In de Leiderstrui
Search

De negende etappe van de Giro staat in de agenda van de klassementsrenners met rood omcirkeld. In een individuele tijdrit van 34,8 kilometer van Riccione naar San Marino kan er serieus met tijd worden gesmeten. 

Op de laatste dag voor de eerste rustdag vinden de renners een tijdrit die iedere kilometer zwaarder wordt. De eerste twintig kilometer zijn relatief vlak, al begint de weg na twaalf kilometer al wel een beetje op te lopen. De mannen met inhoud kunnen hier serieus tijd pakken op de lichtgewichten, alvorens de finale juist weer in hun voordeel is.

Na 22,2 kilometer beuken op de grote plaat gaat het vanaf dat moment bijna alleen nog maar omhoog. De eerste 5,7 kilometers hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent, al is de steilste strook hier al elf procent. Na een glooiend stuk volgen nog 2,2 zware kilometers. Gemiddeld schrijven we 6,4 procent, maar de laatste 500 meter gaat aan 9,4 procent gemiddeld.

De enige twee tijdsmetingen onderweg liggen op 11,7 en 22,2 kilometer, dus we weten bij de finish pas echt wat de verschillen zullen zijn. De kans is groot dat enkele klassementsrenners na deze etappe weten dat de roze trui misschien iets te hoog gegrepen zal zijn.