetappes van de ronde. We beginnen op deze woensdag met een rit van 203 kilometer, met vier flinke cols onderweg en aankomst bergop.

Na veertig kilometer koers gaan we voor het eerst klimmen. De Forcella Valbona is 21,9 kilometer lang en stijgt aan 6,6 procent gemiddeld. We kunnen ons zomaar voorstellen dat er hier al renners overboord gaan en de tijdslimiet niet gaan halen. De top ligt op 1782 meter en dus volgt een enorme afdaling naar de voet van de tweede klim; de Monte Bondone. Deze is 20,2 kilometer lang en met 6,8 procent gemiddeld en meer onregelmatigheid een zwaardere klim. 

We bereiken de top na 116 kilometer fietsen, dus zitten we pas net over de helft. Een nieuwe lange afdaling brengt de renners bij de Passo Durone, met zijn 10,4 kilometer en zes procent gemiddeld het 'makkie' van de dag. Het gas zal er hier al flink opgaan bij klassementsrenners die tijd willen pakken want we finishen op de top van de Madonna di Campligio. Deze klim is 12,5 kilometer lang en stijgt aan 5,7 procent gemiddeld. Als de renners stik kapot zitten, hoeft het echter al niet meer steil te zijn voor flinke verschillen.

De etappe kent tussensprints, aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.