In de Leiderstrui
Search

Etappe 18 Giro d'Italia 2020: Pinzolo - Laghi di Cancano (207 km)

Nieuwe dag, nieuwe reuzencols. Deze etappe is op voorhand om je vingers bij af te likken, met onder meer loeizware Stelvio in de finale. Deze mythische col ligt op 2758 meter hoogte en zal de ademhaling letterlijk en figuurlijk afknellen.

Voordat we bij de Stelvio aankomen, gaan we klimmen vanuit de start. Op de Campo Carlo Magno zal er ongetwijfeld verschroeiend hard gekoerst worden, om maar een plek in de kopgroep af te dwingen. We voelen mee met de mannen die achteraan al vroeg moeten lossen. Zij kunnen na de top in de afdaling misschien wel terugkomen, maar krijgen dan met de Hofmahdjoch een nieuwe klap in het gezicht. 

Na een lange afdaling volgt een lang stuk vallei, naar de voet van de Stelvio. Het wordt 24,7 kilometer klimmen aan 7,5 procent gemiddeld; loodzwaar op zulke hoogtes! De klassementsrenners kunnen hier hun duivels al ontbinden, want na de top volgt een enorme afdaling en vervolgens de beklimming van de Torri di Fraele. Met 8,7 kilometer aan 6,8 procent gemiddeld kan hier een voorsprong nog verder worden uitgediept. 

De etappe kent tussensprints, aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.